Het vlees is zwak: we hebben een frituurpan gekocht (maar wát een investering!)

Geldsnor!

Wij zijn behoorlijk van het gezonde eten. Maar het vlees is zwak: af en toe eten we fastfood. Eerder gingen we daarvoor naar de snackbar, en we hebben pogingen gedaan om ovenfriet & snacks te maken. Maar dat is tóch minder lekker.

Maar met de groei van ons gezin lopen de kosten voor de snackbar ook behoorlijk op. In 2018 (het eerste jaar waarin we konden pinnen in de snackbar, het is tenslotte de 21e eeuw…) besteedden we gemiddeld iets minder dan 10 EUR per keer in de snackbar. Dat jaar zijn we er 23x geweest. De frequentie blijft vrij stabiel, maar de bestedingen lopen op tot iets boven de 16 EUR. De hoofdoorzaak? Onze kinderen eten als bootwerkers. Gelukkig ook gezonde dingen, maar ook in de frietzaak tellen ze inmiddels gewoon mee als 1 persoon. De frequentie van dit jaar is een extrapolatie: t/m week 19 waren we 9x in de snackbar geweest en dat maakt 25x op jaarbasis.

Maar goed: we hebben dus een frituurpan gekocht. Een dubbele frituurpan zelfs. Grappig genoeg kost deze frituurpan nú 67,95 maar vorige week toen ik ‘m kocht 59,95 EUR. Bijzonder. Het is een grote frituurpan, want we hebben een groot gezin.

We hebben de eerste basisbenodigdheden gekocht:

2,5kg friet: 1,99 EUR
4 kroketten: 1,49 EUR
6 liter frituurolie: 7,98 EUR
5 frikandellen: 1,49 EUR
20 kipnuggets: 1,99 EUR

Bovenstaande levert dus een “hit” op het boodschappenbudget op: het kostte 14,94 EUR. Maar dit moeten we nader bekijken. We eten per keer immers niet alles op en de olie gebruik je vaker. Het boekje (ja, ik heb voor het eerst in mijn leven een gebruiksaanwijzing gelezen!) laat zien dat je na 8-12x de olie moet verversen. Dat is gemiddeld dus 10x.
Maar, er gaat ook 5 liter in. Met 2,5kg friet doen we 2,5x, met kroketten 2x, frikandellen 5x en met de kipnuggets ook 5x. Een tabelletje leest makkelijker? Komt-ie dan!

Per keer frituren zijn we dus 2,902 EUR kwijt. En er moet nog elektriciteit in. Laten we aannemen dat we in totaal een half uur het volle vermogen nodig hebben. Het vermogen is 3.6KW, dus het verbruik in een half uur is 1.8kwh. Kosten: ~40 cent.

De totale kosten liggen daarmee op 3,30 EUR per keer. 13 EUR lager dan het gemiddelde van 2021 en 10 EUR lager dan het gemiddelde van 2020. De investering (59,95 EUR) is daarmee in 6x terugverdiend. Ik neem geen afschrijving mee zegt u? Dat klopt, immers met de besparing betaal ik het apparaat (die in de boekhouding al direct als kostenpost is meegenomen).

Mocht je een andere calculatiemethode willen gebruiken…Als het apparaat 5 jaar mee gaat en je frituurt 25x per jaar (zoals wij) en je gaat geen oliebollen bakken (dat doe ik dus wel), dan zijn de afschrijvingskosten 0,48 EUR per keer. Met de huidige prijs kom je op 0,54 EUR per keer aan afschrijving. En natuurlijk nog wat kosten voor het schoonmaken.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

9 gedachten over “Het vlees is zwak: we hebben een frituurpan gekocht (maar wát een investering!)”

 1. Er kwam een grote glimlach op mijn gezicht na het lezen van deze post…. Ik heb het namelijk *schaam schaam* ook uitgerekend en toen besloten een frituurpan te kopen in plaats van de snackbar….
  Goede keus!

  En nog een tip (als je er tenminste van houd). Als het frituurvet op is, koop dan kippenvleugels (zonder marinade) en gooi die erin. Lekker knapperig van buiten en zacht van binnen. Een absolute guily pleasure, en je vet is daarna echt op…

  1. Na een ziekenhuisopname in het verleden die me bijna het leven kostte, eet ik persoonlijk never-nooit-geen kip meer…Maar wellicht iets voor de kinderen (ik betref de hypocrisie van deze opmerking). Bedankt voor de tip 🙂

 2. Nee geen frituurpan bij ons in huis. We eten niet zo vaak friet en snacks. Ze zijn hier ook van de bijzondere snacks en minder van friet (denk shoarma rol, Satérol, loempia’s en berenhap. Man en zoon (21) eten een aantal snacks en delen heel soms een frietje. Dochter houdt wel van friet en ikzelf ook. Er zit een fijne snackbar op 4 minuten lopen van ons huis.
  De frituurpan maakt het ook te aantrekkelijk voor ons om zo maar tussendoor bitterballen of andere hapjes te maken en eten. Door de open keuken ruik ik het teveel, ondanks de deur open etc. De ovenvarianten vind ik niet zo lekker.
  Een besparing is het zeker. Hoewel ik altijd veel soorten snacks moest kopen wat dan ook niet goedkoop is.

  1. De frietzaak zit hier op 2 minuten fietsen. Maar heel vaak doen we het niet (althans, ik vind eens in de 2 weken meevallen).
   Ik ben ook niet zo bang dat het te aantrekkelijk wordt: we bestellen de boodschappen en het is dus óf in huis, of niet. Ik ga er niet voor naar de supermarkt fietsen. Ovenvarianten vielen ons ook tegen.
   Qua geur: de frituurpan komt niet in de keuken te staan. Frituren doen we onder de tuinoverkapping of in de garage. Liefst de overkapping, want die is helemaal open aan de zijkanten en dus ook geen stank in mijn garage.

 3. Prima toch? Geniet ervan.
  Ik ben zelf enorm van gezond eten enzo, af en toe een frietje, daar is niks mis mee.
  Ik frituur patatjes en snacks liever in ossewit. Zal qua prijs niet veel anders uitkomen denk ik.

  1. Ossewit is gefilterd rundervet en bevat maar liefst 49% verzadigd vet (versus 10% bij zonnebloemolie).Nu valt dat effect natuurlijk op gezondheidsgebied best mee.
   Ossewit is 2,95 per kg en dus ook duurder, maar vooral ook een vast vet: Onze frituurpan mag/kan uitsluitend vloeibaar vet gebruiken. Anders had ik het zeker eens geprobeerd.

 4. Laat je ons ook weten wat het gebruiksgemak is, qua schoonmaken? Want dat weerhoudt me, naast de ruimte op het aanrecht.
  Frites eten we circa 4 x per jaar en de smaak valt me meestal tegen. Maaar de frites van het afhaalrestaurant zijn wel heel heerlijk. Met wat experimenteren moet het mogelijk zijn om een smakelijk bijgerecht te maken.
  Ik zou vooral geïnteresseerd zijn in loempia’s en tempura van groenten en van vis. Maar helaas kan ik niet goed uit de voeten met hete olie. Vorig oudjaar voor het eerst smakelijke appelflappen gemaakt met hete rijstolie (hoge verbranding, dus minder kans op slechte stoffen bij verhitting). Mijn oliebollen smaken helaas naar spons, die kopen we daarom bij de warme bakker…
  Je kinderen hebben zeker gejuicht bij de eerste zelfgemaakte frietjes?

  1. Morgen krijgen de kindjes pas voor het eerst frietjes uit de frituurpan. Ze vragen er al wel om. Oliebollen heb ik verleden jaar gebakken met een pan op het vuur (buiten), dat ging erg goed. Maar voor frietjes is die pan te klein.
   Ik zal het bij het verversen eens laten weten, hoe het schoonmaken gaat. In principe kan alles in de vaatwasser.

 5. Ik heb mijn frituurpan indertijd weggedaan om te verleiding om fastfood te eten kleiner te maken. Fastfood is voor mensen met aanleg tot overgewicht (zoals mijn dochters en ik) nóg slechter voor de gezondheid dan voor mensen die van nature broodmager zijn!
  Ik heb al in jaren geen friet of wat dan ook gegeten!
  Het enige waar ik me nog wel eens aan wil bezondigen is een loempia. 2x per jaar of zo. Die haal ik gewoon bij de Chinees. Ik moet er wel een stuk voor fietsen, maar dat compenseert weer wat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *