Het wordt koud(er): de warmte binnenhouden dus!

Geldsnor!

Het wordt de komende dagen flink kouder. Waar het eerder deze week nog ruim 10C werd, zal het afkoelen naar kouder dan -5C in de nachten. Een flink verschil met wat we eerder gezien hebben deze winter tot dusver.

Maar met de kou komt ook de vraag naar boven: hoe hou je de warmte een beetje binnen? Als rechtgeaard energienerd heb ik daar wel een paar ideetjes bij! Het sleutelwoord is “dicht” of synoniemen zoals “gesloten”.

Hou gordijnen gesloten!

Ook overdag verlies je warmte door je ramen door het verschijnsel “straling”. Deze straling kun je breken door de gordijnen gesloten te houden. Zeker op plekken waar geen zonlicht naar binnenstraalt heb je hier een voordeel van. Op de plekken waar wél zonlicht naar binnenschijnt kun je ze net zo goed sluiten. De gordijnen absorberen de warmte en geven deze vertraagd door naar de ruimte. Het voelt natuurlijk wél minder lekker.

Ramen dicht…

Hou je ramen dicht. Zo simpel kan het zijn. Er gaat heel veel warmte verloren door onnodige ventilatie. Ventilatie is goed, je raam open laten staan niet per se. ’s Ochtends even de boel openzetten (of op een ander moment) en na een kwartiertje weer dichtdoen is doorgaans ruim voldoende om te ventileren.
Natuurlijk moeten de verblijfsruimtes geventileerd worden. Maar onthou: een open raam is niet hetzelfde als ventileren en vooral een koude-lek. En vochtige lucht verwarmen kost niet méér energie!

Deuren dicht

Deuren naar onverwarmde ruimtes hebben een belangrijke functie: deze ruimtes onverwarmd laten. Er is geen enkele reden om deze open te zetten. Sluit ze dus. Andersom geldt hetzelfde: als de badkamer lekker warm is, hou de deur dan dicht om te zorgen dat dit zo blijft. Als het goed is, is er voldoende opening om de vochtige lucht mechanisch af te voeren. Daar hoeft de deur niet voor open te staan.

Laagjes kleding. En blijf van die thermostaatkraan af!

Zorg voor een lekker warm, knus plekje op de bank. Plaid, een kruiksloffen : gouden producten waardoor je het lekker warm hebt.
Een andere tip: blijf met je handjes van de thermostaatkraan af. Het wordt niet sneller warm in huis als je de thermostaatkraan op de radiator op standje 5 zet. Het wordt wel warmer; maar je zou juist met minder warmte toe kunnen. Het temperatuurverschil is veel groter als het buiten koud is. Dit hoef je niet verder te vergroten door het huis warmer te stoken dan anders, simpelweg omdat het buiten koud is.

Als je het overdag koud hebt, ga dan iets actiefs doen. Houthakken, hardlopen, in de tuin werken. Doe iets nuttigs – al kun je het wassen van de auto misschien beter overslaan.
Maar: laat die spuitbus met slotontdooier niet in je auto liggen! Immers, als je die nodig hebt kun je de auto niet in. En als je de auto wél in kunt, dan heb je ‘m niet meer nodig.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

One thought to “Het wordt koud(er): de warmte binnenhouden dus!”

  1. Goede tips Geldsnor! Vooral dat laatste: buiten bezig zijn. Vandeweek had ik wat bomen gesnoeid toen het hard waaide. Eenmaal binnen viel me op hoe warm ik het had en liep ik een uur in m’n t-shirt rond. Dat ga ik komemde week dus nog een paar keer doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *