Hoe gaaf is dit?!

Geldsnor!

Als blogger is Google je beste vriend, of je grootste vijand. Een groot deel van het verkeer komt via Google. Ik moet zeggen dat dit bij mij nog meevalt: dankzij de blogrolls van oa. Geldnerd, Zuinigeman (waar overigens al 8 maanden geen nieuwe posts zijn verschenen) en een heleboel andere blogs die door Analytics niet worden uitgesplits (referral = “blogger”, ofwel Blogspot en waarschijnlijk Aaf) is het percentage zogenoemd “organisch verkeer” vrij laag.

Om een idee te geven: 55% is direct verkeer (dus zonder zoekmachines of verwijzende links), 27% is “social” en met name “blogger” en bijna 11% is “referal”, ofwel verwijzende links.

Het restant is verkeer via zoekmachines. Dat is niet overdreven veel.

Omdat ik een cijfernerd ben, kijk ik regelmatig op de Analytics-app en op mijn dashboard voor comments (vind ik leuk, comments!). Wat viel me gister op? Er waren tíentallen mensen online. Er moest dus iets gebeurd zijn. Iets groots. Want dat is namelijk best veel. Meestal zit ik tegenwoordig rond de 600 bezoekers per dag (als ik iets nieuws post). Maar gister ging het “van dik hout zaagt men planken”:

Ik had wel een idee wat er aan de hand was. Ik heb het eerder gehad: een verwijzing van Google in het “nieuws”. Dat zit zo: veel Android telefoons hebben een gepersonaliseerd nieuwskanaal, als je in het menu helemaal naar links swiped. Dit is onderdeel van de door Arjen Lubach zo bekritiseerde (terecht) funnel waar mensen in zitten, hun eigen bubbels waar je nieuws voorgeschoteld krijgt op basis van jouw voorkeuren en zoek & surfgedrag. Deze algorithmes zijn (gelukkig) niet perfect, zo krijg ik soms berichten over voetbal. En ik heb nog nooit een voetbalwedstrijd gezien in mijn leven.

Maar goed. Dit is moeilijk te verifiëren. Je kunt het wel zien aan de link in het verkeer, maar in de statistieken wordt het weergegeven als “direct verkeer”. Maar vanochtend keek ik zelf in mijn nieuws. En wat staat daar? Een suggestie voor mijn eigen artikel over de keuze van het ABP om niet langer in Shell te investeren. De impact? Het aantal bezoekers vandaag per uur overstijgt inmiddels de 200. Op een dag zouden dat er 5000 zijn: bijna 10x zoveel als normaal.

En ja, daar ben ik best wel weer een beetje trots op en blij mee. Geldsnor is nogal competitief ingesteld en ik vind deze “token of appreciation” echt heel erg leuk. Het betekent ook meteen een nieuwe doelstelling voor deze maand. Waar ik normaliter blij ben met 10.000 bezoekers per maand gaat het doel deze maand naar 20.000. Ik heb veel blogs klaar staan om te publiceren, oa. later vandaag mijn rapportage over de maand oktober.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

One thought to “Hoe gaaf is dit?!”

  1. Leuk is dat he!
    Zo heb ik ook enkele blogposts die “traffic” blijven genereren omdat ze hoog staan in de google ranking en zelfs hoger dan de officiële website (AH digitale spaarzegels) en nu recentelijk de Premium variant ervan. Dat is dan net weer iets anders dan jij nu hebt natuurlijk.

    Maar sowieso vind ik je artikelen ook altijd erg interessant om te lezen dus ook terecht dat je daar de credits voor krijgt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *