Even los van mijn eigen politieke voorkeur, heb ik de nodige bedenkingen bij de verkiezingsuitslag.
Er speelt namelijk een probleem waar mijns inziens nog maar weinig mensen in de media het over gehad hebben: belangenverstrengeling.
Nu ben ik niet zo goed op de hoogte van het Nederlands recht met betrekking tot belangenverstrengeling. Bij de meeste partijen is dit ook geen (duidelijk) issue: de pluriformiteit in de de achtergrond zorgt er voor dat iemand met ogenschijnlijke belangenverstrengeling simpelweg zich onthoudt van stemming over het betreffende onderwerp.
Bij de BBB speelt dit niet: het is een relatief homogene groep met dezelfde achtergrond en belangen. Hoe kunnen schapenhouders (zoals er een aantal op de lijst staan in Drenthe) nu bepalend beleid maken over het afschieten van de wolf? Hoe kunnen boeren stemmen voor ingrijpende maatregelen die hen zelf treffen? Of zorgen dat hun buurman getroffen wordt en niet zij? Nieuwe woonwijken waar boeren voor onteigend worden, of juist de hoofdprijs voor krijgen. Kerncentrales, windturbines, etc; die kun je niet op de gronden plaatsen van boeren die hier een direct of indrect belang bij hebben. Dit wordt niet belicht.
Iets anders wat niet besproken wordt (maar dat komt nog wel): de kandidatenlijsten. Die zijn vaak gevuld met een mannetje/vrouwtje of 20. Vaak akelig gelijk aan het aantal zetels dat ze gescoord hebben. Nu is het zo dat een aantal van deze Statenleden naar de Eerste Kamer zal vertrekken als Senaatslid en dus géén zitting heeft in het provinciale bestuur. Ook is er soms sprake van lijstduwers (die op “onverkiesbare” plekken staan maar nu de facto wel gekozen zijn) en stoppen er tijdens de regeerperiode vaker leden.
Dat is lastig: want die mag je NIET aanvullen. Alleen kandidaten die nu op de kieslijst stonden, mogen plaatsnemen in de Provinciale Staten.
De situatie kan dus (en zal dus) ontstaan dat er een boekhoudkundige meerderheid is, maar er helemaal niet voldoende poppetjes zijn om zitting te nemen. Dan zijn er dus ook minder stemmen om uit te brengen en is men wellicht helemaal niet in staat om een échte meerderheid te houden.
Dit alles nog even los van de twijfelachtige status van nieuwe partijen die snel groeien. Daar is vaak een gebrekkige cohesie; men kent elkaar nauwelijks en er is geen enkele bestuurservaring. Dat maakt het niet eenvoudiger…
Geef ze eerst eens een kans om gehoord te worden! Nu werd en wordt alles op het bordje van de boeren gelegd. Huizen bouwen, boer moet weg; weg aanleggen, boer moet inkrimpen; haven uitbreiden, boer moet weg.
Alles wordt over hun hoofden heen beslist. Er werd niet met hen gesproken. Er werd niet gevraagd wat KUN je bijdragen. Nee jij MOET nu stoppen met je bedrijf want er moeten huizen gebouwd worden op jouw landbouwgrond.
Dus ongeacht eventuele “belangenverstrengeling “ daargelaten, praat eerst eens met hen ipv over hen. Zeker omdat we steeds meer lokaal moeten gaan eten van de politieke partijen in Den Haag.
En “belangenverstrengeling “ …. kijk maar eens naar alle baantjes die de politici zich zelf toebedelen na hun carrière in het pluche van Den Haag.
Lieverd. Ik kom uit een boerengezin, althans, mijn zus is melkveehouder. Zelf woon ik al tientallen jaren op het platteland. Bovendien ga je nergens inhoudelijk op in. Boeren hebben 70 procent van al het landoppervlak in gebruik. Logischerwijs is er van alles wat dus daar terecht komt toch?
Die 70% klopt niet. De boeren hebben ongeveer de helft van Nederland in gebruik. Er is bijna 25% bebouwd met woningen, fabrieken enz.
Waar ik van overtuigd ben is dat de BBB een verandering/ omslag kan maken mbt de diverse crises. Caroline van der Plas komt mij over als een “normaal “ denkende vrouw die heel goed weet dat ze lang niet al haar plannen/ beloftes waar kan maken. Die weet dat ze moet samenwerken met alle partijen, links rechts en het midden. Die goed vooraf heeft gekeken naar haar kandidaten.
Zij weet dat wel, maar haar achterban niet. 65 procent is agrarisch. Ik ken een aantal van haar kandidaten persoonlijk. Geloof me dat ze geen goed antecedentenonderzoek heeft gedaan.
Ik hoop dat ze een aantal doorbraken kan forceren, al hebben ze op de grote dossiers nog niets te zeggen. Ze zal ongetwijfeld beter zijn dan Rutte (maar dat is ook wel een heel lage ondergrens ;-)).
Uit een boerengezin betekend dat je ouders boer zijn of waren,je zus niet.
Klopt, vandaar de nuancering. Neemt niet weg dat ik nog steeds wel eens met een boer praat.
Uit van alles wat ik er van lees en hoor zijn ze wel beter voorbereid dan vorige keren bij FvD en LPF, daar zal veel van geleerd zijn hoe dat verkeerd ging.
Dat hoop ik van harte. Caroline lijkt ook slimmer en iets minder populistisch en beter benaderbaar.
Blijft over..de beperkte kieslijsten.
Zij heeft hierover op tv gezegd al 2 jr lang bezig te zijn met ervoor zorgen dat ze voldoende mensen hebben. Dat was ook de reden dat ze met de gemeenteverkiezingen (dat was de vorige toch?) niet hadden meegedaan.
Ondanks dat ik geen BBB heb gestemd ben ik blij me iemand die als mens overkomt, met mensen praat ipv ze negeert, vragen stelt, soms wel 10x. Eerlijk zegt als ze het gewoon (nog) niet weet en vooral, mensen samenbrengt ipv een Kaag die zegt dat andere partijen mensen buitensluit, maar dat zelf juist constant doet, oproept tot polarisatie en wil en wet ongeacht alles wil doorduwen.
Ik denk juist doordat ze weten wat er speelt er betere beslissingen gemaakt kunnen worden. Niet door dingen niet te doen, maar door ze anders te doen. Elke ondernemer moet soms beslissingen nemen in zijn eigen nadeel, voor de toekomst. En hopelijk met een plan, ipv al die ondoordachte ideeen van nu.
We gaan het zien
Ik vind de stemuitslagen ook zorgelijk. “Het volk” zwalkt van de ene partij naar de andere, en als reden om te stemmen wordt vooral het eigenbelang genoemd. Ik hoop (hoopte?) op politici die breder kijken, die ook het belang van hun buren, de rest van de mensheid, (hun) kinderen en kleinkinderen, het klimaat, de rest van de wereld in het oog zouden houden. Ik ben nu bang dat de (toch al niet zo ambitieuze) stikstofdoelen niet gehaald gaan worden, op tijd…
Zo gaat het toch iedere 4 of 8 jaar? Men is ontevreden, vindt een partij die zegt wat men denkt (vorige keer FVD), partij komt groots aan de macht, trekt vervolgens overal leden vandaan, leden hebben allemaal andere, niet-op-elkaar-afgestemde visies, dus na 2 jaar vechtend over straat. En beginnen we weer van voor af aan 🙂
Interessant punt! De afgelopen jaren zijn vooral CDAers notoire belangenverstrengelaars, zie bijvoorbeeld https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/recordaantal-van-75-integriteitsaffaires-2022. Ik ben benieuwd of ze bij BBB strenger gaan optreden.
Voor de rest verbaast het je wellicht als ik vind dat de BBB vooral op zoveel mogelijk plaatsen moet meeregeren. BBB staat onder andere voor meer fietspaden en bereikbaarheid van het platteland. Ik hoop dat linkse partijen ook zoek gaan naar de onderwerpen waar ze kunnen samenwerken. Hun stikstofideeen zijn een ander verhaal, maar gelukkig wil al geen enkele gemeente in Nederland meer staluitbreidingen.
Ik zie het ook voor 80 procent als positief, ik snap je wel.
Word het niet eens tijd dat bestaande partijen iets leren vam de verkiezingsuitslagen?
Je hebt het over belangenverstrengeling?????? Volgens mij zijn er maar weinig politici die daar niet aan doen. Meerdere politici hebben een neven functie en anders wel familie in een bepaalde tak van de economie etc