Zo, alle getalletjes van januari staan op een rijtje. En ik ben geschokt! Ik dacht namelijk altijd al redelijk zuinig geweest te zijn met energie. Ik sta wel een beetje bekend om mijn blogjes over dit onderwerp namelijk.
Maar nu blijkt: het kan altijd beter. Want wat hebben wij een ongelooflijke bak energie bespaard in januari 2023 ten opzichte van de voorgaande jaren! Maar liefst 25%!
Om eerst nog maar eens de achtergrond te schetsen: Huize Geldsnor staat in het zuidoosten van het land en is vrijstaand. 5 slaapkamers, 3 kinderen, één volledig elektrische auto en een plugin-hybride. We stoken het huis primair warm met de airco, en hebben gas als “back-up”. Af en toe vallen we voor de verleiding om het hele huis warm te stoken, of bijvoorbeeld de badkamer-vloer flink door te verwarmen.
Het stoken met de airco kost véél elektriciteit, maar bespaard ook véél gas. Dit lijkt duurder te zijn: immers een kuub gas kost 1.45 EUR, en een kwh elektriciteit maximaal 40 cent. En er komt bijna 10kwh warmte uit 1 kuubje gas. Echter, de airco is een warmtepomp en daarmee komen de verbruikskosten aanzienlijk lager uit: met iedere kwh elektriciteit die we er in stoppen komt er ongeveer 4kwh warmte het huis in. Een besparing van grofweg 50% gemeten in euro’s!
De cijfertjes in vergelijking met voorgaande jaren
Afgelopen januari hebben we 1403 kwh elektriciteit verbruikt. Een enorm getal, daar ben ik me van bewust. Echter: dit is voor zowel ons huishouden inclusief het gros van de verwarming, als de auto’s.

Zonder de auto’s mee te rekenen ziet het plaatje er vrijwel hetzelfde uit, alleen met iets lagere getallen. Het valt dan vooral op dat we in 2020 weinig elektriciteit verbruikten. Dit heeft alles te maken met het verwarmen op de airco.

Maar, we hebben ook gas. En daar is de daling spectaculair aanwezig. Van 189m3 in januari 2020 naar 36m3 afgelopen maand. Holy moly, zou Freek Vonk zeggen!

Als ik dit allemaal naar dezelfde waarde (megajoule, MJ) converteer, ziet het er als volgt uit:

Dat is een daling van 25% ten opzichte van 2022 en bijna 45% ten opzichte van 2020. Wederom: holy moly! Dat is helemaal niet slecht! En het mooie hiervan: iets meer dan 13% is volledig geproduceerd door onze eigen zonnepanelen (al geeft dit ook direct de moeilijkheid van energietransitie aan in de wintermaanden).
Was januari 2023 qua weer dan zo uitzonderlijk, in vergelijking met de voorgaande jaren? Niet echt: januari 2020 kende hier een gemiddelde van 5.6C. 2021 was met 3.0 een stuk koeler, en 2022 had een gemiddelde temperatuur van 4.4C. 2023 was zachter, met 5.4C. Wel waaide het in afgelopen maand een stuk harder dan vorig jaar (waardoor een huis sneller afkoelt). Qua zonneschijn (of gebrek daar aan) was er nauwelijks verschil.
Hoe hebben we deze energiebesparing bereikt?
Nu rest natuurlijk de vraag: hoe hebben we dit bereikt? Dit is niet zo eenvoudig te kwantificeren, maar het volgende is in ieder geval anders dan in voorgaande jaren:
- De vloerverwarming in de badkamer is uitgezet. Deze draaide voorheen 6 uur per dag, op 1kwh per uur. Dit scheelt dus een ruime 180kwh in een maand!
- De auto’s hebben minder elektriciteit gebruikt dan vorig jaar, maar meer dan in 2021 en 2020. Het scheelde 155kwh tov. 2022.
- We hebben de oven nauwelijks gebruikt bij het koken. De oven is een prettige, maar bijzonder inefficiënte manier van koken.
- Korter gedouched. Niet te kwantificeren. Maar het was korter (en iets minder vaak).
- Grotere nachtverlaging toegepast met de airco in de nacht
- Slimme verlichting toegepast, en de laatste halogeen-lampen vervangen. We hadden een halogeenlamp (met 5 lampjes a 15W) in de keuken hangen. Ook nog een paar spaarlampen vervangen naar LED (in de gang, die zijn zelden aan). Dit doet allemaal niet zoveel.
- We hoeven minder vaak te stofzuigen, nu we geen honden meer hebben.
De kosten dan…Was het een dure maand?
We hebben het voor elkaar gekregen om de kosten (daar kom ik later uitgebreider op terug) ruim onder het prijsplafond te houden dankzij ons dynamische contract. We zijn uitgekomen op een kaal tarief van 10ct per kwh, vermeerderd met BTW en energiebelasting is dit 27.4ct: 68% van het prijsplafond!
Dit kan ik ook anders berekenen: we hebben 12,4ct per kwh betaald voor de stroom die we hebben afgenomen, en onze eigen productie (wat we niet direct hebben verbruikt) verkocht voor 15ct per kwh.
Voor gas was het minder spectaculair met een gerealiseerde prijs van 60ct per m3 (1.32 inclusief belastingen). Nog altijd bijna 10% onder het prijsplafond. De overheid is aan ons dus geen geld kwijt geweest om de energieleverancier te spekken!
Goedemorgen,
Geen last van schimmel in de douche nou deze niet meer verwarmd wordt?
Goedemorgen. Nee, we hebben goede mechanische ventilatie met vochtsensor. En een 2000w badkamerkachel, die staat wel aan bij het douchen. Dit houdt de ruimte droog genoeg. Onze badkamer is ook tot aan het aluminium-laminaat plafond betegeld.
Heerlijk toch dat spelen met je energiebehoefte en een ander contract zulke positieve resultaten geeft.
Zo als ik al eerder vertelde was mijn termijn bedrag 0 euro. Afgelopen weekend (eindelijk) mijn definitieve jaarnota gekregen, ook ik was zeer content (buiten de teruggave van nov en dec) kreeg ik nog een leuk bedragje terug op de jaarafrekening.
Goed gedaan Snor! ik denk dat de overheid aan ons ook geen geld kwijt is, als ik het plafond goed begrijp, richting de leverancier. Wij hebben immers netto negatief jaarverbruik en geen gas. Wel heeft de overheid minder inkomsten, vanwege belasting op nul verbruik. oja, en de belastingkorting natuurlijk.
Onze eerste januarimaand met zonnepanelen was ook interessant. Bijna 90 kWh minder afgenomen dan vorig jaar en 37 teruggeleverd. De opwekcijfers heb ik helaas niet paraat, maar ik ga uit van zo’n
13% van het verbruik zelf opgewekt, net als jij dus.
Hoi Snor, wat ik me afvroeg: als we er vanuit gaan dat de elektriciteit die je gebruikt voor het stoken met de airco voor 100% is opgewekt in een gascentrale, is het klimaat dan ook gebaat bij deze opzet? Vergeleken met verwarmen middels een moderne CV-ketel gestookt op gas. Of is het verlies in de keten zo groot dat dat de efficiëntie van de warmtepomp teniet doet?
Goede vraag. Laten we kijken naar de uitstoot per thermische kwh. Een kuub gas levert ongeveer 10kwh warmte op. Dat rekent ook makkelijk. Het verbranden van 1m3 gas levert 1.8kg CO2 op. Ofwel bijna 180 gram per kwh warmte.
Een kwh elektriciteit kost ongeveer 590g indien opgewekt met een gascentrale. Bij een cop van 3 is de waarde dus ongeveer gelijk. Alles daarboven of met een betere mix is nog beter.