Holle verkiezingsretoriek: minimumloon naar 14 EUR per uur

Geldsnor!

Ik ben een financieel blogger met een 3x-modaal inkomen. Ok. Let’s get over it: ik ben nog steeds geen VVD-er. Ik ben sympathisant van de Partij vd. Dieren, en doneer regelmatig geld aan de Partij vd Dieren. Ik ben dus tamelijk links. Dit om te voorkomen dat men denkt dat een of andere hoog-in-zijn-bol elitaire hooibaal het idee over het minimumloon neermaait.

Het idee van de PvdA is waanzin. Het idee: werken moet beloond worden en van het minimumloon kun je niet rondkomen. Dus moet het minimumloon naar 14 euro per uur.

Dit valt voor mij onder het kopje “holle verkiezingsretoriek”. Liliane Ploumen zegt mooi dat alle partijen het eens zijn. En dat is natuurlijk ook zo: niemand is tégen eerlijke beloning. Niemand zal ontkennen dat het onmogelijk of in ieder geval heel moeilijk rondkomen is van een minimumloon. Ook ik doe dat niet. Dat is ongelooflijk moeilijk, kan ik mij voorstellen.

Maar het minimumloon verhogen is niet de oplossing

Het minimumloon verhogen naar 14 EUR per uur (overigens onduidelijk bij welke hoeveelheid uren dit geldig is. Immers, het minimumuurloon wordt ook bepaald door het aantal uren dat je werkt) is niet de oplossing.

Dat houdt namelijk in dat de lonen voor grote groepen mensen stijgt met 40%. Het betekent ook dat een aantal andere beroepsgroepen hun loon moeten (of willen) zien stijgen: namelijk iedereen die nu binnen die 40% verhoging zou vallen. Op basis van een 40-urige werkweek betekent 14 EUR per uur bijna een modaal salaris per jaar (40*14*52 weken plus vakantiegeld = 31.449,60 EUR). Een mooi startsalaris voor de gemiddelde HBO-er. Ongeveer de helft van de Nederlanders komt niet aan die 14 EUR per uur!

Maar het betekent vooral dat heel veel kosten stijgen. Minimumloon is voornamelijk van toepassing op lager geschoold werk, waar vervanging relatief makkelijk is omdat er weinig scholing nodig is en weinig “skills”. Dat maakt de beroepen niet minder belangrijk, zo werkt vraag en aanbod nu eenmaal. Voor bedrijven betekent dit dat de kosten verhaald worden op hun klanten. En uiteindelijk komt de rekening terecht bij alle andere werkenden. Maar ook bij niet-werkenden – en omdat werken moet lonen, kunnen uitkeringen en pensioenen niet meestijgen in dit idee. In het PvdA plan stijgen deze overigens óók mee.

Maar er is nog een effect: het maakt het wel heel aantrekkelijk om schijn-zelfstandigen te kweken of simpeler werk uit te besteden naar lage-lonenlanden. Voor schoonmaak en horeca is dat laatste niet zo’n probleem, maar het eerste zeker wel. Je creëert dus een nieuwe klasse werkende armen, precies het probleem wat ze willen voorkomen.

Hoe los je het dan wel op?

Met kritiek van de zijlijn komen is makkelijk, zeker als je quasi-anoniem bent. Ik heb de waarheid niet in pacht – maar vind 31.500 EUR per jaar als minimumloon van de pot gerukt. Dat er iets moet gebeuren voor “werkende armen” ben ik het volstandig mee eens. Dan zullen we moeten kijken waarom het zo moeilijk rondkomen is met een laag inkomen. De toeslagen willen we (ook de PvdA) zoveel mogelijk vanaf. Dat leidt tot drama’s en onoverzichtelijke loonsverhogingen waardoor mensen makkelijk in de problemen komen.

Misschien moeten we toe naar een systeem waarbij scholen laptops & tablets regelen voor de kinderen. Waar schoolzwemmen (een zwemdiploma halen kost ~1000 EUR per kind) de norm is, zodat ook minima kunnen gaan zwemmen. Waar contributie voor sportclubs tot 18 jaar gratis is. Dat de energielasten die verhoogd worden voor de energietransitie terechtkomen bij bedrijven (de grootste verbruikers) en niet bij de burger.

Maar ook waar consumenten beschermd worden tegen (de overheid…) belachelijke consumptieve producten, voldoende woonruimte is zodat het niet zo duur is. Een maatschappij waar het mogelijk is om je makkelijk bij te scholen of om te scholen, zodat je meer groeimogelijkheden hebt. En zo kunnen we vast nog wel wat dingen bedenken met zijn allen.

Maar rucksichtlos (bedankt, Duitsers, voor dit mooie woord!) de lonen met 40% verhogen is onverantwoord, onbetaalbaar, onhaalbaar en volledig ongeloofwaardig en “voor de bühne”. Geleuter in de ruimte, om de meest kwetsbaren uiteindelijk teleur te stellen in iets waarvan je wéét dat het niet gaat gebeuren.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

7 gedachten over “Holle verkiezingsretoriek: minimumloon naar 14 EUR per uur”

 1. inderdaad, het is weer verkiezingstijd: PvdA wil het minimumloon omhoog, GL komt met gratis kinderopvang, en VVD zal wel weer met gratis 1000,- ofzo komen. Ik denk dat er inderdaad eenvoudigere manieren om ons systeem rechtvaardig te maken, zoals een gratis zorgverzekering.

  1. Gratis kinderopvang valt wel iets voor te zeggen: het stelt iedereen in staat om er gebruik van te maken en heeft een zeer belangrijke functie in de sociale ontwikkeling van de kinderen.

   Ik zal de komende tijden nog eens wat dingen uitzoeken van de diverse verkiezingsprogramma’s en hier mijn ongezouten mening over geven :-).

 2. Ploumen is geen goede keus. Arib is plus tien.
  De toeslagen afschaffen zal een enorme winst behalen bij de uitvoeringsinstanties. Van dat geld alleen kunnen ze goed werk verrichten

  Ik las dat de kinderopvang veel geld kost. Het uitzoeken en nog langzamer terug betalen kostte veel te veel. Gratis kinderopvang? Hoogste tijd voor parttime werken van de ouders. Zelf oplossen is gewoon het beste.
  Mijn ex collega deed dit zo met haar man.
  De dure woningkopers hebben dit even geprobeerd, maar zei dat het niet lukte. Maar hoeveel vrouwen hebben hun baan opgegeven of zijn bewust onzelfstandig geworden? Hij had kunnen kiezen voor een lichtere baan. Zijn vrouw niet, want chirurg. Ik wil niet opdraaien voor deze kosten..

 3. Hoewel mijn ‘loon’ afhankelijk is van het minimumloon ben ik het volledig met je eens. Iedereen keer worden problemen opgelost met een lapje op het gat. Ik zou ook graag vergaande hervormingen willen zien op allerlei gebieden. Ik ga dat hier niet opschrijven want ik ben bang voor de commentaren, maar stem op dezelfde partij als jij. Ook omdat er geen alternatief is voor en bredere visie.

 4. Ik vind gratis kinderopvang onzin. Waarom moet ik als kinderloze opdraaien voor mensen die zonder nadenken over de financiële gevolgen, kinderen op de wereld zetten? Als jij kinderen wilt, moet je eerst zeker weten dat je dat kunt betalen.
  En misschien moeten wij ook kijken of wij onze maatschappij financieel zo kunnen bijdraaien dat je niet persé met zijn tweeën moet werken om rond te komen. Want dat is de situatie. En dat verklaart misschien ook wel waarom veel mensen niet rondkomen van het minimumloon (nog even los van geld uitgeven aan luxezaken zoals een smartphone en al dat roken). Als jij minimumloon verdient en alleenstaand bent, dan is dat te weinig wanneer het prijspeil in de maatschappij neigt naar niveau’s die vooral door tweeverdieners en veelverdieners opgehoest kunnen worden.

  1. Dat is altijd een discussie, bij alles wat draait om solidariteitsprincipes. Waarom moet ik als niet-roker, niet-drinker, 3-x per week sporter, groente-eter & BMI van 21 meebetalen aan de zorgkosten voor velen die ongezond leven? Enzovoorts.
   Het probleem met kinderopvang (en toeslagen) is dat het in sommige gevallen niet meer loont om te werken. Stel je bent tweeverdiener met een inkomen van 1x 100.000 EUR en 1x 40.000 EUR. Dat is geen gezin wat zich geen kinderen kan veroorloven, maar waarvoor het nauwelijks loont om het tweede inkomen te innen. Als dit tweede inkomen geen 40.000 EUR maar 25.000 EUR is, dan is de kinderopvang duurder dan het inkomen.
   Dat komt omdat kinderopvangtoeslag progressief is: voor lage inkomens is het quasi-gratis, maar de eigen bijdrage voor hoge inkomens is zeer hoog).
   Je maakt daarmee (veelal) vrouwen quasi-afhankelijk van hun beter verdienende partner. De echte minima krijgen vrijwel alles vergoed van de kinderopvang: tot 96%.

   Wij krijgen “slechts” 33,3% voor het eerste kind en 83% voor het tweede (en derde) kind. Dat is bovenop de véél hoger belastingdruk die wij hebben (49,5% op mijn inkomen) een extra nivellerende werking. Bedenk dat opvang per kind 350 EUR per dag per maand kost, dwz. volledige opvang kost per kind 1750 EUR. Voor 3 kinderen dus 5250 EUR. Daarvan krijg je met een hoog inkomen 3400 EUR terug. Netto kost dit dus 1800 EUR per maand.

   Mijn vrouw verdient ~2100 EUR per maand met 3 dagen werken, geen slecht inkomen. Dat kinderopvang (mi) gratis zou mogen zijn, heeft niets te maken met de betaalbaarheid, maar onafhankelijkheid van partners. Als zij haar baan op zou moeten geven, dan heeft zij later géén pensioen, heeft ze géén inkomen en is ze dus afhankelijk van mij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *