Hoofdbrekende planning: keukenverbouwen

Geldsnor!

Ik heb al veel geschreven over onze keukenverbouwing. De keuken wordt fantastisch mooi. Maar het houdt wel een puist werk in. Nu ben ik niet vies van veel werk en kan ik gelukkig vrij veel zelf. Maar het ontbeert me wel aan de tijd om alles zelf te doen.

Maar goed, de planning is redelijk strak: op 11 oktober begint de elektricien annex bouwhulp. Hij zal de perilex voor de inductiekookplaat in orde maken en de extra groepen aanleggen in de meterkast (voor perilex en extra oven). Ook zal hij het gas afsluiten: die hebben we niet meer nodig om te koken. In principe zal hij ook een koof maken, de verlichting aanleggen en alle elektra in orde maken, evenals de afvoer en de luchtafvoer naar buiten door de gevel.

Op 18 oktober begint de stucadoor. Dit geeft mij & de elektra-man 1 week om alles gereed te hebben, en dat is op zich een koud kunstje. De stucadoor is in 2 dagen klaar. We hebben daarna bijna 2 weken om het stucwerk droog te krijgen. In het laatste weekend van oktober zullen we de muren sausen, zodat:

Op 1 november de keuken kan worden geplaatst!
Tijd zat dus, zou je denken. Maar nu komt de crux: om bovenstaande plaats te laten vinden, moet ik de oude keuken er eerst uithalen. Want leidingen in de muur frezen is handiger als de muur niet meer betegeld is (en die moeten er sowieso af). En om een nieuwe keuken te plaatsen moet de oude er uit zijn.

Dit houdt in dat ik het weekend van 9 & 10 oktober de oude keuken er uit haal. Dit heeft wel de nodige consequenties. Zo moet vóór die tijd alles uit de kastjes geruimd zijn, en elders gestald worden. Ook kunnen we dan niet meer koken in de keuken, is de koelkast weg, de oven weg en moet ook de eettafel en de stoelen uit de keuken weg. Maar óók hebben we geen warm water meer op de benedenverdieping. Alleen het WC-fonteintje geeft water (en de buitenkraan), en dat is koud water en een klein bakje.

We hebben een periode van ruim 3 weken dus geen binnenkookgelegenheid. Hoe gaan we dit oplossen?
1. We hebben een magnetron op zolder staan, dus die zal tijdelijk naar de bijkeuken gaan.
2. Vaatwasser staat in bijkeuken, dus die hebben we.
3. Vooruit-koken & koken in de buitenkeuken. Gelukkig hebben we een royale overkapping waar ik altijd droog kan staan, ongeacht de weersomstandigheden.
4. Een paar keukenkastjes in de woonkamer zetten. Hier kunnen borden en glazen instaan. De woonkamer is vrij groot (60m2), dus dit moet passen. Er staat daar ook een grote eettafel (8 persoons), waardoor ik wel tijdelijk zonder de keukentafel (eveneens 8 persoons) kan.
5. We gaan nog een weekje op vakantie, als het stucwerk moet drogen.

Verder moet ik proberen om in het weekend van 9 & 10 oktober al zoveel mogelijk zelf te doen. Niet dat dit de doorlooptijd van het project bevordert, maar wellicht is hierdoor wel de elektra-man minder lang bezig. Immers, als ik al sleuven frees en kap, en draden trek, dan hoeft hij dit niet meer te doen. En ik ben goedkoper dan hij (in het weekend word ik immers niet betaald).

Heeft iemand nog suggesties of ervaringen waar ik zeker rekening mee moet houden als je 3-4 weken lang geen keuken hebt?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

10 gedachten over “Hoofdbrekende planning: keukenverbouwen”

  1. Je hebt toch een caravan? kan je die niet ergens in de buurt van je huis neer zetten dan kan je daar koken.
    3-4- weken is wel lang als je chinees en pizza moet eten.

    1. Ja, dat klopt. Het koken op zichzelf is afgedekt met de buitenkeuken. Maar alle spullen uit de keukenkastjes, de rommel in huis, versperde doorgangen. Tegelijk is het maar een paar weekjes.

  2. Probeer de gootsteen met kastje tijdelijk onder de overkapping te plaatsen. Met een verloopstukje kan je eventueel de tuinslang aansluiten aan de waterkraan en de gootsteen afvoer afleiden naar een dichtbij gelegen afvoergoot of naar het gazon (opletten met sterk afwasmiddel). Zo hebben wij het gedaan, tijdens het koken snel iets afspreken of je handen proper maken en na het etenpannen afwassen werkt nog zo makkelijk. Succes!

  3. Doe aan vooruit koken. Maak diverse zaken zoals pastasaus al vooraf klaar en vries die in. Dan kun je makkelijker je warme maaltijden bereiden. Een andere tip mbt het missen van een koelkast. Op internet staat een “koelkast” zonder stroom. Je werkt met grote terracotta potten en zand. Zoek maar eens op. Bier, melk, sap enz.in een glazen fles doen en in een emmer koud water zetten, net zoals op de camping.

  4. Wij hebben een camping gasstelletje (uit jaren 70/80 van marktplaats) en een butaan gas fles gehaald toen we in 2016 gingen verbouwen in de lente. 2 pitten is voldoende om een simpele maaltijd te bereiden (2 personen toen, in jouw geval zal dat wat lastiger zijn). Maar wellicht dat er ook 4 pit varianten zijn. Onder je overkapping heb je natuurlijk voldoende ruimte.
    Daarnaast hadden we ook een mini oventje gehaald waarin we broodjes konden bakken (bijv shoarme, pistolet etc) zodat je daar ook wat variatie in het weekend kan krijgen of gewoon doordeweeks.

    Dat afwisselen met BBQ, pizza, kant en klare salades, een keer chinees en je bent zo 2 weken verder. De 3de week wat herhaling is dan minder erg!

  5. Weet je wat ik het vervelendst vond toen wij 3 weken geen keuken hadden? Het gedoe rondom koffiezetten! (En er gaat nog wel wat koffie doorheen…)

    Apparaat op een vreemde plek. Slepen met koffieprut en volle lekbakjes etc… Maar het meest onhandig geen water om het apparaat te vullen. Nu kan je natuurlijk met flessen gaan slepen, maar flessen vullen onder het fonteintje in het toilet past niet, in januari wil je niet steeds de deur moeten openen voor water en je wil ook niet voor elke 4 kopjes koffie/thee naar boven moeten.

    Mogelijkheden:
    – veel flessen of een 5L tapvat (Action heeft ze meestal wel) met een kraantje zodat je maar enkele keren naar boven hoeft om te vullen.
    – tijdelijk kraantje monteren op de muur (Wel een emmer eronder, niet eens alleen voor het lekken, maar vooral voor kinderen die ‘langssjezen’ tegen de kraan aan botsen en er vervolgens een waterornament van maken…)

  6. Als familie, bekenden of buren vragen of ze iets voor je kunnen doen, geef dan aan, dat je geholpen bent met maaltijden eventueel bij de ander thuis. Scheelt nadenken, boodschappen doen, koken/opwarmen, opruimen en afwas. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *