Onlangs schreef ik al over de Stoov: een elektrisch verwarmbaar kussen, met allerlei gezondheidsclaims en onzinnige nonsens over golflengtes. De conclusie is dat het wellicht voor sommige gebruikerscasussen een goed product is, maar dat het op zijn minst dubieus is en niet snel tot de gewenste besparingen zal leiden.
Eén van de comments was een vraag over een kersenpitzakje. En wie kent dit product nu niet? Wij gebruiken die al jaren thuis, en de oudste is al zeker 25 jaar oud. Het is “grootmoedersfavoriet” zoals ik in mijn antwoord al typte.
Een kersenpitzakje heeft een heleboel voordelen tegenover bijvoorbeeld een kruik: er kan bijvoorbeeld geen hete vloeistof uitlekken. Maar ook is het veiliger om te maken. Immers, een kruik vul je met (bijna) kokend water. Dat levert wel een hoop warmte op: uitgaande van een kamertemperatuur van 20C bevat een kruik van 1 liter maar liefst 335 kilojoule energie. Ruim 9 x zoveel als een Ploov van Stoov.
Dat is dan ook direct het nadeel van andere producten: om warmte te bufferen moet je massa hebben en een grote warmtecapaciteit. Er is geen product ter wereld met een hogere warmtecapaciteit per kilogram dan water, en dus is een kruik zeer efficiënt.
Terug naar het kersenpitzakje: deze warm je op in de magnetron. Uit de eerder aangehaalde post komt 3 minuten op 800W en dat is dan weer 40Wh aan energieopslag. Verbijsterend, voor als je niet snel genoeg kunt meerekenen: dat is 144 kilojoule, nog altijd bijna 4x zoveel als een Ploov van Stoov.
Nu is het zo dat een kersenpitzakje zijn warmte vrij snel afgeeft, en dit ongelijkmatig doet. Aan het begin is deze het warmst en verliest dan méér energie dan wanneer de kamertemperatuur is bereikt, in dezelfde tijdeenheid.
Hier komt het volgende component voor een fijne warme winteravond: een plaid! Absoluut low-tech, eenvoudig in het gebruik en goedkoop: een tientje. Een plaid zorgt ervoor dat je eigen lichaamswarmte minder snel ontsnapt en je het dus warmer hebt.
Samen kosten deze producten, de plaid en kersenpitzakje nog geen 25 EUR. Fors goedkoper dan een Ploov en je zit er alsnog warmpjes bij! Belangrijkste is echter: éérst de verwarming lager zetten!
Wat gaaf dat je nog even doorgeborduurd hebt over het pittenzakje, Geldsnor!
En de plaid geeft inderdaad een “extra dimensie” aan de “pittenzakbeleving”. Wat ik zelf heel prettig vindt, is dat een hittepitje in verschillende vormen te krijgen is en zich goed naar je lichaam vormt.
Graag gedaan. Noem het een hobby 🙂