“Ik heb echt (geen) 2000 EUR per maand nodig”

Geldsnor!

Soms, zo af en toe, gaat de Geldsnor grasduinen bij andere blogs. Mijn favorieten zijn Aaf, Geldnerd, Geld-is-tijd, groeigeld en Luxeofzuinig. Aaf is lekker persoonlijk, Geldnerd is lekker Nerdy, Geld-is-tijd houdt van klussen, groeigeld houdt van dividend en Luxe-of-zuinig heeft een soortgelijke levensstijl als wij, maar is een paar jaar jonger (en eerder begonnen met financieel “woke” zijn).

Maar soms hoeft het allemaal niet zo serieus te zijn, of te kloppen. Sommigen mensen kijken VI, ik lees dan Porterenee. En natuurlijk zijn mijn verwachtingen dan toch nog té hoog gespannen. Kijk, horoscopen, daar heb ik het niet over. Iedereen weet dat dit klinkklare nonsens is, toch? Het is zó vaag opgeschreven dat het altijd van toepassing lijkt te zijn, maar zou van toepassing moeten zijn op 8% van de wereldbevolking. Yeah, right.

Maar, het kan altijd nog erger. Kijk, als ik iets lees, zeker van een “finance blogger”, dan verwacht ik daar een didactisch aspect in. Is het niet voor het lijdend voorwerp van een rubriek, dan wél voor de lezers. En zo viel mijn oog op de blogpost “KASBOEK VAN STUDENT AMBER (21): “IK HEB ECHT € 2.000 PER MAAND NODIG”

Amber is een student geneeskunde. Ik ken haar uiteraard niet, maar ze is blijkbaar intelligent (anders studeer je geen geneeskunde). En heeft passie en verantwoordelijkheidsgevoel. Vast een prima jongvolwassen vrouw.

Maar financieel snapt ze er geen barst van!

Tsja, nogal een tussenkopje he…Want ze snapt er geen zier van. Ze heeft toch wel 2000 EUR per maand nodig. Echt waar? Zullen we eens in de kosten & baten duiken?

Inkomsten
Lening DUO450
Bijdrage vader300
Salaris489
Zorgtoeslag108
Huurtoeslag186
Vinted-verkopen49
1582
Uitgaven
Huur655
Gem. belastingen20
GWL54
Zorgverzekering150
Eigen risico ZV35
Overige verzekeringen5
Boodschappen196
Persoonlijke verzorging80,5
Kleding240
Telefoon13
Abonnementen5
Sporten72
Cadeautjes25
Uit eten & leuke dingen doen135
Vakantie50
Sparen/beleggen500
2235,5
Tekort per maand:653,5

Wat valt je op? Mij een aantal dingen.
1. Vinted-verkopen zijn géén inkomsten. Dat zijn incidentele baten. Als je dit iedere maand doet, zul je zien dat de kostenpost “Kleding” zal toenemen om voldoende te kúnnen verkopen!
2. Ik ken haar medische achtergrond niet. Plus het gaat me geen barst aan. Maar ik zou verwachten dat een jong gezond persoon niet zoveel aanvullende verzekeringen nodig heeft. Maar, gezien ze ook haar eigen risico betaald (die overigens op jaarbasis hoger is dan het normale eigen risico?), zou dit wel eens nodig kunnen zijn.
3. Maar lieve mensen…als je niet rond kunt komen, waarom geef je dan 240 EUR PER MAAND!!! uit aan kleding? En 80,50 aan “persoonlijke verzorging”? Ik snap dat mensen dit willen. Maar dat is 3.000 EUR per jaar.
4. “Uit eten en leuke dingen doen”. Ok. Ik snap dat je wilt leven. Maar “nodig” is een gehele andere term toch?
5. Maar het gekste van allemaal…Ze komt meer dan 600 EUR per maand tekort, maar ze spaart 500 EUR per maand. Dat lijkt me rekenkundige nonsens. Ze spaart netto dus he-le-maal niente. En komt 135,50 tekort.
6. Maar nog waanzinniger (ook al had ik gezegd dat punt 5 het gekste is, blijkt dat tóch niet zo te zijn): zelfs als ze niets tekort zou komen per maand en 500 EUR per maand zou sparen, dan doet ze dit door 450 EUR per maand te lenen van het DUO.

En op die laatste punten verwacht ik van een “financieel inspiratieblog” wat wijsheid en kritische vragen. Beseft Amber wel dat ze dit geld voor 30 jaar leent? Dat als ze dit 5 jaar lang doet, ze 32.400 EUR uit heeft staan bij DUO?

En dat is dan nog tot daar aan toe. Maar er zal ook rente bij komen. De afgelopen jaren was lenen “gratis” (namelijk zonder rente). Maar dat kan de komende jaren héél anders zijn. Een levensgroot risico, lijkt me. Straks wellicht typisch “voer” voor een huilie-huilie-artikel in de Telegraaf of AD, dat “zelfs de artsen van tegenwoordig geen huis meer kunnen kopen”.

En dat klopt dan ook. Omdat ze tijdens hun studententijd géén concessies doen aan hun leefstijl en méér uitgeven dan een gezin met 3 kinderen in de bijstand. De term “nodig” is dan ook behoorlijk aan inflatie onderhevig.

Wat ze wel nodig heeft? Een kritische blik. Als je kunt sparen, hoef je dus niet te lenen. Je gaat niet lenen óm te sparen. Niet als de risico’s niet in te schatten zijn. Tevens bestaat “sparen” niet als je méér tekort komt per maand, dan er “gespaard” wordt.

Het is prima te doen om met een dergelijke toelage zelfvoorzienend te zijn zonder lening. Dan zouden de inkomsten 1132 EUR zijn. Aan alle echte noodzakelijke lasten is ze 1133 EUR kwijt. Dan maar een paar jaar geen nieuwe kleding, exorbitante persoonlijke verzorging, vakanties en uitjes. Dat is “nodig“.

Terug naar de orde van de dag.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

20 gedachten over ““Ik heb echt (geen) 2000 EUR per maand nodig””

 1. Ik verbaas me al jaren over de cijfertjes in veel blogposts van PorteRenee. In het verleden hebben verschillende andere bloggers (waaronder ikzelf) haar daar ook wel eens op aangesproken. In eerste instantie was de reactie ‘druk, dan glipt er wel eens wat doorheen’. Kritische comments werden sowieso vaak ‘eruit gemodereerd’. Daarna werd vrij snel de reactiemogelijkheid op haar blog uitgeschakeld.

  PorteRenee.nl is wat mij betreft geen blog, maar een etalage om het product PorteRenee te verkopen. Wat de wereld daar aan heeft is bijzaak, vrees ik. Een blogpost als deze die jij terecht financieel fileert is eerder regel dan uitzondering…

 2. Ondertussen belegt ze met geleend geld, op kosten van de belastingbetaler, en kunnen talentvolle studenten zonder rijke ouders niet studeren. Gaaf land.

  De affiliate link naar verzorgingsproducten van bol.com is wel briljant, trouwens.

  1. En stiekem dénk ik dat ze leent, en later vooraan staat om de hand op te houden voor “kwijtscheldingsregelingen”…

   Nu ik er over nadenk…Weet je hoeveel affiliate-links ik had kunnen “droppen” in mijn post?

 3. Alsof je mijn gedachten kunt lezen…
  De reacties op Facebook onder het artikel zijn ook niet mals.

  Ik krijg overigens reclame te zien van bonprix (kleding). Daar kun je voor 240 euro heel veel kopen 🙂

 4. Heerlijke post Geldsnor!

  Ik lees tegenwoordig haar “blog” niet meer omdat het commerciële non-sense is geworden. Toch moet ik bekennen dat ik haar rubriek in het programma “wordt u al geholpen” ook wel weer briljante tv kan opleveren hoe erg het soms is gesteld met de mensen die daar komen en dus ook met het publiek dat blijkbaar graag meedoet aan haar cursussen.
  Maar goed, we dwalen af, als student €2000… Tja, ik had het niet in die tijd, leende niet, woonde thuis, ging braag met het OV naar school en kon daardoor goed sparen…. Tuurlijk, tijden zijn veranderd, maar dan alsnog, waarom “Moet” je bepaalde uitgaven doen als je zegt een tekort te hebben. Groepsdruk? Nu willen leven of….

  Wat het gewoon een “foutje” van de blogger die het ook niet begreep, mis informatie zonder controle of….…….. we zullen het nooit weten want we kunnen niet reageren.

  1. Ik ben ook gestopt met lezen bij Porterenee en ik heb de blog uit mijn leeslijst gehaald. Ik kon er niet meer achter staan om die blog op mijn leeslijst te hebben en mensen aldus naar de blog toe te leiden.
   Het gaat niet zozeer over geld, als wel om de verdiensten van Porterenee.

 5. Mateloos irritant, die ‘blogs’ van porterenee. Ze verkoopt nu ook cursusjes waarin je leert rijk te worden. Deze blog specifiek is inderdaad ook tranentrekkend. Met dit tempo is ze, ondanks hulp van pa & ma voor zowel collegegeld als leefgeld, in 3 jaar failliet. Als ouder zou ik ’t overigens ook vertikken om zowel dat collegegeld als dat leefgeld elke maand op te brengen, met dit uitgavenpatroon – ze geeft beduidend meer uit dan ons (tweepersoons)-huishouden aan zowel kleding als (naar rato) boodschappen.

  1. Idem hier – wij geven 600 EUR per maand uit aan boodschappen. Dat is inclusief persoonlijke verzorging en luiers. En we zijn met z’n vijven – en niet eens extreem zuinig.

 6. Hahahaha! O heerlijk, bij de titel wist ik al hoe deze blog zou eindigen. Porterenee is een van mijn guilty pleasures zoals ik vroeger wel eens ‘My 600lbs life’ keek. (of extreem veel vroeger Jerry Springer, maar toen was ik 12 ofzo…)

  Heb je die ook gelezen van dat getrouwde stel waarvan vrouwlief erachter kwam dat manlief 50eu in de maand uitgaf in het bedrijfsrestaurant en dat ze ‘samen’ hadden besloten dat hij voortaan maar 2,50 in de week in het restaurant uit zou geven. Wat een feestnummer zal dat zijn zeg!

  Kan me wel storen aan dat geforceerde feminisme. Vrouwen die meer van geld moeten weten en er meer mee moeten doen etc… Als je dat belangrijk vind, informeer ze dan feitelijk juist!

  1. Haha, ben jij mij?

   Dat laatste punt is een beetje het “help mijn man is klusser syndroom”. Steek dan zelf ook de handen uit de mouwen… Financiën samen regelen is gewoon handig. Als de een wegvalt…

   1. O ja, ‘Help, mijn man is klusser!’, of ‘Help, mijn vrouw is een z**kw**f!’ zoals wij het hier thuis noemen. Ook zo’n guilty pleasure.

    Negen van de tien keer trouwens niet alleen een vrouw die niets aanpakt, maar ook nog eens niet haar best doet om het voor haar man mogelijk/interessant te maken om dat wel te doen. (En als je echt niet kan klussen, pak dan in ieder geval een emmer sop! Waarom is het daar altijd zo smerig??)

    Hebben we het hier niet al eerder over gehad? Of was dat ‘Kopen zonder Kijken’?

 7. Ik heb op een gegeven moment besloten, dat ik minder onzin wilde lezen op internet, waaronder de betreffende blog. In het begin was het nog redelijk, maar als je reacties uitzet omdat je de feedback niet wilt horen, dan ben je bij mij af. Gewoon geen energie meer in steken of nog meer podium geven. Blijkbaar kun je rondkomen en bekend worden met het schrijven van niet-kloppende verhaaltjes. Dan ben je niet met financiën bezig, maar vooral met jezelf.

 8. Ik zie nog meer bij Amber waar mij de broek van afzakt Snor.
  -Ambers` ouders wonen ook in Amsterdam (ik begrijp de vrijheid, maar de kosten voor uitwonen zijn fors)
  -Sporten €72 inclusief rijles?? (als we het hier hebben over autorijles, dan is 1 keer per maand rijles weggegooid geld)
  -Duidelijk is dat papa ook de collegekosten en overige studievoorzieningen betaalt, deze zie ik niet terug in het verhaal. Zo €3000 per jaar.
  -Ik mis ook een internet/kabel abonnement, misschien zit dit bij de huur in?
  -De verzekering van €5 lijkt mij wat laag. Ook voor een studentenwoning geldt al snel inboedel, brand, aansprakelijkheid, opstalverzekeringen.
  -Een bankrekening is ook niet goedkoop tegenwoordig. Die mis ik bij de uitgaven.
  Maar je punt is duidelijk Snor!

  1. Tsja, ook het uurloon klopt van geen kant. Het salaris van een student-assistent is 2464 EUR per maand. Bij 36 uur per week is dat 14.21 EUR per uur. Bij 2310 EUR per maand (het salaris van een student-assistent als minimum in één van de vacatures die ik tegenkwam, uit 2020!) betekent 13.32 EUR per uur.

   Eigenlijk heb ik zéér sterke twijfels of “Amber” wel bestaat. Met zoveel inconsistenties…

  2. Ik neem aan paardrijles?

   Ook ik lees Porterenee niet meer. Voorheen woonde ze in mijn omgeving, en was de aankoop van dat huis in een dorp waar niets gebeurde financieel heel slim. Tot ze ging verhuizen omdat het toch wel een heel saai dorp was…

   Overigens zijn er meer blogs de commerciële toer op gegaan, met cursussen en een hoop linkjes. Ik vind het best verbazingwekkend dat die blogs nog wel in diverse leeslijsten staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *