“Hedging” is een manier voor financiële whizzkids en investeerders om risico’s te beperken. Dankzij het fenomeen van zgn. “hedge-funds” heeft het echter een negatieve klank gekregen: “graaiers!”. Dat is onterecht: het is eigenlijk best slim. En we doen het zelf ook. Het spreiden van risico’s door het opnemen van obligaties in je portfolio bijvoorbeeld, is een vorm van hedging.
Hedging kun je heel complex maken, of heel simpel. Zelf pas ik in mijn beleggingsportfolio geen hedging toe, behalve diversificatie. Maar ik pas het wel toe in mijn financiële huishouding: ik heb een grote productie van elektriciteit dankzij mijn zonnepanelen. Dit is feitelijk ook een hedge: de komende 25 jaar (ongeveer, misschien meer) hoef ik mij niet druk te maken over de prijs van elektriciteit en bijgevolg ook nauwelijks over de prijs voor het verwarmen van mijn huis.
Als de gasprijs omhoog gaat, verwarm ik mijn huis langer & vaker met de airco (die feitelijk een warmtepomp is). Als de gasprijs omlaag gaat, dan verwarm ik minder of niet met de warmtepomp, maar met de CV-ketel & vloerverwarming. Dit even los van het feit dat ik de prijs voor gas 3 jaar heb vastgezet – maar dat verandert het principe niet.
Als de prijs voor elektriciteit omhoog gaat, dan voel ik hier niets van: de stroom van mijn dak heb ik immers al betaald in de vorm van een eerder gedane investering. De facto verandert er dus helemaal niets. Hooguit maakt het de investering voor een thuisaccu rendabeler, maar dat is een ander verhaal.
Het hebben van zonnepanelen is dus een uitstekende “hedge” tegen toekomstige inflatie en stijgende energie-prijzen.