Interessant business model, die Noren

Geldsnor!

Qua energie en dingetjes daarover bijhouden ben ik een beetje een nerd. Heerlijk vind ik het. Niet alleen van mezelf, maar ook op landelijk en meer dan landelijk niveau.

De huidige energiecrisis is dan ook een zegen, qua vermaak, voor mij. De Engelsen die zonder stroom (brand in een verdeelstation) zaten, te weinig benzine (brexit) en de stijgende gasprijzen in heel Europa.

Maar het biedt ook kansen en de Noren (en Zweden) begrijpen dit dondersgoed. Via grote kabels transporteren zij elektriciteit naar Europa. Waterkracht is in Noorwegen de bron, kernenergie vooral in Zweden (en Frankrijk).

De windstilte in noordwest Europa levert hen bakken met geld op. Gas is duur, kolen ook. Die worden beiden nog steeds gebruikt. Maar de Noren exporteren momenteel 3.2 GW vermogen: 3.200.000kw. Dat levert geld op, en niet te zuinig ook: momenteel kost een kWh 18.5 cent, ofwel 185 EUR per mwh. De waarde is dus meer dan 550.000€ per uur. Valt mee? 13 miljoen per dag. 4 miljard per jaar.

Men doet dit natuurlijk al langer, en ik heb het nog niet uitgezocht. Maar ik vermoed dat de Noren en Zweden een belangrijke balanspost hebben in hun begroting: energie-export. Die wordt de komende maanden alleen maar meer waard…

(noot: uiteraard leveren ze niet continu dezelfde grote hoeveelheid tegen dezelfde prijzen, maar het blijft interessante handel)

Het toont ook het belang voor het beperken van energie gebruik: op enig moment worden deze hoge prijzen doorberekent aan jou, de consument. Het is tijd voor een verandering: het lage tarief als de zon schijnt, hoge tarieven in avond en vroege ochtend. Ben jij daar klaar voor?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “Interessant business model, die Noren”

 1. Er is in het verleden al een aanbieder geweest die dit heeft gedaan. Het zogenaamde “prepaid” kopen van energie. Je zet zelf geld op je balans en betaald de markt conforme prijs die, volgens mij was het elke 10 min, wijzigde. Volgens mij bestaat het bedrijf niet meer inmiddels, maar ik kan mij herinneren dat het ook niet echt een succes was.

  Als je echter je huis volledig met domotica hebt ingericht kom je wel een eind om alles af te stemmen. Maar goed, hoeveel huizen hebben dit? Te weinig en zolang we ook nog vast zitten aan dag/nacht tarief….. wat al voor mensen zorgt die de energierekening niet begrijpen zal het invoeren van betalen voor marktprijs echt niet gaan werken en voor vele discussies zorgen.

  1. Klopt. Ik mis nog een beetje de slimme apparaten. Zal te weinig geld mee te verdienen zijn. Bij laadpalen is het wel mogelijk, om bijvoorbeeld te laden als de zon flink schijnt (los van de marktprijs) en je weinig eigen verbruik hebt. Maar ook een diepvries zou prima instelbaar zijn om op goedkope momenten naar -30 te koelen, om op dure momenten de temperatuur op te laten lopen naar -19. En vaatwassers, wasmachines…
   Maar inderdaad zal het voor de meeste mensen A. niet lonen en B. niet te begrijpen zijn.
   Ik meen overigens dat EasyEnergy “spotprijzen” hanteert, dus de werkelijke prijs op dat moment. Dat kunnen ook negatieve prijzen zijn – of hele hoge zoals gisteravond (of dit moment). Actueel lever ik zelf terug met een vermogen van 1.8kWh en ben ik “zelfvoorzienend” vanaf 08:39 :-).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *