Isolatie: profiteer van de gewijzigde subsidies

Geldsnor!

Isoleren van de woning: een hot item tegenwoordig. En met recht, want er zijn maar weinig dingen zo effectief tegen een hoge energierekening als isoleren.
Voorheen was het zo dat je altijd meerdere isolatie-maatregelen moest nemen: minimaal 2.

Vanaf 1 januari 2023 geldt dit echter niet meer: je mag ook voor 1 uitgevoerde maatregel subsidie aanvragen. Bijzonder prettig voor mensen die maar 1 ding kúnnen doen (zoals wij…). Onze woning is al goed geïsoleerd, maar we gaan het glas vervangen naar triple glas. Vroeger kregen we hier dus geen subsidie voor: vanaf 1 januari wel.
Let op: je mag dit met terugwerkende kracht aanvragen tot 1 april 2022. Voor mensen die alleen de spouwmuren hebben laten isoleren, maar hiervoor niet in aanmerking kwamen voor de subsidie omdat dit het enige was: grijp je kans!

Een klein addertje ben ik wel tegengekomen. Bij het vervangen van glas moet het in één keer, dwz. je mag niet later nog eens subsidie aanvragen voor hetzelfde pand. Zo vervangen wij de ramen beneden gedeeltelijk, maar boven en op een aantal andere plekken nog niet. Als we subsidie aanvragen voor de vierkante meters die we nu laten vervangen, dan hebben we later geen recht meer op subsidie voor de overige ramen! Beter kunnen we dus wachten met de subsidie-aanvraag (wat sowieso pas na uitvoering kan).

Ander dingetje: je moet het door een erkend bedrijf laten uitvoeren. Zelf klussen werkt dus niet mee. Ik vermoed dat dit is om fraude te beperken met het kopen van rollen steenwol, subsidie op te strijken en ze ondertussen terug te brengen naar de Gamma.

Wat ga jij nog doen om je huis energiezuiniger te maken?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Isolatie: profiteer van de gewijzigde subsidies”

 1. Wij hebben net een huis gekocht uit 1500, dat gelukkig al voorzien is van nieuw (geïsoleerd) dak en dubbel glas. Inmiddels hebben we van de gemeente een eerste positief advies op het plaatsen van enkele zonnepanelen (binnen tig regels, want monument, maar hé – elk paneel is er één :)). Ook moeten nog twee deurraampjes vervangen worden door dubbelglas en wordt een nieuwe CV-ketel (of iets dergelijks) geplaatst.

  Dan is het budget er wel weer even doorheen, naast enkele cosmetische aanpassingen 🙂

 2. Wij hebben een huis uit begin jaren 70 gekocht en gaan komend jaar vloerisolatie, een warmtepomp en HR++ of triple glas plaatsen. Overigens misschien nog wel even goed om aan te vullen dat de declaratie termijn ook is verlengd naar 24 maanden en met 2 maatregelen krijg je nog altijd wel het dubbele aan subsidie dus voor mensen die wel twee dingen kunnen doen in huis, is het wellicht de moeite om de facturen iets langer op te sparen zodat er later toch nog een tweede maatregel genomen kan worden.
  Verder is er sinds dit jaar ook subsidie voor elektrische kookvoorziening a 400 euro, als je ook van het gas af gaat dus daar gaan we ook gebruik van maken (staat wel los van de isolatie subsidie). Wij hebben daarnaast het geluk dat de gemeente waarin wij gaan wonen ook nog zelf subsidies verstrekt dus dat is helemaal mooi meegenomen 🙂

 3. We willen nog een keer het dag vervangen en isoleren. Een grote klus, want een groot dak. Maar of we dat dit jaar gaan doen met de hoge kosten van dakpannen of een paar jaar wachten, dat weten we nog niet.

 4. Wij hebben het afgelopen jaar een klushuis gekocht en verduurzaamd. Vorige week ging ik ervoor zitten om de subsidies aan te vragen, maar helaas, het kon pas vanaf 23 januari. Dit weekend dus maar echt aan de slag! We verwachten een leuk bedrag, waarmee we nu de afwerking kunnen bekostigen:
  – HR++ glas in alle ramen (geen triple want we wilden de kozijnen niet vervangen)
  – Voorzetwanden
  – Vloerisolatie
  – Dakisolatie
  Nog een voordeel van al deze maatregelen: we hopen dat het energielabel 2 stappen te hebben verhoogd, waarmee we een duurzaamheidskorting tot 0,15% op onze hypotheekrente kunnen krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *