Isolatie: wat levert dat nu op?

Geldsnor!

De Geldsnor woonde niet altijd in zijn luxueuze onderkomen waar hij nu woont. Nee, eerder woonden we in een ander onderkomen. Ons huidige huis is vanaf de bouw (eind jaren ’90) zeer goed geïsoleerd, maar ons vorige huis was dit niet. De muren waren niet geïsoleerd, het dak niet, de vloer niet. Warm gestookt met een enorme ketel die witte rook blies.

Op het moment dat wij de woning betrokken hebben we meteen een aantal maatregelen genomen: gedeeltelijke vloerverwarming (in de keuken) en een houtkachel geplaatst. En uiteraard begonnen met het bijhouden van cijfertjes!

Gasverbruik in m3, per maand.

Zoals in ieder huishouden in Nederland verstookten wij veruit het meeste gas in de winter en vrijwel niets in de zomer. In augustus 2019 verkochten we deze woning en loopt dit lijntje dus naar 0. Ook zie je een vrij grote variatie van jaar op jaar, zonder dat dit de trend verstoort. In m3 per jaar ziet de grafiek er zo uit:

Bovenstaande gegevens zijn echter weinig behulpzaam: het gasverbruik is namelijk vooral afhankelijk van het weer. En uiteraard van ons gedrag, maar we gaan er even vanuit dat ons gedrag min of meer hetzelfde is gebleven. We stookten in de winter vrij veel op hout, en hebben dat altijd gedaan. Maar om dit beter te plotten, gaan we even kijken naar de “stookhalfjaren”: de periodes van oktober tot maart:

Dit verandert al iets. Je ziet dat het gasverbruik fors hoger is in 2016 dan in 2015. Dit komt omdat het seizoen 2015-2016 sterk vertekend wordt door de geboorte van mijn zoon in november. Leuk feitje: je ziet het in 2018-2019 NIET oplopen, terwijl in november 2018 mijn oudste dochter geboren is. Wat is hier aan de hand?

De oranje lijn toont de gemiddelde temperatuur van de winter, de blauwe staven zijn nu het gasverbruik. In 2014 was de winter zéér zacht, wat direct vertaalt werd in een zeer laag gasverbruik voor ons doen. Maar je ziet verder dat de correlatie wat zoek is. De winter van 2018 was aanzienlijk koeler, maar het gasverbruik lager. Dus nogmaals: Watskeburt?

Isolatie, da’s watskeburt!

Goed, we gaan naar mijn favoriete rekenmethode: graaddagen. Er is namelijk een relatie tussen het gasverbruik en de temperatuur. Het is ook hieraan dat je kunt zien of iets wel of niet effect heeft. Eerst schets ik de maatregelen die we hebben genomen.
2012: zolder geïsoleerd. Kosten ~500 EUR (zelf gedaan)
2014: 3 kozijnen vervangen (van dubbel glas naar HR++, noodzakelijk vanwege mankement: 4300 EUR)
2017: Overige kozijnen vervangen inclusief voordeur, 5300 EUR
2017: Spouwmuurisolatie (138m2), 1953 EUR en vloerisolatie (55m2) 1485 EUR
2017: verbouwing hal & bijkeuken, 400 EUR toe te rekenen aan “vloerverwarming”.
Totale kosten: 13.938 EUR

Het vervangen van de kozijnen in 2014 had een kostenpost van 1500 EUR voor bouwkundige ingrepen (stalen balk) en een smaakelement (glas-in-lood) van 600 EUR in zich. Hiervoor gecorrigeerd komt de totale kostenpost uit op 11.838 EUR. Bedenk wel dat dit inclusief een politie-keurmerk voordeur is.

Onderstaand zie je de invloed die dit heeft gehad op de stookkarakteristieken van de woning. Dit is dus gecorrigeerd voor weersinvloeden. Er is een forse stijging in en na 2015. Dit komt zoals geschetst door de geboorte van onze zoon. Door zijn geboorte was ook Lieftallige Echtgenote heel veel thuis in die periode. En het betekende tevens dat we minder hout verstookten. Na 2015 zie je dat het stookgedrag aanzienlijk gewijzigd is. In 2016 is dit nog de invloed geweest (of gebrek aan invloed) van het zwangerschapsverlof, waardoor we simpelweg meer van huis waren.

In het voorjaar van 2017 hebben we de overige kozijnen vervangen, de bijkeuken verbouwd (en daar vloerverwarming toegepast), de hal verbouwd (met vloerverwarming), de vloeren geïsoleerd en de muren geïsoleerd. Vanaf het stookseizoen 2017 zie je dus een groot verschil met 2016: in de periode van 1 oktober 2016-maart 2017 (dus ongeïsoleerd!) was het gasverbruik 67,4% hoger dan na isolatie.

67,4% lager? Wow!

Dat dacht ik ja! 67,4% lager is enorm. Waar de oude winters nog iets meer dan 0,6m3 per graaddag opleverden, zakte dit tot 0,365 en zelfs 0,31 in 2018 en 0,302 in 2019. In die laatste jaren hebben we echter geen aanpassingen meer gedaan aan de woning. Ik ga dus uit van een gemiddelde van deze 3 jaar: 0,326m3 per graaddag.

Op mijn locatie heb ik ongeveer 3000 graaddagen per jaar. De besparing is zoals berekend ~0,284 per graaddag. 3000 * 0,284 = 852 m3 per jaar. In euro’s is dat omstreeks 650 EUR per jaar. Da’s een forse besparing.

Toegegeven: er stond een flinke investering tegenover. Met een besparing van 650 EUR per jaar kost het iets meer dan 18 jaar om weer op 0 EUR uit te komen. Maar de besparing gaat daarna gewoon door en kost niets meer. Bovendien is het comfort van de woning echt énorm toegenomen. Niet alleen in de winter, maar ook in de zomer. Dit is echter niet in geld uit te drukken.

Of 18 jaar een goede terugverdientijd is moet ieder voor zich bepalen. Of momenteel de isolatie goedkoper is of duurder kan ik ook niet zeggen. Zelf zou ik het direct nog een keer doen – maar het feit is dat wij inmiddels in een ander huis wonen met een stookgedrag van <0,2m3 per graaddag. Daar ga ik weinig aan kunnen verbeteren (behalve stoken met de airco).

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *