It’s all about the cashflow…

Geldsnor!

De belangrijkste les de je krijgt bij economie is “cash is king”. Dat is bij de economielessen op de middelbare school het geval, maar ook later op de universiteit kan ik je verzekeren.

Waarom? Bedrijven gaan zelden failliet omdat ze geen “assets” meer hebben, maar omdat ze rekeningen niet kunnen betalen. En zo werkt het ook thuis. Je kunt een overwaarde hebben van een miljoen, maar zo lang je het huis niet verkocht hebt is het niets meer dan de papieren waarde van je bakstenen en bij de kassa van de lokale super heb je daar niet veel aan.

Cash, dat heb je nodig. Want daarmee kun je betalen. En zo is deze combinatie van maanden voor ons een vrij slechte combinatie. Normaliter krijgen we aan het einde van de maand onze salarissen betaald en vinden er automatische afschrijvingen plaats op de 25e, 28e en de eerste van de maand. Zo ook deze maand.
Máár! Ik krijg deze maand (april) minder salaris omdat ik al 1 week ouderschapsverlof heb opgenomen. Dit scheelt me 400 EUR netto. En tegelijkertijd krijgen we vanaf 1 mei te maken met een rekening voor de kinderopvang van 1540 EUR ipv. 770 EUR. Want ook Jongste Dochter gaat vanaf mei 2 dagen naar de opvang. En ja, daar krijg je kinderopvangtoeslag voor (die is +600 vanaf mei), maar die komt pas eind mei (de 20e).
Er gaapt hier dus een groot gat tussen inkomsten en uitgaven. Het betekent zelfs dat ik een automatische overschrijving gedeeltelijk ongedaan moet maken. Normaliter wordt er iedere maand op de 28e een ruime 2500 EUR naar de diverse spaarrekeningen gestuurd. En daar zal ik nu dus 800 EUR van moeten terugstorten.

Op maandbasis komt het dus allemaal wel uit in mei. Maar gefaseerd in de tijd nét niet. En daarom ben ik zo blij met al mijn overzichten. Want het was geen verrassing. Er komt geen telefoontje of berichtje met een geweigerde incasso: we weten dat we op moment X bedrag Y tekort komen op de lopende rekening en dat dit uit potje Z moet komen. En, uiteraard is dat al geagendeerd om op 2 mei plaats te vinden (de incasso’s zijn op de 3e).

Lekker toch, rust?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

One thought to “It’s all about the cashflow…”

  1. Heerlijk! Maar dit is wel een beetje de reden dat we altijd meer cash op de lopende rekening hebben staan om dit soort tijdschuivingingen op te vangen zodat ik geen zaken hoef aan te passen als het eens niet lekker uitkomt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *