Je huis verwarmen met waxinelichtjes

Geldsnor!

Van de week was er een mevrouw die zich had laten afsluiten van het gas, om vervolgens met waxinelichtjes haar huis te verwarmen. Daarbij was een plaatje te zien, van een waxinelichtje onder een keramieken bloempot. Is het mogelijk om je huis te verwarmen met waxinelichtjes? Geldsnor zocht het voor je uit. Voor de mensheid en zichzelf!

Is het mogelijk om je huis te verwarmen met waxinelichtjes?

Ja.

Is het wenselijk, gezond en goedkoper om je huis te verwarmen met waxinelichtjes?

Nee. En nu volgt de rekensom.

Een waxinelichtje kost ongeveer 13 cent per stuk (13 EUR per 100), en bevat 19 gram paraffine. Een kilogram paraffine heeft een energieinhoud van 44MJ. Dat is, voor de langzame rekenaars onder ons, 12.32kWh. Dit is ongeveer 1.25 m3 gas.

Dankzij de wet van het behoud van energie en dat soort dingen, is het niet mogelijk om méér warmte uit je verbranding te krijgen, dan dat er in de brandstof zat. Met andere woorden: wil je net zoveel warmte halen uit je waxinelichtjes als uit je kuubje gas, dan zul je daarvoor bijna 1kg paraffine moeten verbranden.

Klein nadeeltje: alle verbrandingsgassen komen in de woning terecht, en bij 1kg telt dat best wel door.
Enfin. Terug naar de casus. 1kg paraffine staat dus gelijk aan 1.25m3 gas. Tegen huidige prijzen is dat laatste ongeveer 5 EUR.
Maar we hebben al gezien dat een zak van 100 stuks 13 EUR kost. Deze weeg 1900 gram (ik reserveer 10 stuks voor de alumium omhulseltjes). Met andere woorden: een kilogram paraffine kost 6.84 EUR, 37% méér dan 1.25m3 gas. Zelfs tegen de huidige prijzen.

Dan de wenselijkheid. Stel je woning heeft een typisch verbruik van 0.5m3 per graaddag. Dit wil zeggen dat je woning bij 0 graden Celsius per dag 9 kuub gas nodig heeft om op 18C te blijven. Dat zijn uhm…héél veel waxinelichtjes! Namelijk 379 stuks. Dit betekent dat je woonkamer meer dan 300m3 groot moet zijn om niet te sterven aan verstikking. Daar kan ik een paar kuub naast zitten.

Dus: het is duurder, gevaarlijk en ongezond.

Wat doen ze met die bloempot?

Waarom er een bloempot op de waxinelichtjes staat is één groot raadsel. Het toont de hoeveelheid verstand van mensen die proberen hiermee hun woning warm te krijgen. De bloempot wordt warm en geeft zijn warmte langzamer af aan de omgeving dan de lucht die verspreid. Echter, de totale hoeveelheid energie wordt uiteraard niet groter. De bloempot heeft derhalve geen enkele zin.

De conclusie met kaarsjes: supergezellig en romantisch. Ze geven warmte af, maar het hele huis er mee warmstoken is buitengewoon onverstandig, onhaalbaar en duur.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

15 gedachten over “Je huis verwarmen met waxinelichtjes”

 1. Ik heb het ook op TV gezien. Ik vind het een nogal impulsieve actie, om niet te zeggen domme actie van het gezin. Het kost veel geld om weer aangesloten te worden en ik meen te weten dat afsluiten ook geld kost. Als je geen gas meer wilt gebruiken kun je toch ook gewoon koud gaan douchen en de thermostaat niet hoger doen dan 10 graden en niet meer op gas koken? Daarvoor hoef je je niet te laten afsluiten. Het scheelt alleen de vaste kosten voor gas. Die zijn voor mij €20,53 per maand.

  Het is ook gevaarlijk vanwege brandgevaar. Deze mensen hebben kinderen in huis. Brandende kaarsen of waxinelichtjes in combinatie met spelende kinderen vind ik niet een verstandige optie.

  Daarnaast maak ik me zorgen over de voorbeeldfunctie die dit heeft. Hopelijk zijn er niet méér mensen die denken dat verwarmen met waxinelichtjes een goede oplossing is voor de gascrisis.

  1. Stedin netbeheerder sluit nu gratis af. Geheel gratis. Meer mensen laten zich afsluiten, dus ik bekeek het op de site van Stedin.
   Het huis van deze mensen is mooi, maar ook oud. Ik vrees dat ze het erg koud gaan krijgen, ook al omdat ze op leeftijd zijn.

  2. Ik ben het grotendeels met je eens, alleen minder verbruiken en voordat dit zichtbaar is in je voorschot duurt even. Mijn contract verliep in april. Door diverse aanpassingen in huis zijn wij aanzienlijk minder gas en stroom gaan verbruiken. Het voorschotbedrag is gebaseerd op historisch verbruik. Ik kon het voorschot bedrag met Max. 25% naar beneden krijgen. Uiteindelijk door een klacht is het verder naar beneden gegaan, maar ik betaal nog steeds 300 euro per maand te veel. Dit is 75% van het voorschotbedrag. Ik kan pas een herberekening laten doen als er wintermaanden zijn geweest.
   Ik vind het niet slim om je af te laten sluiten, maar een kat in het nauw maakt rare sprongen.

 2. Allereerst wil
  Ik je een compliment geven!
  Je geeft altijd een heldere uitleg op vraagstukken zoals energie , besparen.
  Gewoon cijfers ,geen emotionele benaderingen.
  Dat is veel helderder voor de gewone mens ?
  Wat betreft de energie crisis . Tja wij hebben een vast contract t/m 2025
  En ons verbruik ligt al jaren veel lager dan de rest van de buurt en nu met zonnepanelen wordt het alleen maar leuker.
  Voor de starters zoals mijn zoon , die heeft net een appartement gekocht wordt het lastiger.
  Gelukkig is hij opgevoed met de regel zuinig voor milieu en portemonnee.
  Ik weet het ik zit in een bevoorrechte positie maar laten we proberen om ook het positieve ervan in te zien . En we worden nu gedwongen zuinig te zijn met onze aarde .
  En ja ik heb ook een periode gehad dat ik met alleen de lege flessen naar de supermarkt ging om brood te kopen dus ik weet er alles van!
  Maar nogmaals bedankt voor je fijne uitleg

 3. Helder verhaal!

  Ik lees ook veel mensen die besluiten straks minimaal te gaan verwarmen en alleen de ruimte waar ze verblijven. Op korte termijn zal dat wel wat schelen, maar op lange termijn maak je je huis vochtig en ongezond en gaat het onderhoudstechnisch straks alleen maar meer kosten.

  Wij gaan wel de thermostaat iets lager zetten, maar niet naar klappertandstand. Verder hebben we voor extra behaaglijkheid op de werkkamer en de (onverwarmde) zolder twee elektrische kacheltjes gekocht die relatief energiezuinig snel verwarmen. Dit weegt op tegen weer de hele CV laten loeien.

  We gaan zien hoe het uitpakt.

  1. Nee, klappertandend is niet handig. Té laag zetten ook niet, maar daar volgt morgen een blogpost over: wat is precies te laag, en wat niet. Dat hangt natuurlijk af van bepaalde parameters, maar de meeste mensen hebben geen idee.

 4. 1 waxinelichtje 13 cent per stuk?
  Zullen we het erop houden dat het 10 maal goedkoper kan? De berekening rammelt. De impact op de gezondheid van zoveel waxinelichtjes, laat ik even buiten beschouwing. Voor een noodoplossing (bv als er geen stroom / gas is), zijn de potkacheltjes prima te gebruiken om een kleine ruimte te verwarmen!

 5. 10 maal goedkoper kan je ze niet vinden. De prijs ligt ook wel een beetje aan het aantal branduren wat 1 waxinechtje heeft. Maar bij action 75 waxinelichtjes, 6 branduren per stuk, €4,79. Dat is dus 6,3 cent per stuk

  Zelf heb ik gelukkig een warmtepomp waardoor ik veel minder gas gebruik.

  1. Ik had simpel even bij bol gekeken. Action kom ik eigenlijk nooit, dus geen idee. Voor de uitkomst van het verhaal maakt het weinig uit.
   Hier branden s avonds tot maximaal 5 kaarsjes. Voor de gezelligheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *