Keuken: akelig keurig gerekend

Geldsnor!

Onlangs schreef ik al over onze nieuwe keuken. Het duurde een tijdje, maar ik heb geen haast: de offerte is er. Tsjonge. En daar stond ik wel even van te kijken! Want uiteraard heb ik geprobeerd naar beste weten en kunde te berekenen wat de keuken zou mogen kosten. Ik kwam uit op 16.781 EUR.

Blijkt de offerte toch 16.558 EUR te zijn! Een afwijking van 1.3% in de berekening ben ik zelf aardig content mee. Een aantal beslissingen hebben we reeds genomen: het wordt de duurste Bora-plaat die er is (maar die is ook het mooist). Ook de opstelling zijn we zeker van.

Maar er blijven een paar vraagjes over die we nog niet helder hebben. Namelijk het werkblad (het wordt composiet, maar weten nog niet welke kleur behalve “iets grijzigs”), de kastjes (“iets donkers”) en hoeveel ovens.

He watte? Hoeveel ovens? Jep! Kijk, het worden er 2. Zoveel is zeker. Met een groot gezin is een oven van 45cm niet groot genoeg. En eentje van 60cm biedt weliswaar meer ruimte, maar weinig flexibiliteit. En die heb ik wel nodig. Vrij recentelijk heb ik nog een ovenschaal in de oven gezet met als doel om het eten op te warmen met de magnetronfunctie. Vlak daarvoor stond echter de oven nog op 200C en het resultaat was een ernstig plastisch vervormde kunststofdeksel. Het worden er dus 2: een combi-oven en 1 gewone oven.
Maar nu komt de keuze: we kunnen de huidige oven opnieuw plaatsen. Het is een goede oven, met pyrolyse (en dat is een vereiste bij ovens, wat ons betreft). Maar, deze heeft een RVS-deur. De nieuwe ovens van hetzelfde merk hebben allemaal zwarte deurtjes en daar is alleen het bedieningspaneel RVS (of zwart, als je daar voor kiest). Als je er hiervan dus eentje naast zet, ziet dat er gek uit. En je zult altijd zien dat tegen de tijd de huidige oven kapot gaat en je het dus “gelijk kunt trekken”, de kleurtjes wéér anders zijn.

Of dat de oven nog 15 jaar meegaat en ik tegen 2 verschillende frontjes aankijk. Ja, nou en zul je denken. Maar het oog wil ook wat en ik hou van symmetrie. Als het niet om het oog ging, bleef de huidige keuken er gewoon in zitten. Alles doet het namelijk nog. Maar we vinden de keuken lelijk. En heel eerlijk gezegd wonen we best in een mooi huis (een makelaar zou zeggen “een perfect onderhouden vrijstaande villa”) en daar hoort een mooie, chique keuken wel in. Hergebruik of niet scheelt iets meer dan 1000 EUR….

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

7 gedachten over “Keuken: akelig keurig gerekend”

 1. Oude oven op Marktplaats zetten of de oude oven behouden en een extra oven van dezelfde kleur zoeken op Marktplaats. Niet alles hoeft nieuw te zijn.

 2. ahh 2 ovens. Wij hebben dat hier thuis ook en zou niet meer zonder willen. Zelfde optie als jij genomen hebt.
  1. Combi oven
  2. Oven

  Die laatste is wel met pyrolyse (echt ideaal inderdaad! Alleen minder goed voor je stroomrekening (voor ons dan he, jij fikt je eigen stroom gewoon weg)). Die eerste vanzelf sprekend niet. Maar gezien dat de “hulp-oven” is en voornamelijk dienst doet als magnetron is het onderhoud daarvan ook minder heftig.

  Verder ben ik het eens met Jeroen. Oude oven lekker verkopen op marktplaats en jezelf gewoon de matching oven gunnen. Anders ga je er zeker spijt van krijgen

 3. Ohhh zo zie je maar dat de woonkeuze ook een leefstijl-keuze is. Wat wordt dat een mega dure keuken zeg!
  We zijn met ons gezin van 5 al een paar jaar financieel onafhankelijk, maar we letten heel hard op de kleintjes.
  We wonen in een groot jaren ’60 rijhuis in het oude centrum van een grotere stad en we zijn het huis langzaam aan het verbouwen. Op eigen tempo en met eigen budget. Niet alles hoeft perfect te zijn in ons huis. We doen veel van de verbouwingen zelf. We zijn van plan om dit jaar onze keuken te vernieuwen (nu zit er nog de originele sixties keuken). Manlief gaat de kastjes zelf bouwen en met tegeltjes en apparaten in reken ik dat de keuken ons 3000€ gaat kosten in totaal (het is een redelijke ruime keuken in U-vorm). Ahja en mijn berekeningen kloppen meestal ook redelijk goed 🙂

  1. Normaal doe ik ook het meeste zelf. Maar met drie kleine kinderen de kastjes in elkaar zetten gaat niet realistisch zijn in combinatie met werk. En ik vrees dat het werkblad al meer kost dan 3000€ en de inductie plaat zeker. Maar ik wil van het gas af. Dit is een volgende stap.
   Maar duur is het zeker. Met wat opties schrappen zitten we nu op 15000. Er zaten wat schapjes ed. in die ik zelf goed kan maken.

   Maar je hebt gelijk: een zekere mate van lockin krijg je.

 4. Wij hebben een magnetron in de bijkeuken, maar die gebruiken we zelden. Wel die grote oven, die tot nu toe heel flexibel is gebleken en geschikt voor van alles tegelijk.
  Pyrolyse is echt top inderdaad en wij hebben ook zo’n pizzasteen van ruim 300graden waarop je verse pizza’s zo heerlijk kunt bereiden.
  Ik zou nu lekker voor goede nieuwe apparaten gaan. Oude proberen te verkopen. Heb je straks een prachtige keuken met één zo’n ‘oneffenheid’. Zou ik zonde vinden.
  \
  Succes met de overwegingen!

 5. Maar 2 ovens? 😉 Wij hebben er 3, ook nog een stoomoven. Zat al in het huis toen we het kochten hoor, we zouden het zelf niet gekozen hebben. Maar we gebruiken ze wel alledrie. Van de combi-magnetronoven overigens vooral de magnetronfunctie en dat niet vaak.

  Ik zou de oude oven op Marktplaats zetten. Je doet de nieuwe keuken nu vooral omdat je het mooi vindt, maak het dan ook af. Misschien kun je nog meer apparatuur uit de oude keuken verkopen? Dan is je nieuwe oven bijna ‘voor niets’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *