Keuken is besteld

Geldsnor!

Zo, het was nogal een avontuur en een hele bevalling…Het uitzoeken van de nieuwe keuken. We hebben een tijdje overwogen om het uit te stellen in verband met de start van mijn nieuwe avontuur. Maar door de constructie waarbij ik voorlopig in deeltijd blijf werken hebben we besloten om het toch door te zetten. De oude keuken voldeed niet meer: het is te laag, de kastjes zijn te oud, het werkblad is spuuglelijk en de kitranden zijn vergaan.

Afgelopen week hebben we de keuken dan ook besteld. We hebben diverse keukenzaken bezocht, en uiteindelijk hier in het dorp besteld. We hebben de keuken elders een keer goedkoper aangeboden gekregen, maar we kregen dan niet éxact wat we wilden. Zo zit er onder de spoelbak een Quooker, en die kon bij een andere zaak alleen maar in een kastje met een deur. Gezien we verder alleen maar lades hebben aan die kant is dat geen optie – esthetisch onverantwoord.

De kookplaat is een Bora Xpure geworden. Een vrij dure kookplaat met kookplaatafzuiging – mede door de hoogte (namelijk niet langs je hoofd!) is deze wel vrij stil. Het werkblad is een composiet geworden in een grijze kleur. De schapjes die je ziet maak ik zelf. In de twee hoge kasten zitten 2 Carbon Black ovens: één combi-oven en één gewone oven. Onder de oven zit de koelkast.

Een vaatwasser zit er niet in: in de bijkeuken staat een zeer stille vaatwasser en die hoeft dus niet in de keuken te staan. Nu vraag je je wellicht af: wat kost zo’n keuken nu?

15.000 EUR is het antwoord, inclusief plaatsing en montage. Het slopen van de oude keuken doe ik zelf (met liefde en grof geweld). De stucadoor heeft zijn offerte al gemaakt en die kost me 860 EUR. Verder moeten er nog 2 groepen bijgemaakt worden: 1 kookgroep voor de inductieplaat (waar ik gelukkig in de meterkast al rekening heb gehouden) en nog 1 voor de extra oven. Leuke grap, wat veel mensen zich wellicht niet beseffen: als ik straks op vol vermogen kook verbruik ik bijna het gehele vermogen van mijn elektra-aansluiting…

De ovens hebben samen een vermogen van 6.6KW, de kookplaat 7.4KW. Samen is dat dus 14KW. Ik heb een aansluiting van 3x25A en kan *dus* 17.250W maximaal aan vermogen verbruiken in huis (75A * 230V = 17.250 W). Met een frituurpan er bij aan zit je boven het maximum…
Maar goed: ik kan me niet voorstellen dat als ik aan het koken ben met 2 ovens, dat ik ook het maximale vermogen van de kookplaat verbruik en “en passant” naar buiten loop om de dubbele frituurpan aan te zetten…!

Keukenschets van De Geldsnor

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

25 gedachten over “Keuken is besteld”

  1. Ja, het is vrij zwart. Een lichte keuken wilden we niet, in verband met 6 kleine kinderhandjes maar ook 2 zwarte honden…Maar de muren zijn helemaal wit. Het was / is ook wel een spannende keuze: wordt het niet te donker? Nu hebben we aan 3 kanten ramen zitten. Tenminste, 1 op het noorden, een dubbel raam op het westen maar ook een grote opening naar de woonkamer op het zuiden. We hopen dat het mee gaat vallen.

   1. Zijn de oven/magnetron verbonden met het internet? (Dat is een ding tegenwoordig om hem op afstand te bedienen met een app, waarvan mij het nut ontgaat, maar vrij standaard wordt)
    In dat geval heb je het voordeel dat ze zelf synchroon worden gehouden via NTP. En heb je het probleem niet 😉

    Bij ons was het nog bijbetalen voor die optie in 2016, maar gezien de “onzinnigheid” ervan heb ik 1 klok uitgezet. Problem solved 😀 Alleen 2x per jaar de tijd verzetten.

 1. Mooie keuken ik zou nog, goed nadenken over de combinatie van de ovens, is een stoom oven nog een optie? Door maar 1 functie voor de 2de oven in te zetten heb je minder flexibiliteit, tegen een kleine meer kosten heb je wel veel meer, misschien is dit nog een overweging.

  1. Dank je. Een stoomoven gebruik ik niet, de oven wel veel. De stoomoven is voor mij het toppunt van marketing, voor functies die ik niet gebruik en ook nog nooit gemist heb.

  2. Ik zag ook helemaal niks in een stoomoven. Boel geld terwijl ik dat helemaal niet mis. Het meeste kan in een stoompan die ik al heb. Wij hebben juist voor een mooie oven gekozen met extra functies.

  1. Week 42 hebben ze alles in huis, plaatsing is week 44. Ik hou niet van te strak plannen. Het meest kritische onderdeel, de kookplaat, hebben ze al in huis gelukkig.

 2. Een prachtige keuken! Helemaal de kleur die wij ook hebben. Maar de handjes ga je er wel op zien, weet ik uit ervaring. En wij hebben niet te maken met kinderhandjes?

 3. Ziet er mooi uit!
  Zelf vind ik de kookplaat in de hoek niet handig omdat de stelen van de hapjes-, koeken-, en wokpannen dan tegen de muur aan komen. Maar dat is een keuze en misschien hebben jullie heel andere pannen.
  Benieuwd wanneer er geleverd wordt nu er tekorten ontstaan in de materialen.

  1. Het zijn schakelbare zones, en de kookplaat is 85cm breed. 15cm uit de muur, dus in de praktijk komt dat denk ik wel goed. Wordt week 44 geplaatst.

 4. Prachtige keuken hoor en goede keuze, die kookplaat; daar krijg je geen spijt van.
  Wij hebben zo’n kleur van Siematic, speciaal gekozen omdat je dan minder vingers ziet. Die zwarte apparatuur erin is ook erg mooi.

 5. Waarom koken en spoelen niet omdraaien? Vaatwasser id bijkeuken lijkt me erg omslachtig, steeds weer water ed op de grond. Als je het dan toch opnieuw doet, maar dat is mijn idee. Net zoals ik de hoge wand helemaal hoog had gedaan. Hoe fijn is opbergruimte Open ruimte kan alleen maar rommelig worden….

  Wij hebben een donkerbruine keuken en ondanks 1 mega raam en een kleiner raam (en witte muren) merk je zeker dat t donkerder is, maar dat was dan ook onze wens. Veel knusser. 2 ovens is handig, al merk ik dat ik vnl 1 het meest gebruik. 2 klokjes lopen synchroon. miss soms 3 sec ertussen als je erop let. Veel plezier ervan in week 44

  1. Bewuste keuze. Ik heb een hekel aan geluid en ook al is de vaatwasser erg stil, ik hoor m toch. Tot de deur dicht gaat. Omslachtig is het niet echt.
   De hoge wand is tot bovenaan? Kasten van 260 cm zijn er niet, dus komt er een koof boven.

   1. Nee bedoelde dat ik de hele breedte zou benutten en dus geen planken zou nemen. Overigens zou je met klapkastjes van 30cm hoog nog iets hoger kunnen komen mocht je dat heel graag willen.

   2. 30 cm is dan weer net teveel. Nu zijn ze 235cm. Meer kastruimte hebben we niet nodig. Snijruimte wel, en een plek om de keukenmachine goed neer te zetten, en koffiezetapparaat. Achter de keuken is een ruime trapkast, en ook de bijkeuken is helemaal voorzien van kasten. Opbergruimte zat dus! Maar het was wel een optie die we overwogen hebben, maar niet de WAF had…

 6. Prachtig zeg!
  Heb je de extra groepen al laten maken? Dat bleek hier een drama. Ooit zijn onder de vloer verschillende draden door hetzelfde buisje getrokken én draden omgewisseld. Alles officieel oplossen kost gruwelijk veel geld en er is geen klusjesman te krijgen.
  Nu kan hier óf de oven óf de vaatwasser óf de inductieplaat aan…
  Ik zou dat dus heeeeeeel snel fixen als ik jullie was, voordat je bij het plaatsen van de nieuwe keuken een verrassing treft.

  1. Jazeker! Alle elektra is hier vervangen. Heb 16 groepen, 4 aardlekschakelaars en nog aparte krachtgroep voor de autolader, en een krachtgroep voor levering zonne-energie.
   Bijkomend voordeel: ik kan het eigenlijk allemaal zelf dus geen klusser nodig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *