Keuken update – alles volgens plan, behalve het budget

Geldsnor!

Vorige week is onze klusjesman annex installateur begonnen met het aanpassen en aanleggen van leidingen. Dit was helaas iets meer werk dan ik had ingeschat. Het was namelijk niet alleen zo dat er nieuwe groepen bij moesten komen. Nope, was het maar zo simpel: de groepen die er al zaten moesten op een nieuwe plek komen en sommige gesplitst.

Dit heeft flinke gevolgen: zo was de koelkast doorgelust vanuit de bestaande ovengroep. Dat mag eigenlijk niet: de oven heeft een aansluitwaarde van 3600W en dus 15.65A bij een voltage van 230V. Dat geeft maar weinig marge voor de koelkast, met een vermogen van 200W: 0.86A. Als beiden op gelijktijdig moment vol vermogen trekken gaat dit in theorie fout. In de praktijk hebben 16A-groepen echter een aardige tolerantie naar boven en ligt de netspanning doorgaans een stukje boven de 230V. Het is dus altijd goed gegaan. Maar moest nu worden gesplits.

Maar niet alleen dat: de ovengroep moest ook lager komen te zitten: 15cm boven de grond, ipv. de huidige 200cm. Hakken en frezen dus…En ook de nieuwe groep moest gemaakt worden (voor de tweede oven) op dezelfde hoogte.
En ook de Quooker blijkt een eigen groep nodig te hebben, want het aansluitvermogen ligt boven de 2000W. En nieuwe groepen betekent ook leidingwerk trekken naar de meterkast.

Ons huis is vrijwel volledig all-electric dus om te stellen dat onze meterkast vol is…Mwoah. We hebben 12 groepen elektriciteit, plus een PV-groep, een krachtgroep (koken) en een aparte krachtgroep voor de autolader. Hier moesten dus nog 2 groepen bij, ieder met zijn eigen aardlek-automaat. Een andere oplossing was 4 groepen erbij achter een aardlekschakelaar (1 schakelaar per 4 groepen is een wettelijke vereiste).

Maar goed: kabels trekken dus. Ik kon kiezen tussen “door de kruipruimte” of door het knieschot boven de keuken. Dit laatste hebben we gekozen, maar hield wel in dat we het plafond van de WC er uit hebben gesloopt. En dat hield weer in dat er een stukje extra gestucadoort moet worden.

Lang verhaal kort: ik hoopte deze werkzaamheden voor 2000 EUR opgelost te hebben, maar de realiteit gaat ergens rond de 3500 EUR zijn.

De Stucadoor

Vervolgens is afgelopen maandag de stucadoor begonnen. Noodzakelijk werk, want het moet op tijd droog zijn en het is natuurlijk een flinke stap in hoe het er uit komt te zien. Ook was het fijn voor ons als het klaar zou zijn: we hadden de keuken namelijk soort van dichtgetimmerd, zodat er geen stof vanuit de keuken de rest van het huis in zou waaien. Dit werkte fantastisch, maar zorgde er wel voor dat we via de tuindeuren naar de bijkeuken en de overkapping moesten. Onder de overkapping stond de koelkast en oven, in de bijkeuken de wasmachine, droger, vaatwasser, tweede koelkast en het hondenvoer. Regelmatig was het dus behoorlijk omlopen.

De stucadoor heeft maandag voorgestreken. Maar helaas kon hij dinsdag niet terugkomen: hij moest naar het ziekenhuis voor een controle van zijn schouder. Hij heeft last van een typische stucadoors-blessure. Hij kwam dus pas woensdag terug. Nu heeft deze man al heel veel gestucadoort in dit huis en in het vorige huis en is hij inmiddels een goede bekende. Dat maakte het een stuk makkelijker te accepteren. Vooral omdat hij woensdagmiddag bijna zat te huilen van de pijn in zijn schouder en vroeg of hij het alsjeblieft donderdag af kon maken.

Uiteraard kan dit. Iemands gezondheid is belangrijker dan mijn keuken – desnoods wordt de keuken een week of 2 weken later geplaatst. Het is onmenselijk en onwenselijk dat mensen zichzelf kapot werken. Helaas wel iets wat je veel ziet bij ZZP-ers in de bouw. Het besef ontbreekt dat het huidige jaar van hard werken mogelijk betekent dat ze 5 of 10 jaar eerder zijn opgebrand. Het is het niet waard, lieve mensen. Laten we in vredesnaam allemaal normaal doen!

Waar ik wel van kon genieten: tijdens een bakje koffie vroeg hij aan mij of mijn werk wel leuk is. Hij moest er toch niet aan denken om mijn werk te moeten doen. Hij had mij natuurlijk al een aantal dagen alleen maar horen bellen en vergaderen en typen. Wat was hij blij dat ‘ie toch gewoon met zijn handen kon werken!
Ik kan hem nauwelijks ongelijk geven, want het was een heftige week. Maar vandaag kan ik wel weer voor mezelf werken, en niet voor “de baas”.

Wel alles volgens planning!

Tot op heden verloopt alles volledig volgens planning. De bestelde keramieken lampen uit Italië zijn gister geleverd en echt super-te-vet-gaaf-mooi-en-sjiek. Ontzettend blij mee!
Het stucwerk droogt goed, al het leidingwerk zit er in en het buiten koken valt goed mee. Ook door een aantal tips van dezen en genen (bedankt!) om je zoveel mogelijk uit te laten nodigen bij anderen, elders te koken en vooruit te koken. Ik heb pas 2x echt buiten hoeven koken.

Mijn dank gaat ook uit naar mijn schoonouders, waar we regelmatig hebben kunnen eten, vrienden uit het dorp, mijn ouders en de frituurpan. Speciale dank gaat uit naar Dr. Oetker, voor het ter beschikking stellen van pizza’s (al is het tegen betaling). Dit ondanks onze jarenlange breuk vanwege ons verregaande insourcing-model als gevolg van onze make&buy-calculaties. Verder nog bijzondere dank aan Albert H. voor het bezorgen van de boodschappen. Dit maakt vele uurtjes vrij.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Keuken update – alles volgens plan, behalve het budget”

  1. De grote verbouwingen in het verleden waren redelijk “spot-on”. Des te meer je zelf doet, des te voorspelbaarder de kosten zijn. Helaas kwam hier een aantal dingen uit die ik niet gezien had, maar had kunnen weten…Maar ach, dat maakt de eindsom niet anders, alleen de budgettering vooraf. En had hooguit de blogpost verandert in dat ik wél goed gerekend had :-).

   Ik ben ook benieuwd naar het eindresultaat. Straks zit er toch een dikke 20.000 EUR in en vinden we ’t lelijk 🙂

   1. O, dat zou toch wel heel erg zijn…. Of dat een keukenkastje toch niet open kan ofzo, iets functioneels… Bij ons pakte de keukenverbouwing wel goed uit 😉 Helemaal tevreden en iedere dag weer genieten.

   2. Als het keukenkastje niet open kan is het garantie. Als we het lelijk blijken te vinden gaat geen lieve garantie ons meer helpen.
    Maar ik denk dat het helemaal goed gaat komen. In het begin zal het wel vreemd zijn, maar dat zal ook gewenning zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *