Keuken: welke pannen hebben we nu gekocht?

Geldsnor!

Al regelmatig is er door mij geblogd over onze nieuwe keuken. Deze is eind oktober geplaatst, maar nog niet helemaal klaar. Zo moet de achterwand nog geleverd worden (6cm smetplint, met daarboven 50cm wit gepoedercoat aluminium), en de tweede oven. Ze hadden wat leveringsproblemen bij de vrienden van Bosch: vertraagd voor onbepaalde tijd! Bijkomend voordeel is wel dat de rekening dus ook nog niet gekomen is voor het laatste stuk. Die volgt pas na oplevering, en zolang het niet perfect is, is er geen reden om die te sturen. Dus dat wordt sowieso pas december, wellicht pas januari.

Maar gelukkig is de kookplaat met kookveldafzuiging geplaatst: onze mooie Bora PUXA. Het is wel even wennen om te koken op inductie! Als je kookt op gas wordt er een enorme vlam onder een pan gezet. Dit warmt het staal van de pan op, en daardoor wordt de hele boel gaar. Bij inductie is dit net even anders: de kookplaat activeert een spoel, waarmee een pan (mits magnetische bodem) heet wordt. Dit gaat rázendsnel, vele malen sneller dan bij gas. Dit betekent dat een pan met water binnen enkele minuten kookt.

Hierdoor is de gemiddelde temperatuur lager. Dat klinkt gek, maar het is zo: het water gaat van de taptemperatuur (een graad of 12-15) naar 100 graden in 5 minuten. Bij gas duurt dit veel langer. Maar het water is hierdoor wel vrij lang boven de temperatuur waarop eiwit stolt: 62 graden, en het eigeel bij 68C. Bij een kooktijd van 6 minuten (bij eieren) betekent dit dat het water bij inductie ongeveer 8 minuten boven deze stollingstemperatuur is geweest. Bij het koken op gas is dit 10 minuten. In zijn totaliteit is het ei natuurlijk wél sneller klaar. Maar je moet dus wel rekening houden met de kooktijden.

Een ander ding: bij het koken op gas gaat er ontzettend veel warmte langs de pan. Dat is inefficiënt, maar warmt wel de zijkant van de pan zeer sterk op. Dat effect mis je bij koken op inductie. Met andere woorden: omdat de zijkant niet warm wordt, worden met name de dingen op de bodem gaar. Ook iets om rekening mee te houden met bijvoorbeeld wokken!

Nu naar de pannen. Ik had al advies gevraagd welke pannen ik het best zou kunnen kopen. We hebben vooraf eigenlijk niets nieuws gekocht, en besloten te wachten totdat de plaat geïnstalleerd was alvorens conclusies te trekken. En dat was maar goed ook! De grote kookpannen die we hadden, deden het fantastisch op de kookplaat. Hetzelfde geldt voor de DeBuyer-pannenkoekenpan en een andere pannenkoekenpan.

Het enige wat we nieuw hebben gekocht is één steelpan (Ikea) en Brabantia Balance pannen, te weten een wok, grote koekenpan en kleine koekenpan. De “schade” bedraagt daarmee ongeveer 75 EUR in totaal.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

3 gedachten over “Keuken: welke pannen hebben we nu gekocht?”

  1. Ah, dat is fijn! Mijn Studententijd-Hema-pannen doen het ook al jaren super op inductie. Maarre… koekenpannen met een antikleeflaag? Is dat wel gezond?

  2. Binnenkort wordt er ook bij ons overgegaan op inductiekoken en zullen we afscheid moeten nemen van onze in 1968 aangeschafte BK-Karaat pannen. Die zijn van rvs met een koperen bodemplaat, dus niet magnetisch. Maar ondanks de leeftijd is de bodem nog steeds mooi vlak heb ik onlangs gemeten. Het grootste probleem dat we met de pannen gehad hebben is het krijgen van nieuwe handvatten en ook de dichte deksel zijn in de loop van de tijd vervangen door glazen deksels. Maar dochterlief heeft al aangegeven wel belangstelling te hebben voor de pannen. Zo blijven ze toch nog in de familie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *