Kinderopvangtoeslag: niet te volgen

Geldsnor!

Zoals wellicht bekend heeft de Geldsnor alles redelijk op een rijtje staan. Aanpassingen in een situatie worden doorgaans snel doorgegeven en er zijn weinig verrassingen.

Zo ging het ook met het aanpassen van de kinderopvangtoeslag. We hebben immers een dochter gekregen in februari en vanaf het moment dat haar BSN bekend was hebben we haar aangemeld via Toeslagen.nl. Dat verliep zoals normaal: voorspoedig. Hier geen “toeslagenaffaire” en ik denk ook niet dat wij gesignaleerd staan. We kregen dan ook keurig een nieuwe berekening.

Tot op heden kregen wij voor 1 kind op de kinderopvang (2 dagen per week) en 1 op de buitenschoolse opvang (1x per week) 362 EUR per maand terug. En hoewel ik de rekenregels niet snapte, kwam de bevestiging dat we vanaf mei 971 EUR per maand zouden krijgen, met in totaal dan 9220 EUR per jaar. Dat is een groot bedrag, maar lieve lezers, daar staat ook een rekening tegenover van 19.000 EUR dit jaar. Onze netto toeslag is dus 48,5%. Maar dat terzijde.

Een en ander werd aangepast in de spreadsheets. Het leidde tot een cashflow-verschil, maar dat mag de pret niet drukken. Groot was dan ook mijn verbazing op 20 mei, de dag dat de kinderopvangtoeslag betaald wordt…Er bleek 1580 EUR gestort te zijn! Ik snap er helemaal niets meer van. Maar even goed in de gaten houden wat er in juni gestort wordt.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Kinderopvangtoeslag: niet te volgen”

  1. Dit bedrag is het bedrag van mei & juni tezamen. Mei heb je al in april ontvangen, 362,00. Maar je had recht op 971 euro. In mei wordt dat dan recht getrokken over de maanden mei & juni. Dat klopt ook. mei en juni is tezamen 2x 971 = 1.942,00. Maar je had al 362,00 gehad, 1.942 minus 362,00 = 1.580. Dus op 20 juni krijg je gewoon 971,00 over de maand juli overgemaakt. En zo is het weer recht gebreid.

      1. Ik snap dat je er niet uitkwam, maar de toeslagen worden vooruit betaalt door de fiscus terwijl jij de factuur aan KDB/BSO achteraf betaalt. Dus eind mei betaal je mei aan de opvangorganisatie, maar 20 mei heb je KOT gekregen voor juni. Met de andere toeslagen heb je dat niet, huur of zorgkosten betaal je vooruit en ontvang je de toeslag ook vooruit. Alleen bij KOT & KGB is dit dus andersom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *