Kledingkosten: analyse sinds 2012

Geldsnor!

Kleding kopen. Er is maar weinig waar ik zo’n hekel aan heb als aan kleding kopen! Ik heb geen moeilijke maten, dus dat is het niet. Maar het duurt lang, de winkels stinken, veel te veel mensen en het kost ook nog eens geld. Verschrikkelijk. Maar: Lieftallige Echtgenote vindt het heerlijk en neemt dus wel eens wat mee. Zij blij, ik blij. Maar wat heeft het eigenlijk gekost, zo door de jaren heen?

Ik heb alle bankgegevens vanaf 2012 in mijn excel-sheets staan. En daar tover ik graag mee. Ik ben geen echte excel-goeroe, maar ik krijg mijn gegevens er wel uit. Vooropgesteld: wij betalen ons ook allebei zakgeld. Wat daarvan aan kleding wordt besteed (door LE)? Geen flauw idee! Het totaal van onderstaande: 20.571,88 EUR.

In de grafiek is duidelijk de geboorte van Zoon te zien. Hij is de oudste jongen van onze vriendengroep en er was dus geen kleding om te ruilen. In 2017 had meneer nogal een groeispurt, vooral te zien aan het aantal paar nieuwe schoenen. In 2018 is Oudste Dochter geboren (Jongste Dochter is gepland voor feb-2021). Dit zien we dan weer niet terug: vrienden van ons hebben meisjes van de leeftijd van onze zoon. Maximaal ruilen dus!

Schoenen, lingerie & shopping sprees

Er is in die jaren minimaal 1292 EUR uitgegeven aan schoenen, duizenden EUR aan kinderkleding en 900 EUR aan lingerie. Maar ook de betere “shopping sprees” zijn te zien. 600 EUR in 1x bij de WE Women bijvoorbeeld, als onderdeel van een dag die in totaal 740 EUR kostte…Een maand later opnieuw 400 EUR.

Of het veel of weinig is? 20.571,88 EUR klinkt als heel veel. Maar, het is dan ook voor 9 jaar. 2020 kan zelfs nog iets lager uitkomen (ik heb het namelijk geëxtrapoleerd). Duidelijk is te zien dat het de laatste 3 jaar een stuk minder is. We blijven ons verzorgen, we letten alleen iets beter op.

Hoe ziet jouw (kleding) budget er uit?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Kledingkosten: analyse sinds 2012”

 1. 20K over 9 jaar voor 4 personen (waarvan 2 kinderen en reserve voor 3) is eigenlijk erg keurig.
  Eigenlijk moet je de kleding van de muppets eens wegstrepen tegen de kinderbijslag, dan doen jullie het helemaal hartstikke goed. 900 aan lingerie met 3 zwangerschappen (ik veronderstel voedingsBH’s, terug naar normale, terug naar voeding, positiebroekjes etc) is ook niet exorbitant.

  Ik zit momenteel op een kledingkoopstop tenzij een van mijn 2 jeans de geest geeft, en voor de rest heeft mijn tiener d’r eigen kleedgeld en hebben we dezelfde maat dus we jatten uit elkaars kast.
  Verder heb ik 2 stelregels:
  – Never pay retail
  – koop bij voorkeur 1 duurzaam artikel dan 3632 items van de primark

  1. Primark (of andere kleding van matige kwaliteit) komt er hier ook niet in. Liever meer betalen voor goede kwaliteit. Maar wel bij voorkeur merkloos, tegenwoordig. Behalve mijn hardloopschoenen, die zijn altijd van hetzelfde merk. Ook mijn bergschoenen en klimschoenen komen altijd van dezelfde merken.

   Het viel mij eerlijk gezegd ook niet tegen qua kosten op zich, maar het is toch wel een behoorlijke smak geld. Maar goed, dan zou ik ook uit moeten rekenen wat er binnengekomen is in dezelfde tijd en dat is gelukkig een veelvoud van 20k 🙂

 2. Ik heb geen budget wanneer ik kleding etc koop. Dit jaar heb ik een zogenaamd bespaarjaar en dan is het de bedoeling dat ik niets uitgeef in deze categorie. Dit jaar heb ik al 200 euro uitgegeven aan nieuw schoeisel, maar verder heb ik niets nodig gehad en verwacht ik ook geen uitgaven meer.
  In 2016: €665
  In 2017: €2100
  In 2018: € 250
  In 2019: €1900
  Ik koop wat ik nodig heb en soms zit daar een impulsaankoop bij. Winkelen voor kleding doe ik niet zo graag dus dat scheelt ook een boel geld. Ik ben 1.88m en heb maat 38/40. Dat is geen makkelijke maat en ik koop mijn kleding meestal bij een speciaalzaak voor lange dames.

  1. Gedaan! Ik heb (als man) een zeer makkelijke maat: 186cm lang, 80kg. Als lange vrouw lijkt het me lastiger.
   Echt een budget hadden we niet in het verleden, en nu kopen we ook wat we nodig hebben. Alleen is “nodig” wel subjectief natuurlijk. Mijn vrouw koopt het liefst ieder jaar een nieuwe winterjas. Ik doe 10 jaar met mijn jassen – ik draag ook bijna nooit een jas.
   Nu in de corona-tijd is het wel moeilijker om goedkope kleding te kopen. Zeker voor de kleintjes werd het een en ander nog wel op tweedehands-beurzen gekocht (en verkocht), maar die zijn natuurlijk allemaal geannuleerd. Helaas!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *