Kleine speculatie op Fugro

Geldsnor!

Zo de kneiter. Wat een nieuws dit weekend. Het lijkt er op dat Fugro, een Nederlandse bodemonderzoeker en van oudsher groot geworden in de off-shore industrie, betrokken is bij een vreselijke ramp in Brazilië enkele jaren geleden.
Deze ramp kostte 4 medewerkers van Fugro het leven, maar eveneens aan 272 mensen in Brazilië. Het lijkt er op dat ze een grote fout gemaakt hebben bij de boormethodes bij een ijzerertsmijn in Brumandinho welke eigendom is van Vale. Het is niet de eerste keer dat Vale betrokken is bij een damdoorbraak bij hun mijnen, destijds met 19 doden tot gevolg.
Van mijnbouw heb ik op geen enkele manier verstand, dus ik kan niet beoordelen of dit soort dingen “normaal” is.

Maar de koers van Fugro klapte wel naar beneden gisterochtend (het moment van schrijven): 30 procent er af in heel korte tijd. Dat leende zich voor speculatie. Nu speculeer ik nooit groot, en zelden spectaculair. De grootste winst is een paar honderd EUR geweest op Fastned bij de beursgang. Onder het motto: probeer nooit de piek te voorspellen was ik daar te vroeg uit om er écht veel aan over te houden.
Dat is niet erg: handel is niet strategisch. Voor “belangrijk” geld hanteer ik een buy-en-hold-strategie. Ik verkoop zelden iets, alleen om winsten te verzilveren en als ik elders een strategische kans zie. Immers, het verkopen van een aandeel wil zeggen dat ik niet geloof dat het doorstijgt of anderzins rendement maakt. Dus moet het alternatief beter zijn.

Andersom geldt: “Never catch a falling knife”. Want aan vallende messen kun je je snijden. Die moet je pas oppakken als deze op de grond ligt. Het probleem daarmee is dat je de bodem niet kunt zien, en feitelijk pas kunt zeggen dat de bodem bereikt is, als de koers omhoog gaat.

Dus heb ik een klein gokje gewaagd. Hoe klein? 17 stuks. Meer had ik even niet op de “speculatie-rekening” staan zonder andere posities te liquideren. En zoveel vertrouwen heb ik niet in deze speculatie om daar andere posities voor te sluiten.
Ik heb dus 17 stuks Fugro gekocht tegen een koers van 9.66 EUR. De bodem (op moment van schrijven) was 9.63 EUR. Het hoogste punt de afgelopen maand was 15.05 EUR.

We zullen zien hoe de koers zich gaat ontwikkelen. Dat zal vooral afhangen van de verzekeringspositie en de kosten van schade-afhandeling.
Update 20-12 11:45. Positie gesloten op 11 EUR. Inclusief transactiekosten (2*3 EUR) heeft dit grapje me netto 16,78 EUR opgeleverd. Dat is een netto-rendement van 10.2% in 1 dag. Het is niet veel (in absolute getallen), maar een prima resultaat voor een middagje “fun”. Het had uiteraard net zo goed andersom kunnen zijn!

Bovenstaande is geen beleggingsadvies, slechts een omschrijving van mijn acties en “full-disclosed”.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Kleine speculatie op Fugro”

  1. Dat is inderdaad aardig speculatief. Je hebt er vandaag in ieder geval al bijna 5% mee gewonnen.
    Is er trouwens nog niemand geweest, die je vervloekt voor het handelen in een aandeel rond die dambreuk?

    1. Tot nu toe niet. Heb er 10 procent op verdiend. Niet op de dambreuk, maar op de koersval als gevolg van een potentiële laakbare rol van Fugro in de oorzaak van de dambreuk. Het is mi ook vooral het mijnbedrijf wat iets te verwijten valt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *