Knetterhoog energieverbruik in maart

Geldsnor!

Maart zit er weer op! Wat een sombere maand was maart. Veel regen, weinig zonneschijn. Niet echt koud, maar nauwelijks voorjaarsachtig.
Het was een maand waar de verwarming veel werk heeft verzet, ook al was de maand ongeveer net zo zacht als de zeer zonnige maartmaand vorig jaar.

Maar vorig jaar hadden we veel zonneschijn en daardoor veel opwarming in het huis overdag. En koude nachten. Dit jaar hebben we weinig koude nachten gekend. Dit kun je mooi zien aan de gemiddelde nacht & dagtemperatuur.
Zoals gezegd was de maand gemiddeld bijna net zo warm als vorig jaar: 7.3 vs. 7.4 in mijn regio. Maar de nachten in maart 2022 waren gemiddeld 1.1°C, tegen bijna 4°C dit jaar! Overdag is het andersom: gemiddeld slechts 11°C tegen bijna 14 vorig jaar.

Enfin: het resultaat is enorm. Vorig jaar produceerde ik 1315kwh elektriciteit met mijn panelen en dit jaar slechts 744! Nogal een verschil.
Los daarvan is ons verbruik ook véél hoger geweest: maar liefst 1697kwh! Daarvan was 787kwh voor de auto’s, dus blijft er 910kwh over. Astronomisch, durf ik te stellen. En waar het precies vandaan komt?

Een deel is vanwege de grotere warmtevraag: we hebben tenslotte nauwelijks zoninstraling gehad. Maar het verbruik is nb hoger geweest dan de wintermaanden, en dat is toch wel gek.
De verklaring is wellicht toch simpel: we hebben op een aantal dagen de vloerverwarming in de badkamer aangezet. Dit was op momenten dat de stroomprijs negatief was, maar heeft natuurlijk wel een flinke impact: 1000W vermogen maal 24 uur tikt aardig aan. Eén dag de vloerverwarming aan is al 1.5% van ons totale energieverbuik in die maand…

April gaat uit een ander vaatje tappen: gister hebben we een absoluut record gehaald met meer dan 66.5kwh productie. En ook vandaag gaat een dikke 60kwh opleveren (en dat, dankzij het gebrek aan wind, tegen de relatieve hoofdprijs!).

Kleine toevoeging: ons gasverbruik was slechts 20.6m3. Dat is een buitengewoon goede score – en zal in april fors lager liggen. Dit vanwege het simpele feit dat we een paar dagen op vakantie zijn, maar ook omdat het nu eenmaal minder gas kost om in de warmere maanden het water te verwarmen. Dit verschil is significant: de bodem warmt (zeer langzaam) op, waardoor het water wat binnenkomt warmer is.
Maar ook het verlies van warmte in de leiding is fors kleiner, omdat het simpelweg warmer is in huis.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *