Koken: met de oven of de pan?

Geldsnor!

In Huize Geldsnor houden we van lekker eten & koken. Maar ook van efficiency en het milieu. Zo eten we vaak, maar lang niet altijd, vegetarisch. En ik heb nog wel eens een “druk” schema aan het eind van de middag: mijn zoon zit op woensdag bijvoorbeeld op de BSO en tussen 17:30 en 17:45 moeten we de “meisjes” ophalen: mijn dochters op de kinderopvang.

Dat is precies rondom mijn kookmoment. En het is gewoon erg prettig om het eten klaar te hebben als ik thuiskom. Lieftallige Echtgenote is op di-wo-do áltijd laat thuis, dus ik leef dan als gescheiden man zorg dan voor het gezin. Werkwijze: zorgen dat ik zo min mogelijk pannen gebruik en een groot deel van de maaltijd in de oven kan. Bijvoorbeeld een quiche, lasagne, of gewoon aardappels en vlees(vervanger) wat in de oven kan.

Is dat nu zuinig, met de oven koken?

Het voordeel van met de oven koken is evident: ik kan het in de oven zetten en vertrekken. Als ik 30 minuten later thuiskom met 3 hongerige kinderen trek ik de ovendeur open en schuif ik ze aan tafel. Een pan laat je (ik in ieder geval) niet op het fornuis staan!

Ook komt er geen fijnstof aan te pas en hoeft de ellendige afzuigkap niet aan. (Ik kan niet wachten tot de nieuwe keuken komt)

En natuurlijk heb ik het een en ander uitgezocht. Want ik hou van rekenen, en ik hou alles bij. Zo weet ik bijvoorbeeld dat het bakken van 2 eieren in mijn kleine koekenpan 19 liter gas kost. In kwh omgerekent is dat ongeveer 0,186kwh. Kosten? 0,014 EUR aan gas. Dit staat gelijk aan “verwaarloosbaar, who cares!”.

Bij het uitgebreidere koken staan er méér pannen lánger op het vuur. Van de week hadden we sperziebonen (gedeeltelijk weer uit eigen tuin), aardappels en een vleesvervangende “hamburger” (vivera, lekker!). Gasverbruik om dit gerecht gereed te maken? 0,171 m3 gas (13 cent). Ofwel: 1,67kwh energie (1m3 gas bevat 9,8kwh warmte).

En hier wordt het interessant. Hadden we niet beter de aardappelen en de burgers in de oven kunnen gooien? Stel dat de boontjes 40% van het gasverbruik waren (de burgers zijn immers zo klaar), dan zijn de andere 2 pannen goed voor 0,1026m3- gas (ongeveer), ofwel 1kwh.

Het opwarmen van de oven kost 5 minuten op maximaal vermogen (3500W): 292wh. En die blijft een half uur aan staan (aardappeltjes mogen best lekker gaar worden!). Maar dan hoeft de oven alleen maar warm te blijven. Verbruik: minder dan de helft van het nominale vermogen (2600W, dus 1300W), maal 30 minuten= 650wh. Totale verbruik is hiermee 941wh.

Da’s toch bijna geen verschil!

Da’s toch bijna geen verschil, hoor ik je denken. En misschien is dat ook wel zo. Of misschien ook niet. Voor mij is het exemplarisch voor de tijdgeest: het is een besparing van 6,2% aan energieverbruik. Kijk eens hóevéél moeite er gedaan wordt om 6% meer duurzame energie te produceren! Terwijl je met zoiets simpels (en zoiets kleins, mea culpa) al 6% kunt “verdienen”.
Natuurlijk zit er een grote aanname in (namelijk: hoeveel procent van de energie was er voor het koken van de boontjes?). Maar 6% minder energie is toch mooi?

In kosten schiet het overigens niet op: 0,1 kuub gas kost iets minder dan 8 cent. En 1kwh elektriciteit al snel 2,5x zoveel. 20-23 cent, ongeveer. Gelukkig zijn die kosten sowieso vrij laag, en levert het me wel een hoop gemak op!
En minder energieverbruik!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Koken: met de oven of de pan?”

 1. Aardappels stoom ik in een snelkookpan. Op stoom drie minuten laten doorkoken en dan van het uur af de druk er af laten komen. Dat duurt een kwartiertje en daarna blijven de aardappels nog makkelijk zat drie kwartier flink heet. Ideaal voor drukke dagen.
  Soepen of stoofvlees kunnen we deels garen en ook goed heet houden in onze hooimadam (opvouwbare hookist zeg maar). Die gebruiken we vooral in de winter.
  Rode bieten zijn mijn guilty pleasure want niey alleen rooster ik ze in de oven ipv kant en klaar gekookt te kopen, maar ook wikkel ik ze in alu folie voordat ze, de oven in gaan. Maar de smaak is zoveel voller op deze manier! Eens geroosterd, verder bereiden zoals je.gewend bent.
  Voor groentes op drukke dagen heb ik geen tips, behalve sla maken en in de koelkast zetten.

 2. Als alleenstaande moeder met kinderen en tijdelijke mee-eters was het ook altijd puzzelen. Ik bereidde op zondag maaltijden tot donderdag voor. Soep, quiche, iets makkelijks (nee geen pizza, we doen niet aan kant en klaar).
  Ik heb sinds kort een slowcooker. Gewoon simpel modelletje van veertig euro die even op het gas kan om bv uien aan te braden…daarna “flikker” je van alles in de pan en paar uur later heb je heerlijke maaltijd. Megaveel recepten voor te vinden online. ’s Morgens alles erin doen, ’s avonds opscheppen en eten. Voor mijzelf erg prettig omdat na de middag mijn energie op is en ik te vaak niet kookte. Er zit ook een warmhoudfunctie bij, voor het warm houden van eten voor laatkomers.

 3. Ik zou in je nieuwe keuken zeker ook een stoomoven nemen. Ook die kan aan terwijl je weg bent. Ideaal en een gezonde manier van bereiden.

   1. Zeker kip of ei. Je kan er veel meer in klaar maken dan alleen groente stomen. Juist als je ambitie hebt om meer zelfvoorzienend te zijn is het handig. En de functie regenereren ideaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *