Kopen zonder kijken

Geldsnor!

Eén van mijn Guilty Pleasures is programma’s kijken zoals “kopen zonder kijken”. Voor hen die het programma niet kennen: dit is op RTL4 en wordt gepresenteerd door Martijn Krabbé. Het principe is dat iemand, doorgaans een koppel, het niet voor elkaar krijgt om een woning aan te kopen. Dit meestal door een combinatie van onrealistische eisen, relatief lage budgetten en het gebrek aan mogelijkheid om ergens “doorheen” te kijken. Dit met een mix van “we weten niet exact waar we willen wonen, maar wel waar we niet willen wonen”.

Heerlijk vind ik dit: het geeft een inkijk in het leven van anderen. Hoe denkt men, welke redeneringen zijn er? Wat zijn de eisen, wat zijn de wensen. En: wat vind iemand wel of niet mooi?

Het is een enorme ver-van-mijn-bed-show. Ik kan me als control-freak niet voorstellen dat je een dergelijke beslissing uit handen geeft. Los van mijn control-freakisme, is het ook niet nodig: wij wisten exact waar we willen wonen, wat we wel of niet mooi vinden, kunnen vrijwel alles zelf en wonen in een deel van het land waar de combinatie van ons inkomen en de woonwensen die we hebben, er geen enkel compromis gesloten hoeft te worden.

Maar niet iedereen heeft die luxe, en niet iedereen maakt de keuze om in een goedkoper deel van het land te gaan wonen.

Kopen zonder kijken dus!

De stelletjes die iets zoeken komen meestal uit de Randstad, zijn begin 30, en hebben 1 of 2 kinderen en blijken vaak tijdens de opnames zwanger te zijn. Het budget ligt meestal rond de 400.000 EUR. Dat is een hoop geld om boodschappen van te doen, maar niet meer om een huis te kopen in de gewenste regio’s. Zeker niet als je moet overbieden én moet verbouwen. Zonder verbouwing immers geen sponsorinkomsten én een stuk korter programma. Dat is dus niet leuk.

De bouw-expert van RTL is een hele goede: Bob Sikkens. Bob weet altijd oplossingen te vinden en bewijst de toegevoegde waarde van iemand met zijn competenties. Ook de makelaar en stylist zijn geen verkeerde, en allemaal al vaker betrokken geweest bij programma’s zoals deze.

Maar wat is het toch heerlijk om me te verwonderen. Gister was er een koppel, Yort en Merel, die een huis zochten in Noord-Holland: Heemskerk, Zaandam of Assendelft. Op een gegeven moment kwamen ze aan bij een huis. Lieftallige Echtgenote en ik schoten bijna in tranen, zo blaartrekkend lelijk vonden wij een bepaald huis (voor wie het gezien heeft: dat vierkante witte blok). Dit is zo ongeveer diagonaal tegenovergesteld van wat wij mooi vinden. Het was ongelooflijk moeilijk om me te verplaatsen in de ander. Mijn empathie gaat gewoon niet ver genoeg.

En toen het uitzicht…”Prachtig” vonden ze het. Jeetje…Ik kan me gewoon niet voorstellen dat een lege polder met een boerderij en een graafmachine die definitie verdient. Ik vond het “vreselijk” en “saai”. Maar ik kom dan ook uit een bosrijke, heuvelachtige omgeving. Overigens is er een ander huis aangekocht dan het “prachtige huis” met “prachtige uitzicht”.

Enfin…Slechts een beslommering.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

9 gedachten over “Kopen zonder kijken”

 1. Guilty? Ik voel me er absoluut niet schuldig over! Genieten! 😀

  Smaken verschillen en gelukkig hoef ik het aangekochte object niet mooi te vinden. Waar ik me enorm over verwonderd heb: de incongruentie.
  – Zoekt in plaats A,B en C, krijgt in plaats C: “we wilden eigenlijk toch iets anders.”
  – Zoekt huis van 100m2 woonoppervlak, krijgt minimaal dat: roept is erg klein.
  – Verpest de meest praktische indeling door op de (in hun ogen ‘weinige’) vierkante meters met kamers te husselen en daardoor meer oppervlak in gangen en facilitaire ruimtes te stoppen en en-passant een kinderkamer met een raam van het formaat stoeptegel te creëren.
  – Roept na al het bovenstaande: “o wat mooi, ze hebben zo goed aangevoeld wat we wilden/nodig hebben”

  Ik blijf me verwonderen over hoe sommige mensen keuzes maken…

  Roos had er dit keer trouwens wel echt ‘iets anders’ van gemaakt dan andere keren! Hoe vaak zie je in dergelijke programma’s nou een visgraat vloer, een greeploze keuken zonder bovenkastjes, een gerse deur, een staal-look trap (al-dan-niet met lampjes) en een slaapkamer met hotel-allure voorbij komen?

  Te cynisch?

  PS: En betreffende het blaartrekkend lelijke huis: “ik zie mezelf al BBQ’en met vrienden op het dakterras” Je denkt toch niet dat ik de trap haal, zodra ik het in mijn hoofd haal om met een zak houtskool en een vette BBQ door een slaapkamer richting het dakterras te willen lopen? :’-)

  1. Haha, love it!

   Ja, Roos heeft haarzelf overtroffen dit keer. Mooiste vond ik persoonlijk het plakplintje achter het aanrecht. Een opstaande rand zat niet meer in het budget, evenals een íets bredere kookplaat waar wel 4 pannen op passen. Zelfs achter de kookplaat geen “spatscherm”.

   Overigens vind ik de nieuwe indeling op de verdieping wel logischer, een toilet op de bovenverdieping is wel prettig. Maar, dat was geen eis, evenals het “op dezelfde verdieping als de kinderen willen slapen”.

   Heerlijk! Al vond ik ze wel sympathiek. Ik vraag me nog wel af of ze de auto weer in moeten ruilen na de opnames. Beiden een nieuwe Skoda én gesponsord worden door een supershortlease-bedrijf kan geen toeval zijn.

   (guilty pleasure: echt schuldig voel ik me ook niet)

   1. Prachtig! Die Skoda was me ook opgevallen. Zou ook nog op zijn zaak kunnen staan… Alhoewel, Martijn reed er ook in… Als het volgende stel weer Skoda rijdt, weten we meer.

    Toilet had ik in dit geval opgelost door deze in de badkamer te plaatsen. Dan maar geen bad, of douchen in bad… Er was dan een normaal formaat kamer overgebleven en er had een echt ruime kast in de grote slaapkamer gekund. Zoveel bergruimte zat er tenslotte niet in het huis.

    Ten aanzien van het slapen op dezelfde verdieping? Kinderen tijdelijk op één slaapkamer of toch de ouderslaapkamer (tijdelijk) op zolder. Met een jaar kan de oudste al wel naar zolder. Ik vond de nieuwe indeling echt nodeloos veel m2’s opofferen. Zonde, want uiteindelijk kom je altijd m2’s tekort.

    En vanavond: “We zijn er bijna!” Over welke senior zijn caravan het dichtst bij het huis kan parkeren met de mover en dat je soms moet bukken voor bruggen als je in een bootje zit. De spannendste vakantiereizen met omroep Max. (Als je nog niet kijkt: dikke tip!)

    En dan zeggen sommige mensen nog dat er niets op TV is!! Daarna is het wel weer over en moeten we weer wachten tot maandag…

   2. Ik kijk altijd naar “praktisch”. Hun harde eis was een bad in de badkamer. Nu moet ik zeggen dat wij ook een bad hebben, en dat alleen de kinderen die gebruiken. 1x per week, voor de rest gebruiken we de douche.
    Onze kinderen vonden het tijdelijk op 1 kamer slapen helemaal prima inderdaad, wilden dit zelfs na de vakantie blijven doen.
    Vanavond heb ik “helaas” andere dingen te doen: ik heb expeditie Robinson zondag niet gekeken.

 2. Weidse vergezichten vind ik heerlijk. Bos is ook wel aardig, maar er gaat niets boven kilometers ver kijken.
  Het is maar wat je gewend bent. Ik snap mensen niet die van een bovenwoning houden. De gruwel. Mensen die een ver uitzicht vreselijk vinden.
  Wanneer het weer eens te hard waait dicht bij de kust verlang ik ook naar de Achterhoek, Limburg of waar dan ook. Als die mensen klagen over wind, begrijp ik dat….

 3. Zo kijk ik graag op insta naar Funda-make overs. Hoe een huis na een jaar totaal anders en twee keer zo duur wordt doorverkocht.
  Ik ben nog altijd blij dat we ons huis 3x konden bezichtigen, goed konden onderhandelen en op het perfecte plekje wonen.
  Zo’n programma kijken maakt me altijd weer zielstevreden met wat we hebben. Dat is het uurtje kijken dus wel waard.

  1. Ik weet niet wat insta is, maar ik snap het principe. Tsja, veel mensen kunnen nergens doorheen kijken en er is zelfs een hele categorie (mannen) die er trots op is “dat ze niets zelf kunnen” en “het gelukkig uit kunnen besteden”. Het lijkt wel of de groep mensen die wél alles zelf doet steeds kleiner wordt. Maar als je dus niets zelf kunt of wilt doen, moet je het uitbesteden.

   Stel ik koop een huis van 250.000 EUR en ik stop hier 80.000 EUR materiaal in. Dat is nog niet eens zó gek, al is het dan wel opperdetop-deluxe. Als je daar een jaar mee bezig bent, fulltime, dan zou het huis dus al 330.000 EUR moeten kosten om op 0 EUR uit te komen.
   Maar rekenende met 40 uur per week en een uurtarief van 40 EUR, dan zit ik ook op 80.000 EUR arbeidsloon: met 410.000 EUR zou je dus “slechts” je inkomen hebben afgedekt. Oe! Ik voel een nieuw artikeltje aankomen! “Is een funda-make over met dubbele prijs te verantwoorden” of iets in die richting!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *