Kwetsbaar: snappen we het nu eindelijk?

Geldsnor!

Als er iets duidelijk is geworden de afgelopen twaalf maanden is het wel kwetsbaarheid. De kwetsbaarheid van onze samenleving, gebrek aan solidariteit over langere periodes en ons inleven in anderen. Niet alleen met corona. Nee, veel meer.

Mensenrechten van Oeigoeren, gebrek aan actie en reactie daar op. Maar ook onze eigen toeslagenaffaire is vreselijk, maar er wordt nauwelijks iemand op aangesproken en afgerekend. De vraag is ook of dat een oplossing is.

Maar ook de wereldeconomie is kwetsbaar gebleken. Sancties tegen diverse landen en bedrijven vanwege de bouw van gasleidingen vanuit Rusland door de VS. De energietransitie noopt de Duitsers tot het stoppen met het gebruik van kolen en de inzet van Russisch aard gas.

En deze week kwam een nieuw stuk kwetsbaarheid naar voren: een dwarsliggende boot is schijnbaar een acute bedreiging voor de handel. Hoe kwetsbaar zijn we dan wel niet voor terrorisme in het Suezkanaal? Is dit geen extra argument om weer lokaal te gaan produceren?

Ik hoorde van een bedrijf dat kalenders liet drukken in China. Wat zou dit schelen in kosten? Een halve euro per stuk? Moet je daarvoor de extra vervuiling op willen brengen, en het gebrek aan controle mogelijkheden op arbeid en materiaalherkomst? Of toch gewoon onze eigen drukkerijen gebruiken? Hetzelfde geldt voor plastic speelgoed. Plastic is een wereldmarkt, overal even duur. Zonder handwerk is het product ook even duur. Dus kunnen we niet iets bedenken om het lokaal te maken? Lijkt mij een goed plan. Minder kwetsbaar, meer werk, minder vervuiling. Ik zeg doen. Made in EU.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

6 gedachten over “Kwetsbaar: snappen we het nu eindelijk?”

  1. Ja dat denk ik ook vaak we zijn enorm kwetsbaar geworden. Maar ook we weten te weinig van hoe dingen geproduceerd worden, waar en onder welke omstandigheden……..Dit raak me al jaren en probeer vooral lokaal te kopen. Niet alleen om meer de regio te ondersteunen, maar ook om te voorkomen dat de leefbaarheid steeds minder wordt. De toeslagenaffaire, groningen, nu hoe om te gaan met de beperkingen en hoe je dit doet, raakt me erg. Het zet me steeds meer tot denken, ook tot denken wat kan ik er in betekenen.

  2. Fijn blogje. Ja, ik kijk altijd naar de prijs(logisch), én waar iets vandaan moet komen. Zolang ik iets extra kan betalen om het “lokaal” te kopen doe ik dat. En lokaal is voor mij niet perse uit het dorp, maar met zo min mogelijk vervoer. Dus geen wijn uit Australië of Chili, maar uit Europa, er zijn goede Duitse en Franse en Oostenrijkse wijnen(Nederlandse wijn is nog te duur) Vlees komt van de koeien die hier verderop gewoon in de wei staan en in een buurdorp geslacht worden. Met sommige dingen gaat het niet, schoenen bv, ik heb moeilijke voeten en moet echt goed merk schoenen. Dat doe ik dan ook, dan kan er geen rekening mee gehouden worden dat het “lokaal” gekocht wordt.
    Dat is okee, omdat ik zoveel ik kan rekening houd met zoveel mogelijk lokaal kopen, hoef ik ook niet in een kramp te leven als het een keer niet lukt. Als iedereen een beetje meer rekening houdt met lokaal kopen, zet het wel zoden aan de dijk.

  3. Als er iets is wat ik van het afgelopen jaar geleerd heb is het wel dat we minder nodig hebben dan we altijd dachten. Maakte er mij voorheen ook wel schuldig aan. Dan ging ik toch even gauw iets kopen en of bestellen. Maar inmiddels ben ik er wel achter dat je met minder spullen net zo prettig kunt leven. Ging vandaag met mijn dochter op afspraak naar een tuincentrum en de action voor wat spulletjes voor in de tuin , Bij het tuincentrum mochten we een half uur naar binnen en bij de action 20 minuten. En terwijl we eerst dachten dat is wel wat krap stonden we in beide gevallen ruim binnen de tijd weer buiten, puur omdat we alleen kochten wat op ons lijstje stond en geen tijd hadden om naar andere totaal overbodige dingen te kijken. En dat voelde eigenlijk best prettig. Wil niet zeggen dat ik hoop dat het zo blijft, zeker niet voor ondernemers, maar persoonlijk zou ik er wel aan kunnen wennen.

  4. Kwetsbaar is het juiste woord. Ik hoop dat mensen het gaan zien dat productie misschien beter gewoon in Europa kan plaatsvinden. Met name de start van de coronacrisis, de brexit, de verdeling van vaccins, het vastliggen van een schip….er gebeurt veel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *