Laadpaalstress!

Geldsnor!

Ik rij al jaren elektrisch, noem me een “early adopter”. Al ruim 60.000km is er elektrisch gereden in onze huishouden. Ik heb het laadlandschap dan ook zien veranderen. Casa Geldsnor heeft een eigen laadpaal op de eigen oprit. Hiermee kan ik laden tot 17kw. De auto kan in principe 22KW aan, maar mijn huisaansluiting niet.

Doorgaans stel ik de paal zo in dat deze laad met slechts 7-8KW: een goede match als de zon schijnt midden op de dag met mijn zonnepanelen. Het is fijn om af en toe veel sneller ~te kunnen laden. Zoals gister: we kregen het bericht dat mijn oma in het ziekenhuis was opgenomen. Gevolg: opa (bijna 90) zat alleen thuis. Ik “moest” er van mezelf naar toe, helpen met steunkousen en zorgen dat hij niet alleen zit. Maar, ze wonen 140km verderop. En mijn vrouw was op & neer gereden naar haar werk: 172km retour. Gezien mijn auto een range heeft van ~250km (het is immers een model uit 2018), was dit niet genoeg. Vrouwlief kwam thuis, ik heb de paal op “standje maximaal” gezet en we hebben het avondritueel afgewerkt: honden uitlaten, kinderen naar bed brengen, dat soort dingen. Enfin: er had voldoende ionenmigratie plaatsgevonden om de rit naar het noorden aan te vangen.

Nu weet ik dat er best wel wat laadvoorzieningen zijn rondom hun huis. Maar helaas: de eerste 2 waren vol. De volgende was ook vol, maar niet met ladende auto’s. 1 was er aan het laden, de andere auto was een VW uit 1998 waarvan ik vrij zeker weet dat deze geen stekker heeft. Volgende laadpunt dan maar. Kanonnuh! Een onverlaat met een PHEV, en daarnaast een Ioniq. Allebei aan het laden. Dit alles vond plaats op slechts 300m afstand van elkaar, om het beeld even compleet te houden.

Weer op de app gekeken. Ah! 2 plekken beschikbaar een straat verderop. Huh? 0 plekken beschikbaar! Met nog 15km range op de teller en een terugrit van 140km voor de boeg, begon ik ‘m inmiddels wel een beetje te knijpen. Ik moet namelijk niet alleen een laadpaal hebben, maar ook eentje met een beetje vermogen. Veel publieke laadpalen (maar gelukkig steeds minder) hebben een aansluiting met 3.7kw vermogen. Dat betekent voor mijn terugrit dat ik wel héél lang bij opa moet blijven.

Gelukkig was er verderop nog een laadpunt. Ik reed de hoek om. Ik zag een Tesla. Moed zakte in mijn schoenen. Ik reed toch het parkeerveldje op. En er was nóg een plek! De Tesla was niet eens aan het laden, die stond gewoon geparkeerd (op een gewone parkeerplaats). Ik had mijn plaats gevonden. Deze paal leverde ook nog eens 22KW vermogen – en met een volledig volle accu kon ik weer terug.

Moraal van het verhaal

De moraal van het verhaal is dat je met elektrische auto’s meer moet plannen dan met een brandstof-auto. Het elektrisch rijden heeft zo’n enorme vlucht genomen dat je niet langer kunt gokken op een beschikbaar plaatsje in een woonwijk ’s avonds. Overdag is dit geen probleem (ik kom vaker bij opa & oma). Het is ook nuttig om gewoon te zorgen dat je auto vol is, als je ‘m vol kunt laden. Niet het bekende broodje-aap-verhaal wat op internet rondzingt van “volladen tot 80% etc, anders is het slecht voor de accu”.

Neen, snelladen (op gelijkstroom, DC)) is schadelijk voor de accu (wanneer veel toegepast). Laden op wisselstroom (AC) niet. Alle normale laadpalen in een woonwijk werken op AC. Laden op AC wordt ook niet (veel) langzamer als de accu bijna vol is, en temperatuureffect speelt niet of nauwelijks.

Elektrisch rijden is voor mij nog steeds “the way to go”. Doordat ik voor een onvoorziene omstandigheid kwam (namelijk snel na thuiskomst willen vertrekken) werd het even spannend. Normaliter is dit natuurlijk niet het geval met mijn eigen laadpaal (die hooguit bezet is door onze andere auto). Het is goedkoop, het is zeer efficient (zelfs op kolenstroom is de efficiëntie van elektrische auto’s zo groot dat ze minder CO2 uitstoten dan een brandstofauto), heel stil en comfortabel.

In 60.000km was dit de eerste keer dat er iets van laadstress ontstond. Dat is geen slechte score, mijns inziens.

Kleine noot: zou u, lieve dinosaurussap-verbrander, alstublieft uw auto niet op een plek voor elektrische auto’s willen zetten? En lieve elektrische autorijder: wilt u alstublieft uw auto elders parkeren als de auto vol is, zodat we allemaal kunnen laden?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Laadpaalstress!”

  1. Ik heb speciaal een duo auto. Omdat de gemeente de parkeerplekken voor mijn deur (achterstandswijk, 40 parkeerplekken alle 40 electrisch laden) in een laadplaats heeft veranderd. Ik heb overigens een 45 liter brandstoftank. Ik haat de auto als ik hem op electrisch zet. Maar ik heb ook weinig trek in elke keer dat ik thuis kom 700meter verderop te parkeren.
    De handhaving controleert hier doorlopend op dus dan maar een auto die aan de laadpaal kan.

    Ook ergerlijk. Eerst gehandicapten, dan gezinsplaatsen, dan electrisch en dan het 95% van de populatie op 30% van de parkeerplaatsen op eigenlijk alle parkeerplaatsen.
    Vrienden van me hebben expres een kinderzitje op de achterbank gezet zodat ze daar kunnen parkeren..ze zijn kinderloos maar er is nooit een gewone parkeerplek vrij.

    Hier rijden we geregeld 900km op een dag. Naar werk partner door naar Werk locatie a, b en c, naar huis, werk van partner, naar huis, even naar familie ( 200km )en dan naar familie daar vlakbij (60km) en dan naar huis (270km). Doorgaans staat de auto hooguit 2 uur per keer stil. Vaak korter, enkel de nacht meestal zo’n 10 uur.

    1. Wat is een duo auto? Een plugin hybride? Onze PHEV (de andere auto) vind ik juist verschrikkelijk als de dino-ploffer aan gaat. Van parkeerproblemen heb ik normaliter geen last, tenzij ik bij m’n opa & oma op bezoek ga. Op de eigen oprit passen onze eigen auto’s.

      Ik heb nog nooit gehoord van gezinsplaatsen, al zie je ze in Duitsland wel eens. Lijkt me wel handig, hoef ik niet zo ver te zeulen met de kinderen.

      Als je regelmatig 900km per dag rijdt is een volledig elektrische auto wel snel terugverdiend. Wij rijden regelmatig 500/600km op een dag, dat gaat prima. Bijvoorbeeld 200km naar het strand, aan de stekker, ’s middags weer terug. Het is uiteindelijk toch een ontwikkeling die we allemaal door gaan maken de komende jaren. Meer laadpalen – dan hoeven ze ook niet allemaal uitsluitend door elektrische auto’s gebruikt te worden 😉

  2. Mijn auto rijdt lekkerder op brandstof dan op stroom.
    Hier in het oosten is een parkeerplaats voor minstens 60% doelgroepen bezet. Dus gehandicapten (prima, paar meer mag ook) gezinsplaatsen( afschaffen, 90% van de tijd leeg) electrisch laden (helemaal aan de achterkant van de parkeerplaats graag of niet). Denk je even in 4 plaatsen voor mensen die een gehandicapte kaart hebben, dan 30 plaatsen voor gezinnen, dan 30 voor electrische auto’s en dan een paar voor gewone mensen in gewone auto’s. 95% van de mensen moet op nog geen 40 plekken.

    Ik ben absoluut geen fan van electrisch rijden.
    Een eigen oprit zit er voor heel veel mensen niet in. En ik heb echt geen zin om 9 keer op een dag een laadpaal op te zoeken en dan ergens onderweg ook nog aan een laadpaal te hangen. Voltanken op weg naar huis en dan de hele dag geen omkijken naar. Altijd 100km in een jerrycan in de kofferbak.

    Zodra wij verhuisd zijn gaan we een dieselauto kopen.

    Electrische auto van hetzelfde formaat als de diesel die we gaan rijden is dik 70000 euro. En niet 2ehands te krijgen. Die 2ehands diesel is 6000 euro. Snel terugverdiend?

    1. Ieder z’n ding. Ik vrees dat een deel uit onwetendheid komt van elektrisch rijden. 9 keer per dag aan een laadpaal hangen is nonsens, evenals onderweg dit “moeten”. Bij de uitzonderingen van >300km per dag moet ik met mijn auto 1x laden, met een nieuwere auto pas bij >500km. En je vertrekt altijd met een volle tank.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *