Crowdfunding via Lendahand – interessant of niet?

Geldsnor!

Recentelijk heb ik een account aangemaakt bij Lendahand. Ik zag best wel wat positieve reviews, onder andere bij Betering. Ik heb me goed ingelezen en het concept bevalt me wel.

Het is geld uitlenen aan mensen in ontwikkelingslanden die daar “hun ding” van kunnen doen, via het middel “crowdfunding”. Er zijn tot nu toe bijna 2900 projecten gefinancierd. Velen hiervan hebben een duurzaam karakter en persoonlijk vind ik het ook wel fijn dat deze mensen niet naar een bank hoeven om tegen een hoger rentepercentage geld te lenen.

Dit is een stijl die me wel aanstaat. Het risico kan ik me veroorloven: ik zou niet meer dan “spielerei”-geld er op in zetten. Dat is geld wat ik eerder inzette op pennystocks en later gedeeltelijk getransfereerd heb naar Corekees. Dit financier ik uit het stukje “zakgeld” wat wij onszelf betalen. Al ons inkomen komt binnen op 1 rekening en een deel daarvan gaat weer naar onze persoonlijke rekeningen. Daarvan kunnen we doen wat we willen en is er dus nooit gezeur en gezever over kleding, gadgets, reisjes of mijn hobby-investeringen.

Waar ik me echter een beetje op verkeken heb: het (zeer!!!) beperkte aantal projecten wat er beschikbaar is op Lendahand. Niet meer dan een handje vol (pun intended). Of eigenlijk op dit moment maar 3 projecten.

In alle 3 de projecten heb ik nu wat geld geïnvesteerd. Gewoon om te kijken hoe het bevalt. In totaal heb ik 200 EUR geïnvesteerd, maar dankzij de kortingscode op de site van Betering hoefde ik maar 175 EUR te betalen. Mijn “exposure” is dus slechts 175 EUR en dat is goed te overzien. Nu ik zelf meedoe, heb ik ook een kortingscode. Feel free (na een gedegen eigen onderzoek!) om hier gebruik van te maken bij het afrekenen: 3EAA-WP7U-REFW

Het ene project kent een maandelijkse terugbetaling, het andere 6-maandelijks wat de standaard schijnt te zijn. Het derde project heeft een langere terugbetaling, dwz. pas na 12 maanden beginnen zij terug te betalen.
Ik ben vooral benieuwd welke nieuwe projecten er in de loop van de tijd nog bij komen. Ik ben namelijk met name geïnteresseerd in duurzaamheidsprojecten in ontwikkelingslanden.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Crowdfunding via Lendahand – interessant of niet?”

 1. Hoi Snor,

  Investeer zelf ook via Lendahand, inmiddels bijna een jaar. Ik probeer iedere maand tussen de 50 en 100€ te investeren en ondertussen ong. 1250 geinvesteerd. Ik probeer toe te werken dat de terugbetalingen en de rente nieuwe investerigen mogelijk maken. Gemiddeld zit ik op 4.7% rente + de impact.
  De site werk ook zeer prettig vind ik.

 2. Inmiddels ook iets meer dan een jaar bezig dankzij een code van Christel aka het Rijke Wijf.

  Net als bij Adriaan is het streven naar ca 50 euro per maand. Ik zit qua rendement iets hoger dan hem, maar dat komt door mijn eigen strategie.

  Gezien het feit dat bijna alle projecten in EUR zijn, heb ik nog geen ervaring met projecten in USD. Wie weet komt dat nog.

  Wat wel jammer is, is dat je alleen per eenheid kunt instappen, dus enkel per 50,- of veelvoud er van. Dat maakt dat wanneer je net begonnen bent, je de terugbetaling niet zonder bijbetalen kunt herinvesteren.
  Ander punt van kritiek is voor mij dat -nu het aantal deelnemers groeit- er geen max is aan het bedrag dat je kunt investeren. Zo kan het dus voorkomen dat binnen 15 minuten een project vol is met relatief hogere bedragen, en dat anderen die ook graag willen instappen buiten de boot vallen.

  Er zijn inmiddels 2 nieuwe projecten, deze staan op de site!

 3. Dit is de uitdaging van crowdfundingsites. De instroom van nieuwe projecten is wisselend. Ik zit actief nog in Kapitaalopmaat en Crowdrealestate.nl, en daar is het ook altijd afwachten of zij iets hebben of niet. Inmiddels ben ik mij ook meer bewust van opportunity cost, dus vraag ik mij af hoe veel ik er in blijf steken. Crowdrealestate doe ik vooral omdat het zeer stabiel is. Bij fondsen (inclusief ETF’s) is de koersgroei altijd grillig. Een ander voordeel van in ieder geval de platformen waar ik op zit, is dat zij maandelijks uitbetalen. Je hebt dus direct passief inkomen. Bij beleggen in fondsen is alle winst virtueel totdat je verkoopt. Dat je bij Lendahand standaard zes maanden moet wachten totdat ze beginnen met afbetalen, vind ik wel jammer. Dan duurt het wel lang voordat je de lol gaat ervaren van passief inkomen.

  Overigens vind ik dat van spelen met pennystocks wel leuk. Ik zie dat artikel nu pas. Ik vind dat wel wat lijken op wat Warren Buffet in het begin deed. Ik weet niet hoe veel in de plus je er nu mee staat, maar misschien kun je daar meer energie in steken.

  Over het algemeen vind ik het mooi dat je breder je geld wegzet. Dat doe ik ook en ik vind het ook interessant om verschillende mogelijkheden te gebruiken. Heb jij ook naar de opportunity cost gekeken van deze keuze t.o.v. wat je normaal doet?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *