Leuke hobby: Speculatie met pennystocks

Geldsnor!

Dit artikel is geenszins bedoeld als beleggingsadvies, net als alle andere informatie op mijn blog. Maar ik vind het wel een hele leuke hobby: speculeren (want met beleggen of investeren heeft het NIETS te maken) met “penny-stocks”.

Penny-stocks zijn aandelen die minder dan 1 EUR kosten (vrije interpretatie) en waarvan je dus grote aantallen kunt kopen. Dat doet natuurlijk niet ter zake of is zelfs nadelig, want de transactiekosten zijn gedeeltelijk bepaald door het aantal aandelen dat je koopt.
Maar dat terzijde. Over het algemeen vind je deze aandelen in het putje van de aandelenmarkt. Ze zijn dus goedkoop, en vaak van kleine bedrijven. Niet altijd: ook BAM en PostNL flirten soms met de euro-grens. Maar het leuke is: een paar cent stijging of daling levert ook meteen percentages winst op.

Ze zijn ook risicovol: er worden vaak kleine volumes verhandeld en het is dus weinig liquide. Ook zijn ze hierdoor erg volatiel: weinig volume betekent ook grote koersschommelingen. Daardoor is mijn tactiek (een strategie is het niet te noemen): ik koop aandelen die laag staan en net een grote koersdaling achter de rug hebben. Vaak zonder aanwijsbare redenen, geen nieuws. En die verhandel ik een aantal dagen later als ze “toevallig” weer hoog staan. Ik doe dit met maar een paar honderd EUR per keer. Het is een hobby, en geen investeringstactiek.

Soms zit het mee, en soms zit het tegen, uiteraard. Er zijn handelingen geweest waarbij ik tientjes verdiende, en soms tientjes verloor. Tot nu toe sta ik echter op +27% dit jaar.

Vandaag heb ik een rendement van 5.4% verzilvert. Dat is niet spectaculair. Maar wel in 1 dag. En voor een hobby, vind ik dat helemaal prima!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Leuke hobby: Speculatie met pennystocks”

  1. Ik doe dit op binance met cryptocoins. Ook met geld wat ik niet nodig heb, en ook gewoon als hobby. Wat wel erg leuk is aan dit soort handelen, is dat je – door de kleine volumes en hoge volatiliteit – erg leuk het effect van handelaars op de prijs kan zien. Iemand dumpt veel: prijs zakt direct. Op exchanges als binance is alles realtime en erg transparant. Dit maakt het ook allemaal erg risicovol, maar in die zin wel leerzaam.
    Nog een leuke ’tactiek’: proberen elke dag, of elke paar dagen, 1 of 2 procent winst te maken. De winst laat je dan natuurlijk lekker zitten.

    Wel, nogmaals, echt voor de duidelijkheid: dit is echt speculeren. Crypto-currencies schaar ik sowieso grotendeels onder ‘onzin’, maar voor dit soort speculatief gokwerk kan ’t best grappig zijn. Dit is dus geenszins bedoeld als de zoveelste ‘stop je geld in crypto en je kan binnenkort een lamborghini kopen’ respons die je vaak ziet.

    1. Absoluut! Daarom is het slechts een hobby. Ik ben op geen enkele manier afhankelijk van het rendement. Maar het zorgt wel dat ik in mijn hele portfolio minder ongeduldig ben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *