Lieftallige Echtgenote wil een zwembad

Geldsnor!

Geldsnor voert een achterhoede gevecht: Lieftallige Echtgenote wil graag een zwembad in de tuin. Niet zo’n vast zwembad, maar zo’n zwembad met een frame. Vergeef me de affiliate-link, maar dankzij de gebruikersvoorwaarden van Bol mag ik nu in ieder geval het onderstaande plaatje gebruiken ter illustratie.

Lieftallige Echtgenote wil al een aantal jaar een zwembad. We hebben ook wel zo’n oppompbadje, maar dat is net-niets. Daar zit geen pomp (of pompaansluiting) op en dat betekent helaas vrij vaak het water vervangen. En dat is weer ontzettend zonde, waardoor we het nauwelijks doen. Ook kunnen kinderen makkelijk over het randje hangen en er in kukelen, wat met een kind van 2 geen prettige gedachte is.
Dit soort grotere zwembaden heeft in ieder geval een trapje, wat de kinderen er niet zelf in kunnen zetten. Voor Oudste Zoon maakt het weinig uit: hij heeft zwemdiploma’s A-B-C. Maar de middelste en de jongste kunnen niet zwemmen en hebben dus continu toezicht nodig.

Van mij hoeft het allemaal niet. Ik weet het dan ook al jaren uit te stellen. Hierbij word ik een beetje geholpen door het feit dat die dingen nooit écht in de aanbieding zijn. Het blijven dure krengen, met onoverzichtelijke prijzen en set-indelingen. Met afdekzeil, zonder pomp. Met pomp, zonder afdekzeil. Met pomp en afdekzeil, zonder trapje. Met trapje, zonder afdekzeil maar met pomp. Enfin: je hebt het idee te pakken denk ik.

Aan de andere kant “past” het wel mooi in de tuin. Ik wil geen zwembad op het gazon zetten, want dan kan de robotmaaier niet meer goed rijden. En dit soort baden staat semi-permanent van juni tot september, waardoor we van oktober tot mei een modderpoel hebben op die plek: gras overleeft geen periode van duisternis van maandenlang in het groeiseizoen. En daar zit ik dus ook niet op te wachten.
De stoep achter ons huis is echter breed genoeg: in principe 4 meter diep en dan de breedte van het huis (10m). Maar de tuindeuren moeten ook open kunnen, dus je houdt 3 meter over.

Qua waterverbruik maak ik me minder zorgen. Sorry wereld. Ons waterverbruik ligt op een behoorlijk laag niveau, ongeveer 130m3 per jaar. Voor een 4-persoons gezin zie ik een gemiddelde van 191m3 per jaar. Als ik dat doortrek naar 5 personen kom ik op 230m3. Daar zitten wij dus ruimschoots onder. Zeker als je bedenkt dat we flink hebben bezuinigd op waterverbruik: als ik het nu doorreken kom ik op 114m3 dit lopende jaar (september-augustus). Uiteraard is dit geen reden om het bespaarde water vervolgens gedachteloos in een zwembad te kieperen…

Maar goed: zoals gezegd is dit een achterhoede gevecht. Wellicht kan ik het nog een jaartje uitstellen. Maar een keertje gaan we voor de bijl, vrees ik.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

9 gedachten over “Lieftallige Echtgenote wil een zwembad”

 1. Geef de strijd op! Gewoon neerzetten met een lach. Met plezier dat ding onderhouden en vooral genieten van de kinderen die er veel lol in gaan hebben.

  Binnen no time krijg je een blauwe zwembroek en word ook jij liefkozend badmeester genoemd. Een eretitel.

  ps. Vanavond is er weer ‘Help, mijn vrouw is een zeikw*f’. Nog meer genieten! 😀

 2. Niet meer strijden. Geef het op, ga gewoon dit jaar al voor zo’n zwembad. Want Lieftallige Echtgenote weet echt wel wat ze wil en wat heel fijn is.

  Wij hebben nu 2 jaar, na jaren van geploeter met een oppompbadje, zo’n zwembad. En wat een feest. Zowel voor de kinderen die er heel blij mee zijn -uren speelplezier- als qua verbruikgemak. Wij hebben een zwembad+trapje+afdekzeil+ pomp, de hele bubs. Volgens mij een keer gekocht via w.ellkoop, met korting. De pomp heeft manlief het eerste jaar fanatiek aangezet, maar afgelopen jaar dus helemaal niet en we hebben geen verschil gemerkt. We doen er 2x per jaar water in: 1x aan het begin en 1x in juli/augustus, maar hebben een waterpomp en halen dit dus bij ons uit de grond.

  En bij heel warm weer liggen we ook zelf in het bad: even afkoelen, heerlijk.

 3. wij hebben zo,n groot zwembad al 7 jaar in de tuin staan, bij goed onderhoud en controleren van het water hoeft er maar 1x per seizoen water in en met goed opbergen “muizenvrij” gebruiken we het deze zomer weer

 4. Wij hebben nu 3 jaar ervaring met een opzet zwembad. Ik zie het ook een beetje als hobby. Je kan het zelf zo gek maken als je wil, maar het hoeft niet natuurlijk.
  De basis is: het zwembad (kies sowieso voor een frame bad), voetenbad (scheelt hoop zand in het bad), afdekzeil, filterpomp, trap(als nodig, wij hebben die nu nog niet), schepnetje, chloor(sneloplossend en langzaamoplossend), drijver voor chloor, evt ph- en ph+, teststrips.
  Nice to have: temperatuursensor (kan natuurlijk ook analoog), stofzuiger om de bodem zandvrij te maken, “solarzeil” voor beetje isolatie en iets snellere opwarming van het water.

  Qua sets om te kopen: vaak wel prima, behalve de pompjes die erbij zitten.
  Mijn advies is: kies altijd een pomp die wat krachtiger is en als filtermedium kan je kiezen voor “filterbollen”. Die kan je namelijk heel makkelijk schoonmaken en dus hergebruiken. De pomp sluit je natuurlijk aan op een timer want je wil niet te veel stroom verbruiken. Sommige mensen vinden de pompen te veel herrie maken en kiezen dan voor een stillere, die zijn dan wel duurder.

 5. Pech voor de buren. In de zomer zitten we in de tuin met vier zwembadpompen in het gehoor. Daar word je niet vrolijk van. Dat klinkt een beetje zuur, maar dat is de andere kant van het zwembad gebeuren, waar de meeste mensen niet aan denken.

 6. Niet doen natuurlijk, heel erg niet duurzaam (bak plastic, zooi chemicalien/zout, etc., etc,), ga lekker zwemmen in de buurt (in binnen of buitenwater) heb je gelijk een uitje!

  Ga je er dan toch aan, tweedehandse kopen, neerzetten en alle regenpijpen die kant op bouwen 😉

 7. Ik ben er zelf niet van, vanwege de pomp en het bijbehorende geluid. Maar ik kan me voorstellen dat wanneer je vrij woont je er toch voor gaat. Niet alles hoeft/ kan praktisch, enz. zijjn. Geniet ervan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *