Lifestyle-inflatie: vergelijking jaren & kwartalen

Geldsnor!

Een welbekend fenomeen is “lifestyle-inflatie”. Ofwel het cliché dat naarmate we meer gaan verdienen, we ook meer gaan uitgeven. Je leeft naar je inkomen, en dergelijke dingen meer. Naar aanleiding van een blogpost van collega-blogger Luxe of Zuinig heb ik besloten er eens in te duiken. Wordt mijn leven duurder?

Vergelijking door de jaren heen

Om te bekijken of ons leven echt duurder wordt, kijken we eerst met een helicopter-view. Speciaal hiervoor kijk ik naar wederkerende posten: ons uitgavenpatroon exclusief verbouwingen en het kopen van een caravan.

Het betreft de posten: auto, brandstofkosten, diverse, horeca, hypotheek, kinderen, kapper, kinderopvang, kleding, levensonderhoud, nuts, openbaar vervoer, oppassen, pin (later onder “diverse”), studielening, vakantie, verzekeringen en sporten.

Voor het jaar 2021 heb ik gekozen om het eerste halfjaar te verdubbelen.

Onze totale uitgaven per jaar

In percentages: de uitgaven stegen 2.4%, 0.7% en 1.2%. Kleine noot: voor 2021 heb ik de totale kosten van het eerste half jaar genomen en deze verdubbeld. Dat is niet helemaal eerlijk, maar daar komen we later wel achter. We hebben tenslotte een dochter gekregen in februari en die gaat vanaf mei naar de kinderopvang. En ook de zwemles ging vaker niet door dan wél. Iets met corona.

Maar, aan de andere kant: het valt me nogal mee! Onze kosten zijn 4.4% gestegen in zijn totaliteit. En dat terwijl we in februari onze 2e dochter (derde kind) kregen, en eind 2018 onze andere dochter. En mijn zoon groeit natuurlijk ook gestaag door.

Correcties voor de jaren

Maar, het is nog steeds vrij “grof”. Want in bovenstaande overzicht zitten ook de extra hypotheekaflossingen. Die zijn natuurlijk volledig facultatief. Als we hiervoor corrigeren zien we dat de kosten veel sneller gestegen zijn. In 2018 hebben we namelijk een paar aardige aflossingen op de hypotheek gedaan:

Nu blijkt dat de kosten met bijna 10% gestegen zijn (2021 vs. 2018). Om een beter zicht te krijgen op het deel “lifestyle-inflatie”, gaan we een aantal categoriën schrappen: hypotheek, kinderopvang en studielening:

In het jaar 2019 hebben we het zuiniger aan gedaan dan in 2018. Maar in zijn totaliteit zijn de kosten (flink) gestegen: 5.2% tussen 2021 en 2018. In details blijken er flinke verschillen te zijn.

De stijgers

 1. Met stip op 1: vakantie. Onze vakantie in 2021 is door enkele weken Landal bizar duur. Bijna 3000 EUR duurder dan 2018…
 2. Auto. De autokosten zijn gestegen tot boven de 8000 EUR per jaar. In 2018 was dit 5900 EUR per jaar. Stijging: 2135 EUR. Oorzaak: dure private lease!
 3. Levensonderhoud. Van een 3-persoons gezin zijn we nu 4 volwaardige eters plus een baby. Een hoop luiers ook! Niet verrassend dat deze categorie gestegen is met bijna 2100 EUR!
 4. Diverse: dit is van alles. Plus 1485 EUR, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit uiteindelijk minder zal zijn dan het nu lijkt.
 5. Verzekeringen. Een plus van 1431 EUR. Heel simpel: tot 2020 was ik meeverzekerd met mijn vrouw. En dat doe ik nu niet meer. Dus is dat er bij gekomen.

De Dalers

Er zijn natuurlijk ook meevallers! Sommige posten zijn aanzienlijk goedkoper geworden.

 1. Pinnen. We pinnen nog maar zelden, en als we het doen weten we exact waar het in gaat. Voordeel: 3022 EUR.
 2. Brandstof. De auto’s zijn duurder geworden, maar de brandstofkosten zijn gedecimeerd. Verschil? 2782 EUR. De totale autokosten zijn feitelijk gedaald!
 3. Horeca. We geven in 2021 waarschijnlijk 2000 EUR minder uit aan horeca dan in 2018. Dit komt enerzijds door Covid, maar ook omdat we sowieso al minder uit eten gingen. Uit eten gaan met 3 kinderen is niet evident. En we hebben natuurlijk zelf een frietpan gekocht.
 4. Honden. De honden zijn stukken goedkoper geworden. Vooral omdat ze minder naar het pension gaan: eigenlijk helemaal niet meer. Voordeeltje? 804 EUR per jaar.
 5. Kleding. Tegen de verwachting in zijn we 700 EUR per jaar minder uit gaan geven aan kleding.

Maar we gingen kwartalen vergelijken toch?

Jajaja! We gaan kwartalen vergelijken. Want is mijn jaar tot nu toe dan echt duurder dan vorig jaar? Kruipt onze “lifestyle” omhoog?

Grote stappen snel thuis, zullen we maar zeggen. De kosten zijn flink gestegen, maar vooral door de kinderopvang. Dat is niet zozeer “lifestyle-inflatie”, maar vooral gewoon meer kinderen. In het eerste kwartaal van 2021 lagen onze kosten 5.3% hoger dan in het eerste kwartaal van 2018. In het tweede kwartaal was dit maar liefst 19.6%. Als ik de kinderopvang buiten beschouwing laat dan is het respectievelijk 2.1% en 4.8%. Als ik het geld wat we sparen voor de kinderen óók buiten beschouwing laat is het zelfs maar 1% en 3.7%.

Conclusie: ons leven is nauwelijks duurder geworden

Sommige dingen zijn natuurlijk duurder geworden. We ontkomen er niet aan dat een groter gezin bijvoorbeeld meer eet en kinderen op zwemles gaan. Ook hebben we vorig jaar en dit jaar andere keuzes gemaakt ten aanzien van onze vakantie. Maar echte “lifestyle-inflatie” zit er niet in. Ik blijf het (uiteraard) scherp in de gaten houden. Een grote stap hebben we al gezet: door het kopen van de caravan zullen we niet zo snel meer in de verleiding komen om ergens een huisje of zoiets te huren.

Ook letten we veel beter op het boodschappenbudget dan “vroeger” en gebruiken de oudste 2 steeds minder luiers (de oudste nagenoeg geen). Het is natuurlijk de bedoeling dat de lijntjes weer naar beneden gaan, ondanks dat de kinderen groter worden. En dat gaat lukken, op de iets langere termijn: kinderen die naar school gaan zijn bijvoorbeeld veel goedkoper en over 2 jaar is ook onze dure lease-auto er uit. Daar valt niet tegenop te inflateren!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

One thought to “Lifestyle-inflatie: vergelijking jaren & kwartalen”

 1. Leuk zo een post Geldsnor en bedankt voor de shout-out :-). Het geeft inderdaad aan dat de kosten weliswaar omhoog zijn gegaan maar dat dit zeker niet komt door lifestyle inflation. Daarnaast door het inzicht te hebben in welke categorie de verhogingen plaatsvind kan je precies zien waar wat precies gebeurd en een verklaring ervoor zoeken. Maar verassingen zullen wij denk ik amper vinden 😉

  In Oktober van 2020 heb ik dit ook een keer gedaan maar dan van 2011 t/m 2020 waarbij de grote uitschieters volledig veroorzaakt werden door de verbouwingen die wij door de jaren heen deden en dat de rest van de kosten al jaren “stabiel” zijn. Geen verassing, maar wel een goede bevestiging natuurlijk.
  Meer info hier: https://luxeofzuinig.blogspot.com/2020/10/uitgaven-per-categorie-van-2011-tot.html

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *