Luiers: wat kosten & wat is een goede aanbieding?

Geldsnor!

Luiers zijn duur. Als vader van 3 kinderen die allemaal nog in de luiers zitten kan ik hier volop over meepraten. En uiteraard heb ik uitgerekend hoeveel ze kosten. Mijn zoon heeft alleen nog een luier ’s nachts, mijn dochter van 2 zit inmiddels in maat 5 en de jongste zit in maat 1.

Bij luiers zijn 2 dingen relevant: de prijs per stuk en of ze prettig zijn. Zo gebruiken we voor de oudste 2 in de nacht altijd luierbroekjes: die kunnen ze namelijk zelf aantrekken en sluiten net iets beter. Ook de pasvorm is van toepassing (en slaat dus op “zijn ze prettig”). Zo zitten sommige luiers gewoon niet zo goed bij jongetjes omdat, laten we zeggen, de standaarddeviatie van de exacte plaslocatie radicaal anders is dan meisjes.

Pampers lekken minder door (is onze ervaring) bij jongetjes dan andere merken. Overdag is dat niet zo’n probleem omdat de luier vaker verschoond wordt dan dat ze vol zitten. De opvangcapaciteit is namelijk zelden het probleem, maar als er in geplast is wil je ze toch een schone aan doen.

Bij de allerkleinsten geldt dat je de luiers wel heel vaak verwisseld: onze ervaring is 8-12 keer per dag. Soms iets minder vaak, soms 3x in 5 minuten.

Het gaat dus om de prijs per stuk

Vrijwel alle merken hanteren dezelfde prijs per verpakking; alleen zitten er meer of minder in. Er is dus maar 1 objectieve manier om luiers (en dus aanbiedingen) te vergelijken en dat is per stuk. Wij rekenen altijd alle luiers terug naar prijs per stuk, tot 4 cijfers achter de komma (maar dan wel gerekend in EUR). 10,86 cent bijvoorbeeld ofwel 0,1086 EUR. Bij groter verbruik telt dat ook mee.
Maar staar je niet uitsluitend blind op de stuksprijs! Luier 0 bijvoorbeeld is irrelevant qua kosten. Wát? Irrelevante kosten. Snorretje toch, wat zeg je nu? Jep. Irrelevant. Totaal onbelangrijk. Niet interessant. Who cares! Je gebruikt hooguit 1 pak van maat 0 voordat je door hebt dat je al vrij snel over kunt stappen naar maat 1. Hierop zijn uitzonderingen, want er zijn kinderen die heel lang klein zijn en in couveuses liggen en dergelijke. Maar maat 1 begint vanaf 2kg…Vanaf 3kg zitten ze “goed”. Of een maatje 0 nu dus 10 cent of 15 cent kost, maakt het verschil niet.

Maar maat 3,4 en 5 dragen ze maanden, zo niet jaren. Maat 5 bijvoorbeeld is van 9 tot 15kg. En daar doen ze ~ een jaar over, misschien zelfs meer. Dan zijn aanbiedingen opeens relevant. Want zowel het verbruik per dag is nog hoog, alsmede de tijdsduur die ze met dezelfde maat doen. Je loopt dus niet het risico dat ze er opeens uitgegroeid zijn en de luiers niet meer passen.

De prijzen variëren enorm. Maar je wilt weten wat een goede aanbieding is. Daarom heb ik een heel eenvoudig grafiekje gemaakt. Op de verticale as de kosten per stuk en op de horizontale as de maat. Ik heb dit relatief eenvoudig gehouden: je hebt ook nog 4+, 4 Maxi, 5+ etc.

Ook zijn dit alleen de “normale” luiers. Geen broekjes, bijvoorbeeld. En let op: het is voor de grootst mogelijke verpakking. Je koopt luiers (als je slim bent) nooit per pak, maar altijd als grootverbruiker. Het verschil in maat 4 bij Zwitsal luiers is 61% tussen een losse verpakking en een maandbox. In een maandbox zitten er 186.

Zoals je hier boven ziet zijn de luiers van Kruidvat veruit het goedkoopst. En die van Pampers veruit het duurst. De luiers worden vrijwel allemaal duurder als ze groter worden, wat logisch is omdat de factor “materiaal” toeneemt en de dominate factor is. Kruidvat is het goedkoopst, maar het verschil is relatief klein. Omdat luiers vaak in de aanbieding zijn kan het zeker voorkomen dat de luiers van Etos of Zwitsal goedkoper zijn. Zo kopen wij vaak Zwitsal in de aanbieding, via Bol.com. Ze zijn dan namelijk per stuk goedkoper, én we zijn aandeelhouder van zowel Unilever (Zwitsal) als Ahold-Delhaize (bol.com).

Luiers: kosten per maand

De kosten per maand zijn natuurlijk uiteenlopend. Met behulp van bovenstaande grafiek heb ik de doorgaans goedkoopste (Kruidvat) luiers vergeleken met de duurste (Pampers) en dit vermenigvuldigt met het aantal luiers per dag (indicatief) dat je gebruikt en het aantal dagen per maand (uitgaande van 30 dagen in een maand)

Waar het eerst om een centenkwestie lijkt te gaan, wordt het nu plotseling relevant. Je snapt dat wij hier vrij kien op zijn! Onze kosten per maand bedragen ongeveer 66 EUR. Zouden we uitsluitend Pampers gebruiken, dan komen we op 126 EUR per maand. 50 EUR verschil, of 600 EUR per jaar. Autsj!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

9 gedachten over “Luiers: wat kosten & wat is een goede aanbieding?”

  1. Ik koop ze ook uitsluitend in de aanbieding – feitelijk is het dus zelfs zo dat iedere prijs van aanbiedingen nog vergeleken moet worden met een kruidvat-aanbieding. Want die hebben ze nogal eens.
   Verder zijn we gezegend met kinderen die nog nooit luier-uitslag hebben gehad of iets dergelijks. Zolang het niet lekt, vind ik het prima. Pampers dus uitsluitend bij héle goede aanbiedingen en voor de maten waar alleen zij het hebben.

 1. Voor de geboorte van onze zoon hebben we samen met een vriendin meegedaan aan een wedstrijd van Pampers (iets met een slogan bedenken, het is 21 jaar geleden 🙂 We wonnen een jaar Pampers en die hebben vriendin en ik gedeeld. Dat scheelde enorm. Zoonlief kreeg rond zijn eerste verjaardag luierbroekjes, dat vonden we handig. Ik kon bij een verbouwende supermarkt een lading Huggies broekjes kopen met heel veel korting. Hij was al snel zindelijk (16 maanden) en heeft nog een tijdje voor de nacht de broekjes gebruikt. Een koopje dus qua luiers.
  Onze dochter droeg eerst alleen Pampers en later ook die van Kruitvat. Ik kocht wel altijd aanbiedingen. Zij was veel minder snel zindelijk. Doordat ze 3 dagen naar het KDV ging viel het uiteindelijk nog wel mee. Ook omdat ze als baby niet zoveel luiers gebruikte. Misschien door de flesvoeding.

  1. Ik merk ook dat onze dochter nu weer 2 dagen naar de KDV kan. Scheelt toch weer de luiers van die dagen :-). Luierbroekjes vind ik niet handig, maar dat is een persoonlijk dingetje. Voor de nacht wel, zodra ze het zelf aan kunnen doen.

 2. Ze snel zindelijk maken, scheelt heel veel. Onze kinderen hadden geen pampers. Ik weet niet eens of die er toen al waren begin jaren 70. Wel waren er papieren inleg luiers. Die kregen ze alleen s-nachts. De training begon bij 12-14 maanden en ze waren beide rond de 2 jaar geheel zindelijk. Kost tijd en geduld maar spelenderwijs op de pot. Overigens gingen ze ook met ons naar de wc. Daar wilden ze ook al snel op. Wij deden niet aan beloningen of straffen maar we prezen ze wel de hemel in?
  De ervaring is ook dat de 1e weer het voorbeeld voor de volgende is. Succes

  1. Snel zindelijk maken zou een hoop schelen. Maar is in de praktijk niet altijd haalbaar. Pampers zijn in de jaren ’80 uitgevonden of in ieder geval betaalbaarder geworden, als ik mijn ouders mag geloven. Ik was de eerste thuis die ze kreeg (van 4) in de mid-80iger jaren.

   Mijn oudste dochter (2) gaat ook naar wc, potje etc. Maar is nog zeker niet zindelijk – en met nog een kind van 8 weken erbij heeft dat ook geen prioriteit. Mijn zoon ondervindt er geen last van dat hij ’s nachts nog in de luier plast – helaas, want anders zou het een stuk sneller gaan.

 3. Als je vlakbij Duitsland woont (of een keer een dagje wilt winkelen) kan ik je DM adviseren. Deze drogist (in bijna elk dorp te vinden) is vaak voordeliger dan Kruidvat en net zo netjes ingericht als een Etos. Het luiermerk is Babylove en tot mijn verrassing kreeg mijn nichtje er geen uitslag van wat bij de Kruidvatluiers wel het geval was. De website is dm.de, op de website geven ze al de prijs per luier aan. Maat 6 kost daar 15 cent per stuk, dat is ruim 30% minder dan de goedkoopste in Nederland.

  1. Ik kom regelmatig bij de DM. Maar de luiers van de DM zijn empirisch geen succes geweest in ons gezin. We slaan daar wel groot in voor luierdoekjes, schoonmaakmiddelen, allerlei “gezond” eten, zoals grootverpakkingen havervlokken en dergelijke. Dat halen we dan samen met de Sab simplex, bekend bij de meeste ouders in de grensstreek (ik woon ~1km van de grens).

   Duitse supermarkten ga ik dan weer zelden naar toe, het meeste wat wij nodig hebben is daar duurder. Maar wel een veel uitgebreider assortiment van diverse bakproducten en afbakbroodjes. Maar zuivel ed. is er duurder, evenals champignons en groente (in vergelijking met onze boerenwinkel, niet in vergelijking met de supermarkt). En boodschappen worden hier verder bezorgd.
   Tanken doen wij niet, evenals roken en alcoholhoudende dranken nuttigen in hoeveelheden die het goedkoper maken (al gaat er wel eens een kratje Erdinger of Paulaner mee ;-)). Enfin, ik wijk af van de luiers! Dank voor je reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *