Meevaller: verlaging energiebelasting

Geldsnor!

De kogel is door de kerk: de overheid gaat voor alle kleingebruikers de energiebelasting tot 10.000kwh verlagen met 8.4 cent en de vermindering energiebelasting verhogen met 230eur.

Dit betekent dat een verbruik van 3500kwh maar liefst 524€ goedkoper wordt. Diegenen met een vast contract met een laag tarief voor het jaar 2022 zijn spekkoper. Zoals ik. Voor anderen is het een doekje voor het bloeden.

Het betekent ook dat het nog nooit zo voordelig is geweest om te verwarmen met airco of warmtepomp. Effectief wordt (mijn) energietarief met 40 procent gehalveerd. Een kWh elektriciteit kost nog slechts 14 cent inclusief alle belastingen! 5 maal zo goedkoop als mijn gas per kuub.

Voor ons zal het volgend jaar een enorme incentive zijn om zo min mogelijk gas te verbruiken en dit verbruik te verplaatsen (indien nodig) naar elektriciteit.

Maar ook voor jou, trouwe lezer, is het goed nieuws en zeer aantrekkelijk om anders met je energieverbruik om te gaan. Bepaalde business cases veranderen behoorlijk indien je een laag elektriciteitstarief hebt. Lokaal verwarmen met alleen een elektrisch kacheltje, ipv een hele (of zelfs halve) woonkamer warm te stoken. Of zelfs iets bakken in de oven of koken op inductie.

Voor ons is het extra geld wat overblijft en dus linea recta naar de extra hypotheek aflossingen gaat. Op maandbasis, want we zullen het maandbedrag aanpassen en dit maandelijks bijstorten op de hypotheek.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

9 gedachten over “Meevaller: verlaging energiebelasting”

 1. Ik word toch altijd verdrietig van berichten als “Kabinet compenseert hogere energierekening”. Het blijft geld dat van de vestzak naar de broekzak gaat. Die compensatie betalen we gewoon zelf. Je ziet de kosten nu alleen op een andere plek.

  Het vervelendste is dat de overheid nu weer denkt dat ze iets belangrijks en goeds gedaan hebben. We hebben juist minder van dit soort regelingen/regelneven nodig. Kleinere overheid = lagere kosten = meer geld dat *echt* bij de burger blijft. (In plaats van verschuivingen tussen je eigen zakken…)

  1. Ja, gedeeltelijk mee eens. Meest schrijnende is dat dit geld vooral terecht komt bij grote elektra verbruikers: mensen zoals ik met elektrische auto’s en warmtepompen en dus een heel hoog elektriciteitsverbruik en nauwelijks gas.
   De slecht geïsoleerde huurhuizen verbruiken relatief veel minder elektriciteit en veel meer gas en zien dus nauwelijks iets terug.

   1. De één heeft nog een vestzak, de ander alleen een broekzak. Je kunt je verbazen, je kunt boos worden, je kunt blij zijn omdat je tot een bevoordeelde groep behoort. De echte grootverbruikers, die vaak ook grote vervuilers zijn, betalen gewoon geen belasting.

   2. Och, boos word ik er niet van. Het moest snel bedacht worden en uitvoerbaar zijn. Dat is gelukt. En het ligt buiten mijn invloed, dus druk maken doe ik niet.
    Dat een VVD politica kiest voor haar achterban is niet meer dan logisch, en dat ik daarvan profiteer schaadt me niet. Maar het komt natuurlijk wel op de verkeerde plekken terecht. Het is wat het is.

 2. Moet altijd aan Cruijff denken met dit soort dingen:
  “Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd.”

 3. Wat mij vooral stoort is dat vrijwel niemand het opmerkt, zelfs milieuorganisaties niet, dat in energiecentrales nu blijkbaar elektriciteit wordt gemaakt met gas. Even nog een keer: wij gehoorzame burgers isoleren ons suf om zo min mogelijk gas te verbruiken en co2 uit te stoten en nu maken we elktriciteit met gas?! Dus iedere Tesla rijdt nu op gas. China en India gaan zelfs kolen gebruiken om elektra op te wekken. Kan aan mij liggen, maar ik snap het niet meer. Dat is toch de wereld op zijn kop?

  1. Gas was reeds onze primaire bron voor elektriciteit, dus daar is eigenlijk niets aan verandert. Of toch wel: er word nu ook meer steenkool gebruikt omdat gas duurder is dan steenkool incl. CO2-prijs.

   Maar op zich is gas goed voor 80% van al onze elektriciteit. Dus ja, iedere Tesla (en andere EV) rijdt primair op fossiele elektriciteit. Maar een EV is zoveel efficienter dan een brandstof auto dat zelfs op 100% bruinkool-elektriciteit het nog steeds zorgt voor minder CO2-emissies.

 4. En er wordt natuurlijk steeds meer elektra geleverd door de eigen zonnecollectoren, die de Tesla ook kunnen opladen. Jammer dat niet wordt ingezet op gedecentraliseerde energie opwekking. Er zijn nog zo veel “lege” daken. Die kunnen beter benut worden dan de kolencentrales en grote energieparken ten behoeve van de energie handel.

  1. Eén van de problemen met decentrale opwekking is de gewoonte van mensen die nog niet is aangepast. Namelijk dat je bij decentrale opwekking ook moet zorgen voor een verbruik overdag. Dankzij de salderingsregeling krijg je nu overdag meer terug dan het nachttarief je kost. Er is dus geen prikkel om het direct te verbruiken, behalve voor nerds en fanatici zoals ik. Ik verbruik het liefst zoveel mogelijk zelf. En zit dit jaar op bijna 37%.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *