Mei is “eet de vriezer leeg maand”

Geldsnor!

Althans, hier in Huize Geldsnor hebben we deze maand zo gedoopt. Er zit een (te) dikke ijslaag in de vriezer. En eerlijk gezegd zijn we het overzicht nogal kwijt: wat ligt er nog in? We hebben dus besloten om deze maand onze vriezer helemaal leeg te eten.

Dat klinkt gemakkelijker dan het is. Het betekent een goede “meal-planning” en die moet afgestemd worden op de boodschappen-planning. Het betekent ook vooruit kijken: spul uit de vriezer halen we een dag tevoren er uit om de volgende dag op te eten. Het ontdooit dan in de koelkast. Dat heeft 2 voordelen: het ontdooit niet te snel, met als resultaat dat het te vroeg ontdooit is en mogelijk te lang op het aanrecht blijft liggen bij een te hoge temperatuur. Maar ook zorgt het voor een koelkast die minder hard hoeft te werken: er ligt immers iets wat bevroren is te ontdooien.

Met een beetje mazzel helpt het ons ook om goedkoop de maand door te komen. De maand is ontzettend duur door de grote verbouwingen die we deze maand doen en waar we ook meteen de rekening voor krijgen. En bij bevriende aannemers ben ik simpel: jij geeft de rekening, ik betaal. Nu, direct, vandaag en onmiddelijk. Een stukje op de boodschappen besparen is dus welkom!

Wat gaan we allemaal aantreffen?

We zullen nog wel wat onverwachtse dingen aantreffen. Maar ook een paar heerlijke maaltijden: vers ingevroren quiche (zelf gemaakt). Diverse ovenscnaks (bitterballen, kipnuggets, zakken met lekkere aardappelmaaltijden). Nog wat zakken groente.

Op de lange termijn levert het natuurlijk niet veel op: we zullen de vriezer daarna ook wel weer vullen met diepvriesspul. Maar wel ander diepvriesspul, want we hebben ons consumptiepatroon aangepast. Zo eten wij geen afbakpizza’s en dergelijke meer: alleen nog maar vers deeg. Maar ook dat kun je invriezen. Zakken groente, zoals “Italiaanse roerbakmix”? Ook die zullen we zelf gaan samenstellen.

Maar het levert vooral een schone, georganiseerde vrieskist op!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

3 gedachten over “Mei is “eet de vriezer leeg maand””

  1. Hier is het in ieder geval “eet de vriezer leeg” – week! Het lukt me niet de deur uit te gaan en er is genoeg in de vriezer, dus waarom ook niet?
    Een opgeruimde vriezer is een mooi resultaat van “eet de vriezer leeg”!

  2. Van eet de vriezer en voorraadkast leeg eten ga je nog mooier koken. Voor veel dingen zijn alternatieven.

    De meeste recepten van dezelfde personen zie je hun voorkeuren voor bepaalde kruiden of manier van koken terug komen. Sommige kruiden mis je wanneer je altijd dezelfde kok volgt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *