Met de hand afwassen of de vaatwasser: wat is goedkoper (& zuiniger)?

Geldsnor!

Speciaal voor de mensheid en mezelf heb ik een onderzoekje gedaan. Gewoon omdat het kan en omdat ik nieuwsgierig was. Wat is energiezuiniger? Met de hand afwassen, of met de vaatwasser? Ik heb een vergelijkbare afwas gedaan op beide methodes en dankzij mijn absurd nauwkeurige uitleescapaciteit en cijfernerderigheid kan ik het vrij zeker bepalen!

De vaatwasser in dit onderzoek is een Bosch Serie6 SilencePlus, op het programma “Eco”. De vergelijking wordt aangegaan met de handwas. De CV-ketel die zorgt voor het warmwater is een Remeha Calenta 40C. De afstand tussen de ketel en het tappunt is 5,5 meter.

De vergelijking wordt gemaakt op 2 punten: totaal energieverbruik in kwh en in euro’s. Het totale energieverbruik is een rekensom: het betreft de hoeveelheid gas, vermenigvuldigt met de energieinhoud van een kuub gas. 1 kuub gas levert bij verbranding 9,8kwh aan warmte op.

De Vaatwasser

Zoals gezegd betreft het hier een Bosch Serie6 SilencePlus. Wij wassen de vaat altijd met het Eco-programma en krijgen daar eigenlijk alles mee schoon. Pannen doen we vaak met de hand, omdat ze lomp en groot zijn en dus niet zo goed passen. Maar ook praktisch: anders is de vaatwasser behoorlijk snel vol na het koken en dan moeten we de vaat laten staan tot de rest klaar is. En ik hou van een opgeruimde keuken.

Het gemeten verbruik over de wascyclus is 0,98kwh. De hoeveelheid verbruikt water is bij benadering 11 liter.
De kosten bedragen daarmee ongeveer 22 cent (0.226 EUR per kwh, dagtarief) voor de stroom en het water kost ongeveer een cent. Vergeef me de onnauwkeurigheid. In CO2 gemeten is 0,98 kwh ongeveer 0,4kg CO2.

Uiteraard is de hoeveelheid energie die je apparaat sterk afhankelijk van het apparaat en welk wasprogramma je kiest. Een hogere temperatuur leidt tot een hoger verbruik, ook al is de cyclus korter.

De Handwas

De hoeveelheid energie die je verbruikt met afwassen met de hand is vooral afhankelijk van hoeveel warm water je verbruikt (uiteraard) en hoe groot de afstand is tussen de CV-ketel en je tappunt. Immers, bij een afstand van 20 meter hebben we een verlies van warm water van ongeveer 5 liter.

Ik heb heel wat water verbruikt, maar helaas ging er ook iemand naar de WC tijdens de test…De hoeveelheid water heb ik dus NIET betrouwbaar kunnen aflezen. Maar, de hoeveelheid gas was 0,12m3.
0,12m3 gas levert 1,18 kwh verbruik op. In CO2 gemeten

Gas heeft echter een heel andere kostenpost dan elektriciteit: een m3 gas kost mij 0,778 EUR. De kosten bedragen derhalve 0,09 EUR. De CO2 uitstoot is 227 gram.

Conclusie: met de hand afwassen is goedkoper en zuiniger

Het afwassen met de hand is goedkoper dan met de vaatwasser. Het scheelt ongeveer 13 cent per keer, bijna 50 EUR per jaar. Dit met de kanttekening dat de afstand tussen mijn ketel en keuken zeer klein is: de ketel hangt in de bijkeuken naast de keuken. Als de ketel op zolder had gehangen zou er ongeveer 0,1m3 gas bij gekomen zijn: een quasi-verdubbeling.

Het was voor mij een verrassende uitkomst – ik had verwacht dat de vaatwasser met vlag en wimpel zou winnen. Maar dit is dus niet het geval. Evengoed gaan wij voor 5 tientjes per jaar niet met de hand afwassen…

Noot: ik reken met de hoge prijs van de dagstroom. Met de nachtstroom scheelt het 1 cent. Echter, de Geldsnor heeft een grote hoeveelheid zonnestroom. Mijn eigen kosten zijn feitelijk slechts 0.11 EUR per kwh, dus voor ons is de vaatwasser tóch voordeliger.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Met de hand afwassen of de vaatwasser: wat is goedkoper (& zuiniger)?”

 1. Maar de pannenafwas hoort ook bij rubriek afwasmachine. Bovendien maak je het aanrecht direct schoon bij iedere handafwas. Extra waterverbruik.
  Met een gezin zou ik altijd kiezen voor de afwasmachine. Bij de installatie van de nieuwe keuken heb ik de afwasmachine weg gedaan. De reden was de extra afwas. De herrie in de kamer, door open keuken. De lange duur van het programma. De extra ruimte die ik kon gebruiken voor extra vriezer.
  Nu erger ik me aan altijd troep op het aanrecht. De afwas droogt na op het aanrecht.
  Maar destijds met twee personen wasten wij altijd af in de tijd dat de koffie doorliep,

 2. “ Speciaal voor de mensheid en mezelf heb ik een onderzoekje gedaan.” – Whahaha! ?? Zelfspot = een van hoogste niveau van humor.

 3. Bij ons wint de afwasmachine met vlag en wimpel. Hier wordt alles eerst afgespoeld, het water tussendoor ververst en bij voorbeeld de glazen weer afgespoeld voor het afdrogen. Het warme water komt van zolder. We hebben overigens een hele stille vaatwasser in verband met de open keuken. Dat is wat duurder, maar wel heel fijn.

 4. Voor mij is de vaatwasser het meest nutteloze apparaat in de keuken. Als je direct na het eten alles afwast, is het prima schoon. Bovendien is het beter voor vooral je glaswerk. Veel glas wordt slecht in de vaatwasser. Bovendien is zelf afwassen een vorm van bewegen en samen afwassen is een sociale activiteit. Daarom wil ik geen vaatwasser. Maar ga vooral tijdens het werk van je vaatwasser op de bank zitten met chips en TV kijken (TV als het apparaat, wat je daarop ook kijkt). Ik ben nu bezig een andere huurwoning te zoeken en vindt het grappig hoe in de keuken altijd de vaatwasser wordt aangeprezen. Natuurlijk is het voor mij als alleenstaande iets makkelijker afwassen, maar ook voor een stel is het prima te doen.

  1. Zeker, ik heb goede herinneringen aan afwassen vroeger. Het is een stuk gemak wat met drie kleine kinderen toch wel erg prettig is. Na ons avondritueel met de kinderen blijft er minder tijd over dan je denkt. Zo eten wij tussen 17 en 17:30. Rond zes uur klaar. Kinderen naar boven, douchen, nog 1 filmpje kijken (10min maximaal), en tegen 19:15 ligt het hele spul er in.
   Dan honden uitlaten, keuken opruimen en het is kwart voor acht. Op 3-5 avonden per week wordt er gesport, en de andere avonden geklust of getuinierd. Kunnen we zonder vaatwasser? Absoluut. Willen we zonder? Nee, want het spaart veel tijd uit. Tijd die niet besteed wordt aan bankhangen, maar aan kinderen, huishouden en onderhoud.
   Ander leven, andere omstandigheden, andere keuzes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *