Mijn “COP26” goals & “pledge to zero”

Geldsnor!

De laatste tijd is het veel in het nieuws: het nieuwe klimaatoverleg in Glasgow. Het 26e klimaatoverleg. Hoogst noodzakelijk, want de doelen zoals gesteld in Parijs zijn niet alleen te weinig ambitieus: ze worden niet eens gehaald.

Nu is er natuurlijk een hoop geroeptoeter. Geneuzel van “tegenstanders” dat er geen sprake zou zijn van klimaatopwarming, of dat de mens er geen invloed op heeft, of dat “wij als Nederlanders slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn”. Om met de eerste 2 te beginnen: als je geen vertrouwen hebt in de wetenschap, schakel dan aub. de computer of telefoon uit en ga in een hutje op de hei wonen, rennende achter een hert aan om die te wurgen met de blote hand. Alle moderne uitvindingen en ons hele moderne bestaan is te danken aan techniek en wetenschap.

Dan het laatste puntje: Nederland is één van de rijkste landen ter wereld en de 17e economie van de wereld. Wat “wij” doen heeft heel veel impact. Onze CO2-uitstoot is ongeveer net zo groot als van Vietnam, waar 100 miljoen mensen wonen. Weliswaar is die van ons dalende, en in Vietnam stijgende, maar toch. En als wij als rijk land het niet doen: hoe ga je dan een armer land motiveren om wel ambitieuze doelstellingen neer te leggen? Om het zo maar te zeggen: als de rijken geen elektrische auto kopen, waarom zouden dan minder koopkrachtigen het wél doen?

Enfin: onze doelen zijn te weinig ambitieus. Dit komt door veel dingen. Ten eerste koppelt men economie en economische groei aan geluk en welzijn. Inleveren op economische groei zou ten koste gaan van (ervaren) geluk. En het beperken van CO2-uitstoot zou leiden tot minder economische groei.
Deze argumentatie zit zó vol met gaten, dat het moeilijk is er iets bij te schieten. Economische groei kan prima gekoppeld gaan met een beperking van de CO2-uitstoot. Zo zou je circulair kunnen gaan boeren, met veel minder vee en meer gewassen. Dit beperkt methaan uitstoot, je houdt meer land over voor CO2-opslag en je hoeft minder of geen kunstmest te gebruiken (en die niet met een fossiele tractor uit te rijden). Hier wordt niemand armer van.

Natuurlijk wordt het argument vaak gegeven dat gezond eten duurder is dan het goedkope vlees. Maar als er minder vlees geproduceerd wordt, is er meer ruimte om groente te verbouwen.

Hetzelfde zien we met elektrische auto’s: elektrische auto’s zijn veel minder energie-intensief. Zelfs als deze op kolenstroom of op gas lopen, gebruiken ze veel minder energie dan een benzine- of dieselalternatief. Feitelijk is een brandstofauto een kachel met een efficiency van 80% en het restant wordt omgezet in bewegingsenergie. Een elektromotor heeft een efficiency van boven de 90% én met het remmen wordt een deel van de bewegingsenergie weer omgezet in elektrische energie.

Maar dus. COP26. We moeten flink minder CO2 uitstoten in het jaar 2030 en in 2050 CO2-neutraal zijn. CO2 neutraal is een verkorte term voor “CO2 en equivalenten” zoals methaan, waterdamp en allerlei andere broeikasgassen. Maar CO2-neutraal is wat korter. Daarvoor moet ik eerst weten wat mijn eigen uitstoot uberhaupt is…

CO2-uitstoot van Huize Geldsnor

Huize Geldsnor is een redelijk goed geïsoleerde vrijstaande woningen met een oppervlakte van zo ongeveer 200m2. Voorzien van airco in het hele huis, 32 zonnepanelen, een elektrische auto en een plug-in hybride. We hebben een cv-ketel voor warm water & een beetje voor de vloerverwarming. Boven verwarmen we elektrisch. We koken nu nog op gas.

We hebben natuurlijk een goed overzicht van onze emissies, voor de categoriën vervoer, gasverbruik en elektriciteit. In het jaar 2020 kwam onze CO2-uitstoot voor deze categoriën (bij elkaar geteld) uit op 4400kg, volgens de lijst van emissiefactoren, gerekend “well to wheel”. De afgelopen 12 maanden (oktober 2020-september 2021) kwam uit op 3486kg.

Uitstoot gemiddelde Nederlandse gezin

Een gemiddeld gezin verbruikt schijnbaar 3500kwh elektriciteit en 1500m3 gas. Gemiddeld rijdt een particuliere auto iets minder dan 12.000km per jaar. En een gemiddeld gezin heeft 1,04 auto. Het aantal kilometers maken we dus af op 12.000km per jaar. Dan kom ik op de volgende emissies:
Elektriciteit: 1400kg
Gas: 2835kg
Auto: 2074 (verbruik: 6L / 100km)

Bij elkaar is dat 6308.6kg CO2 per jaar. Met 3486kg zitten wij dus op slechts 55% van een gemiddeld gezin.

Maar weet je wat het is met klimaat & emissies? Het gaat om de absolute getallen, en niet ten opzichte van gemiddeldes. Een Amerikaan met een uitstoot van 15 ton doet het relatief goed, maar in absolute zin slecht. En met 5 ton doet een rijke Algerijn het misschien relatief slecht, maar in absolute zin beter dan een Europeaan.

Uiteindelijke moeten we minimaliseren.

Plan van Aanpak: minder CO2-uitstoot

Ons plan van aanpak is eenvoudig en is het gevolg van keuzes bij het kopen van de nieuwe keuken – die helaas écht noodzakelijk was.

Zo komt er een quooker (waardoor er geen warm water meer in de leidingen stilstaat) en gaan we koken op inductie. Dit bespaart: van gemiddeld 37m3 gas per jaar voor het koken naar 175kwh elektriciteit. Dit lijkt triviaal, maar 37m3 gas heeft een warmte-inhoud van meer dan 350kWh. Energetisch gezien is de besparing dus 50%!

Ook proberen we nóg beter elektrisch te rijden. Bij Lieftallige Echtgenote op het werk staat tegenwoordig een laadpaal, waardoor ze de PHEV daar ook kan opladen ipv. benzine te gebruiken.

Ook komt er in de toekomst een warmtepomp die ook het warmwater gaat (na)verwarmen in combinatie met heatpipes op het dak van de bijkeuken. Hiermee gaan we 100% van het gas af en verbruiken we (dankzij de heatpipes) fors minder elektriciteit. Dit zou in zijn totaliteit nog eens 40% moeten schelen en onze footprint tot onder de 1500kg per jaar brengen. Dat is ruimschoots onder de hoeveelheid CO2 die ik gecompenseerd heb met mijn Corekees-bomen. Daarvan heb ik er inmiddels meer dan 60, goed voor 2640kg per jaar.

Dat is wel exclusief boodschappen, kleding en dat soort dingen. Die kopen we zoveel mogelijk bewust, maar dat is niet anders dan nu.

Wat doe jij, voor een betere wereld?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

3 gedachten over “Mijn “COP26” goals & “pledge to zero””

  1. Wij gebruiken beduidend minder stroom en gas dan een gemiddeld gezin: 2500 kwh en 1400m3. En dat in een vrijstaande woning van ong. 200m2. Geen airco, geen electrische auto, geen 2e auto. Wel een quooker en inductieplaat, maar ik wist niet dat dat zo veel scheelde. Bij die quooker hebben we trouwens nog wel een warm water kraan, dus toch stilstaand warm water, als we onze handen willen wassen is de quooker nl. te warm.
    Maar ik rijd normaal gesproken wel 40.000km ivm mijn werk, nog een reden om online vergaderen te blijven doen!

    1. En een goede reden om over te stappen op elektrisch rijden. De terugverdientijd is tamelijk kort en de milieuwinst groot. Zelfs als je de kobalt – en lithiumproductie in beschouwing neemt.

  2. Heel eerlijk…. Veel te weinig. Ik ben net als veel andere mensen een “kat uit de boom” kijker en absoluut geen early adopter. Soms zelfs een late joiner. Op klimaatgebied doe ik voor mijn gevoel mijn best met kleinere dingen zoals:

    – Zo min mogelijk energie verbruiken, ondanks thuiswerken zijn we nog steeds aan de lage kant.
    – zo min mogelijk gas verbruiken tot een bepaald comfort niveau die wij acceptabel vinden.
    – Geen eten weggooien
    – Zoveel mogelijk lopend of fietsend te doen
    – Zuinig te zijn met spullen en geen onnodige dingen kopen (zeer weinig kleding, of kleding dragen die al jaren oud is, zelfde met elektronica en andere zaken)
    – etc

    Maar ondertussen moet ik wle leven en doe ik net zo hard mee aan de eis dat ik ten alle tijden stroom moet en wil kunnen gebruiken, ga ik niet in de kou zitten en stook ik de open haard af en toe ook gewoon en vind ik een stuk vlees ook lekker….

    Dus ja, het kan altijd beter, maar dan moeten de opties wel algemeen geaccepteerd worden en daar zijn we nog niet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *