Zoals de vaste lezers weten: ik ben een beetje een nerd op het gebied van energieverbruik. Ik hou eigenlijk alles bij: water, elektriciteit, gas, benzine. Wat ik zelf produceer, wat ik teruglever. Welke CO2-emissies daar bij horen en welke energie als ik alles omreken naar kWhs. Alles! In deze blogpost neem ik je mee naar het verbruik (en productie) per maand, en hoe zich dit ontwikkelt heeft.
Want uiteraard speelt er ook hier van alles: een energiecrisis, een aflopend energiecontract, een extreem zonnig jaar.
Totaal energieverbruik & emissies
Ons totale energieverbruik was in 2022 een kleine 20.000kwh. Om precies te zijn: 20.112,9kWh.
Dat lijkt enorm veel, en dat is het wellicht ook. Dit is de optelsom van alle vormen van energie verbruikt in ons huishouden, en dit teruggerekend naar de energieinhoud en weergegeven in kWh. Voor gas telt hiervoor afgerond 10kwh per m3 en bij benzine 8.9.
De grootste piek ligt, niet verbazingwekkend wellicht, in de wintermaanden. Ook in milde winters moet er verwarmd worden in een woning. De piek in de zomer is het gevolg van de vakantie: meer autorijden (met caravan) leidt tot meer emissies dan thuisblijven.
Let op: dit is exclusief de teruglevering van de elektriciteit aan het net!

Maar als je het liever mét de teruglevering aan het net hebt, dan kan dat. Zoals je ziet is de lente en begin van de zomer dan grotendeels negatief qua energieverbruik, en eigenlijk überhaupt vrijwel afwezig van maart t/m oktober. De winter blijft grotendeels over.

De totale CO2-uitstoot voor onze categoriën vervoer, verwarming en elektriciteitsverbruik is 3775kg (755kg per persoon). Dit volgens de well-to-wheel-methode, waarbij rekening gehouden wordt met de volledige keten: van put tot en met het verbruik. Dit past goed in de dalende trend die we al hadden ingezet: in 2020 was dit nog 4408kg, en in 2021 4258kg. Een daling van 14.4% in 2 jaar en meer dan 11% in 1 jaar.
Benzine
In totaal hebben we 748 liter benzine getankt in 2022. Tot juni had ik een lease-auto van de zaak (het verbruik hiervan zit wel gewoon in de statistieken). Maar in juli en augustus waren we op vakantie met de caravan. In september en oktober was ik regelmatig naar kantoor terwijl Lieftallige Echtgenote ook moest werken en waren we dus met 2 auto’s op pad. En in november ben ik op een zakenreis geweest naar Italië, waarvoor ik de auto gebruikt heb. En in december was de elektriciteit zo duur en met kolen opgewekt, dat we vaker gekozen hebben voor de PHEV.
Het aantal liters is hiermee 5 procent lager dan in 2020, maar 50% hoger dan in 2021.

Gas: weinig!
Ons gasverbruik lag bijzonder laag. Dit heeft een aantal oorzaken: uiteraard een zeer zacht jaar. 2022 is het op 2-na warmste jaar sinds 1901, in De Bilt. Gelukkig woon ik niet in De Bilt: in mijn regio was alleen 2020 nog een kleine fractie warmer.
De koude periode in december hakte er wel aardig in. Het was zo koud dat het weinig zin had om met de airco te stoken. Gas was daarmee de back-up. Het is niet zo dat de airco het niet warm zou krijgen. Nee, het is alleen het teruglopen van de efficiency waardoor het geen milieuvoordeel meer had en geen kostenvoordeel. Ons totale gasverbruik is iets meer dan 300m3 (336) geweest. Waarvan een dikke 10% in die koelere episode.

Dit is een spectaculair verschil met 2020 en 2021. In die jaren was het respectievelijk 851m3 en 658m3. Vanaf nu zullen we altijd onder de 500m3 per jaar blijven. Met speels gemak zelfs.
De (relatieve) piek in september valt wellicht op: per 1 oktober zou ons energiecontract vervallen. We hebben toen nog even flink de vloer doorverwarmd. Het was toen al een paar dagen wat frisser, en we hebben de vloer dus doorgestookt totdat het 20C was in huis en dit enkele dagen zo gehouden. Op een verbruik van normaal 20m3 per maand valt dat behoorlijk uit de toon. Duidelijk is wel dat we in oktober weinig verbruikt hebben. Het was dan ook zeer zacht en het douchen is nog korter geworden. In mijn geval vaak zelfs heel kort, soms koud en soms overgeslagen en vervangen door een washand.
Elektriciteit
Wat we niet aan gas hebben verstookt, is met elektriciteit gebeurt. Uiteraard niet met elektrische kachels, maar met de airco. Hoewel: we hebben in de badkamer en op de slaapkamers van de kinderen elektrische verwarming. Die hebben we echter nauwelijks gebruikt. Die op de slaapkamers helemaal niet, en op de badkamer sporadisch. De vloerverwarming in de badkamer is uit, tenzij de stroomprijs onder de 5ct (kale kosten) per kwh komt.
Dat heeft een aardig effect gehad: kijk eens naar het verschil tussen januari/februari/maart en november/december! Qua temperatuur en weer aardig vergelijkbaar (behalve dat december aanzienlijk frisser was dan januari). Maar spectaculair lagere verbruiken.

Dat is echter niet volledig te wijten aan de verwarming. Dat komt ook doordat we de auto’s minder hebben opgeladen (zoals al in het kopje “benzine” stond). Uiteraard kunnen we ook dat er uit filteren. Dan nog zie je een fors lager verbruik in november en december. November was zelfs vergelijkbaar met april. Het betreft hier verbruik, dus de productie van onze eigen zonnepanelen zit hier niet in.


Onderstaand een grafiekje met wat we van het elektriciteitsnetwerk hebben getrokken. Immers, niet al het verbruik wordt altijd afgedekt door de zonnepanelen, zelfs in de zomer niet. Nachtverbruik per definitie niet (dat is veelal het opladen van de auto’s), maar ook hoge vermogens niet altijd. Onderstaand is het verbruik wat we zouden moeten opvangen met extra productie & opslag om zelfvoorzienend te zijn. Dat gaat niet lukken zonder extreem veel op energieverbruik te besparen en heel veel zonnepanelen bij te plaatsen (maar als dat kon, had ik dat al wel gedaan).

Elektriciteitsproductie
2022 was veruit het zonnigste jaar sinds het begin van de metingen. In mijn regio heeft de zon ongeveer 2100 uur geschenen, maar in Den Helder maar liefst 2400 uur. Een verbetering van het record met maar liefst 10% en maar liefst 515 uur zonniger dan de norm!
Onze installatie heeft maar liefst 11.068kwh elektriciteit geproduceerd, bijna 1500 meer dan in 2021 en 800 meer dan in 2020. Dit begon al met een extreem zonnige maart, maar ook september en oktober waren prima. De grote achterblijvers zijn december en januari. Dat is ieder jaar zo en heeft uiteraard te maken met de korte dagen, lage zonkracht en het feit dat de wintermaanden een stuk meer bewolking hebben. December was zelfs de slechtste maand die ik hier gemeten heb sinds we dit systeem hebben (september 2019). Maar goed, dit wordt volledig gecompenseerd door de recordmaanden maart, juni, juli, augustus en oktober.

Vooruitblik 2023
Het energieverbruik in Huize Geldsnor hangt in grote mate af van het weer, zoals bij iedereen in Nederland. Maar ook van onze “transportbehoefte”: hoe vaak en hoe ver moeten we met de auto weg, en hoeveel energie verbruiken we daar bij.
We gaan in de zomer waarschijnlijk minder ver weg dan afgelopen jaar. Maar aan de andere kant heb ik nog wat tripjes die er aan komen met de auto. Laten we het er op houden dat we de dalende lijn van energieverbruik vol willen houden: dit jaar wederom -10% in het finale verbruik. Als januari en februari een beetje meewerken dan is dat een eitje!
Mooi zoals je dat allemaal in kaart heb gebracht. Bij mij is het niet zo uitgebreid. 2022 was zoals andere jaren weer een prima jaar qua verbruik van stroom en gas. Dit mede door het overschot aan stroom te gebruiken om te verwarmen. Het stroom verbruik is nul betalende KWh (nog wat stroom over zelfs) en het gas gebruik is geëindigd op 80 m3. Het verschil met andere jaren is dat er geen overstap bonus mogelijkheden waren maar dat werd eigenlijk vervangen door de compensatie van de overheid.
Beste Snor, ik wilde eigenlijk op dit artikel reageren: https://geldsnor.nl/verwarming-wel-of-niet-lager-s-nachts-laten-we-het-eens-uitrekenen/, maar daar zijn de reacties helaas gesloten.
In het artikel staat de volgende formule: 65,64* 0.4 +140*0.6+20.36*3= 228W/m2/K. Als ik die echter nareken, kom ik op 171 en niet op 228. Wat doe ik verkeerd? Ik hoor het graag. 🙂 Ik wil namelijk graag proberen om mijn eigen warmteverlies te berekenen.
Oei! Je hebt gelijk! Ik heb geen idee hoe ik op 228W/k ben gekomen…Ik denk dat ik ipv. 140*0,6 te nemen, ik 140,6 er bij opgeteld heb.
Dat verklaart precies het verschil.
(het verandert overigens niets aan de conclusie, ik heb het bericht inmiddels gecorrigeerd!)
Welke software/apparatuur gebruik je om deze gegevens te verzamelen?
Een energywizard in de p1 poort van de slimme meter, de wallbox en excel.
Mooi om die verschillen te zien!
Ik merk dat naarmate de kinderen ouder worden het lastiger is om het verbuik naar beneden te krijgen. Maar misschien verbuiken we hier gewoon al weinig.