Mijn “Green Energy Tracker”

Geldsnor!

Onlangs kreeg ik de vraag van Mr. Groeigeld, welke Green Energy Tracker ik gebruik. Dit naar aanleiding van mijn bericht over oplopende dividenden en het feit dat ik alle dividenden van mijn Shell-aandelen gebruik om deze tracker aan te kopen.

Welnu: iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD. Dit is dus een tracker van Blackrock en kan ik via DeGiro kopen zonder transactiekosten. Een nadeel is dat deze op de Xetra-beurs staat en je daar dus jaarlijks 2.50 EUR aansluitkosten op betaald. Echter, dat valt in het niet bij de transactiekosten. Want ik beleg (op dit moment) alleen de dividenden hierin en dat zet natuurlijk geen enorme zoden aan de dijk: enige winst zou zomaar opgegeten worden door transactiekosten. En de aansluitkosten op een andere beurs zijn ongeacht de transacties of grootte van de portefeuille.

Year-to-date doet dit fonds het verschrikkelijk: -24%. Ik sta nog op “0” dit jaar met dit fonds: vrijwel de gehele daling vond plaats in de eerste 2 maanden van dit jaar.
Het fonds heeft een kostenniveau van 0.65% en dividend wordt uitgekeerd (en dus niet automatisch opnieuw geïnvesteerd). Het fonds is genoteerd in principe in dollars, wat een deel van het negatieve rendement verklaart.

Welke bedrijven zitten er in? Is het dus wel “echt clean energy”?

Er zitten een aantal grote, bekende bedrijven in. Bekend tenminste als je bekend bent met de markt: Vestas (producent van windturbines), Orsted (uitbater van windparken), SolarEdge (omvormers voor PV-systemen), Xinyi (PV-producent), Siemens Gamesa (concurrent van Vestas) en nog een kleine 80 andere. Dit zijn met name energie-leveranciers van alternatieve energie en bedrijven die werken aan slimme (opslag)systemen zoals Enphase.

Voor mij tellen deze bedrijven mee als actieve leden van de energietransitie: ENEL bijvoorbeeld (Italiaanse producent van elektriciteit) heeft zijn footprint in 3 jaar zien dalen van 411 gram CO2 per kwh naar 296 gram. Een spectaculaire daling!
Het zullen ook bedrijven zijn waar het, zeker bij de producenten, cash regent. Hoge prijzen voor energie levert immers veel winst op bij bedrijven die geen marginale kosten hebben om energie te produceren. Ik heb dus wel hoop dat het hier ook de goede kant op gaat de komende maanden.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “Mijn “Green Energy Tracker””

  1. Leuk dat je mijn vraag beantwoordt! Een tijdje geleden was ik aan het kijken naar clean energy ETF’s, maar schrok nogal van de dramatische resultaten. In de huidige energietransitie had ik verwacht dat dergelijke ETF’s het goed zouden doen, maar dat bleek niet het geval te zijn. Zoals je dus al aangaf. Is dat geen reden voor je om te investeren in een andere ETF? ESG is belangrijk, maar als investering zijn andere alternatieven wellicht interessanter.

    1. Goede vraag. De val komt voornamelijk door grote blootstelling aan oa. Plug Power. Maar ik heb nog geen betere ETF gevonden en pijn doet het niet. En er is meer dan rendement; ik wil de wereld beter achterlaten dan ik deze heb aangetroffen. Dat is nogal een opgave, maar ik doe mijn best oa. met reeds >60 Corekees bomen (en diverse bomen en struiken in eigen tuin, en de moestuin, zonnepanelen etc).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *