Mijn smartwatch begint kuren te vertonen

Geldsnor!

Geldsnor houdt alles bij. Nouja, niet alles. Ik weet dat Geldnerd veel meer bijhoudt, zoals het aantal pagina’s dat hij gelezen heeft en hoeveel gewichten er cumulatief gedrukt worden. Dat doe ik niet. Maar wel het aantal stappen, verbrande caloriën, slaap, hardlopen, wandelen en fietsen. En dat doe ik allemaal met een smartwatch van Garmin. Deze is inmiddels op het moment van schrijven exact drie jaar oud – en dat is bij de mindere merken vaak al wel richting einde levensduur. En eigenlijk doet deze het nog bijna perfect. Op één klein dingetje na.

En dat kleine dingetje is het opladen. Dat gaat soms niet helemaal goed meer. De pinnetjes lijken geen contact meer te maken. Die zijn al schoongemaakt, voor zover dat nodig is. Want ik heb het horloge altijd om, behalve bij het opladen en bij nog één uitzondering. Maar wel onder de douche, bij het zwemmen, in bad (haha, ik ga nooit in bad, dat kost veel te veel gas) en noem maar op.

Maar langzamerhand wordt dit laden dus wel eens lastiger en ik zie dat als een voorbode. Een voorbode dat ik me moet gaan voorbereiden op het afscheid van mijn smartwatch. En ik ben ook enorm in dubio.

Ik wil mezelf namelijk voorhouden dat ik geen nieuwe wil. Bijzonder woordkeuze, dat besef ik. Maar ik wil echt de daad bij het woord voegen: geen elektronica meer kopen als het niet strikt noodzakelijk is. Mijn telefoon was noodzaak. Maar een smartwatch is dat niet. Het is een gadget. Niet meer dan dat. Erg handig om tijdens het hardlopen wat statistieken bij te houden. Maar dat kan mijn telefoon ook. Aan de andere kant ben ik een ex-militair. En zoals ex-militairen zullen beamen: hoe kun je op tijd zijn als je geen horloge om hebt!

Zal ik sterk blijven, als het moment daar is? Of zal ik in de praktijk een stukje cognitieve dissonantie aanvoeren om toch een nieuwe te kopen? Stiekem heb ik mijn oog al op een topmodelletje laten vallen…(let op: dit is géén affiliate link). Dit zegt weinig bij mij: ik kijk ook minstens 3x per week op Funda zonder de drang om te verhuizen.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

10 gedachten over “Mijn smartwatch begint kuren te vertonen”

 1. Ik heb een half jaar de fitbit charge 4 gebruikt. Deze destijds gekocht omdat ik regelmatig hardloop.
  Toch verkocht omdat ik hem nu nog voor een redelijke prijs kon verkopen en omdat de connectie met mijn gedateerde iPhone niet altijd vlekkeloos ging. Nu maak ik weer gebruik van mijn ‘gewone’ horloge en mis er eigenlijk verder weinig aan.

 2. Zelf heb ik nog een fitbit charge 2 om mijn pols hangen :-). Vele jaren doet hij trouw dienst en still going strong.
  Tuurlijk ook deze heeft kuren, meerdere barsten in het scherm (gebeurd door drukverschil in de bergen tijdens skivakantie…… ja dat weet ik zeker, want mijn vrouw heeft exact hetzelfde op hetzelfde moment gebeurd) en begint de batterij niet meer 7 dagen mee te gaan (eerder 5).
  Maar hij doet wat hij moet doen, stappen tellen, trappen tellen, hartslag en ow ja, ook de tijd aangeven alsmede mij laten weten wie mij whatsapped en met wat.

  Toch kriebelt het bij mij ook al jaren om een “Garmin” te kopen (de instinct solar bijv spreekt mij behoorlijk aan) maar als ik heel eerlijk ben vind ik de functionaliteit van de charge 2 ook prima en werkt hij ook nog prima. Dus deze aankoop wordt continue uitgesteld.

  Gezien je toch een beetje op mij lijkt… denk ik dat jij over een paar jaar nog steeds met hetzelfde horloge loopt, net als ik overigens 😉

  1. Ik hoop het, want dat betekent dat ‘ie het nog doet! Vandaag eens kijken wat Garmin op de CES laat zien. Misschien zitten daar nog leuke speeltjes tussen. (ik heb de aankondiging gelezen, maar hé, ik ben in Vegas op het moment)

 3. Ik heb het een tijdje geprobeerd, maar zonder horloge wordt ‘m niet. Ik vergeet nogal eens mijn telefoon. Mis ik dan ook niet tot dochter begint te klagen dat ik niet reageer als ik thuis kom en dan blijkt hij naast mijn bed te liggen.
  Ik heb ook een garmin een Vivosport en zou niet meer zonder kunnen, wel een minder luxe die jij nu hebt gekozen want ik vind 130 euro meer dan genoeg om uit te geven aan een horloge. Dan heb ik wel die dingen die ik belangrijk vind en gebruik maar niet meer.

 4. Haha, beetje ex-militair heeft toch een mechanisch horloge? Die blijft het doen, gewoon elke avond opwinden.
  Ik ben fan van (oude) mechanische artikelen, vanwege hun schoonheid en simpelheid, omdat ze vaak zijn te repareren(dus weinig kosten) en omdat ze blijven werken als de stroom uitvalt (die tijd komt eraan)
  Echt zonder tijd ben je niet toch, je mobiel heeft toch ook een klok?

 5. Als cijferfetisjisten onder elkaar weten we allebei dat verzet zinloos is, beste Geldsnor. Veel plezier met de voorpret voor je nieuwe smartwatch die vast nog veel meer kan dan de huidige… 🙂

  (en dank wederom voor de link)

 6. Dat niet kopen terwijl het strik noodzakelijk is, dat ken ik.
  Ik zou een mediaplayer (MI BOX) vervangen naar een Shield maar heb de boel maar gereset en hij lijkt het weer goed te doen’.
  Een Garmin horloge van 10 jaren oud, daarvan heb ik de batterij vervangen 3 jaren geleden maar heb ook rondgevraagd of iemand hem kwijt wil omdat er velen zo’n hardloophorloge vervangen na 2 a 3 jaren terwijl hij het prima doet. En jawel, overgenomen dus.
  Zo probeer ik het maar te doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *