Minder afhankelijk van Russische energie: 16 dingen die niets kosten!

Geldsnor!

Vergeef me mijn cynisme. Maar is iemand al opgevallen dat wat goed is tegen Poetin, ook goed is voor het klimaat, een bescherming tegen inflatie en dus goed voor je portemonnee? Nee? Bij deze dan. De economie van Rusland draait primair op de winning van fossiele brandstoffen. Aardgas en olie. Minder gas verbruiken en méér steenkool gebruiken is geen oplossing, want ook voor steenkool is Rusland de grootste leverancier voor Europa.

Er zijn ook allerhande initiatieven waarbij we in Nederland 5 miljard kuub gas per jaar kunnen besparen. Sommige daarvan kosten helaas veel geld: warmtepompen, elektrisch koken, isoleren. Het is allemaal niet gratis.

Maar er zijn ook allerhande mogelijkheden om zónder ook maar één cent te investeren vandaag al minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Het voordeel? Bedenk goed: een kuub is een kogel. Iedere kuub gas die je niet verbruikt, of liter brandstof die je niet verstookt, hoeven we niet in Rusland te kopen.

Ook als het gas of olie van elders komt, werkt dit principe hetzelfde. Het verdringingsprincipe. Je kuub gas uit bijvoorbeeld Noorwegen kan dan door iemand anders gebruikt worden, die het anders wel in Rusland had gekocht.

Enfin. De tips in. Let op he! Ze kosten je dus helemaal niets!

  1. Uiteraard: zet de verwarming lager. Of je nu elektrisch of met gas verwarmd: lager verbruikt minder energie. Doe een trui aan om het niet koud te krijgen. En verlaag ook vooral die temperatuur ’s nachts!
  2. Verlaag de aanvoertemperatuur van je CV-ketel. Krijg je het huis niet meer warm? Verhoog het dan weer iets. De meeste ketels staan op de fabrieksinstelling, meestal een graadje of 85. Met 60-65 haal je het doorgaans ook (in een huis met radiatoren). 30-35C is mogelijk bij vloerverwarming.
  3. Rij langzamer en rustiger. Dus trager optrekken. Neem de fiets wanneer mogelijk. Of loop.
  4. Verbruik energie als het geproduceerd wordt. Voorkom teruglevering van je eigen zonnepanelen: dat scheelt reeds 6% terugleververlies. Mea culpa: ik heb dit enkele jaren geleden ergens gelezen maar kan geen bron terugvinden. Sowieso is het beter: het voorkomt te hoge spanning op het lokale elektriciteitsnet, waardoor omvormers soms uitvallen.
  5. Douche vlak na elkaar. Dan is het water in de leidingen nog warm en heb je dus minder “aanloopverlies“. Dit aanloopverlies is (bij ons) maar liefst >4% van ons gasverbruik!
  6. Eet met vrienden. Dat is gezellig én efficiënt. Het kost nauwelijks meer energie om voor 4 te koken dan voor 2.
  7. Bijkomend voordeel: in één van de huizen kan de verwarming iets lager.
  8. Laat gordijnen overdag open. Laat die warmte je huis in!
  9. Ga iets eerder naar bed, of speel een spelletje in plaats van tv te kijken.
  10. Check goed of je vaatwasser écht vol is, evenals de wasmachine.
  11. Droog de was op de waslijn. Wil je het toch in de droger doen? Laat het dan éérst even uitdampen. Het meeste vocht gaat er in de eerste minuten uit!
  12. Check je sluipverbruik. Wi-Fi (moet die echt aan ’s nachts?), standby-apparatuur (vooral ouder materieel)
  13. Hou je vriezer schoon van ijs. Aangevroren ijs aan de randen zorgt ervoor dat je meer energie nodig hebt om te koelen.
  14. Eet minder vlees. Wil je toch vlees eten? Kip heeft een kleinere impact (op alles) per kilogram dan varkensvlees of rundvlees.
  15. Koop lokaal en eet volgens de kalender. Mango’s zijn tropische vruchten. Groeien hier niet. De verse bessen en aardbeien in de supermarkt komen “van ver” en worden gekoeld. Nog los van het feit dat ze vaak groeien op plekken waar water schaars is. Toegegeven: ik eet wel bananen.
  16. Sorry tuinders: koop geen bloemen of fruit uit een kas. Die worden warmgehouden en volop verlicht met assimilatie-verlichting.

Zoals je ziet: het hoeft helemaal niet veel te kosten om acuut en direct te besparen op je energieverbruik. Dit helpt in het bestrijden van een hoge energierekening en scheelt direct in de oorlogskas van mafkezen en droeftoeters. Vandaag is het Poetin, maar de meeste olie & gasrijke regimes zijn niet bepaald mensvriendelijk.

Het lijstje met misstanden in dit soort landen is groot. Venezuela, Irak, Syrië, Iran, Saudi-Arabië, Qatar, Bahrein, Indonesië, Groningen, schalievelden & teerzanden in de VS en Canada. Eufemistisch gezegd: het is allemaal niet best.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

7 gedachten over “Minder afhankelijk van Russische energie: 16 dingen die niets kosten!”

    1. In dit geval is het eerder een mes wat aan twee kanten snijdt. Of drie zelfs (klimaat, kosten en Poetin).
      Veruit het belangrijkst is de situatie in Oekraïne omdat dit een urgente crisis is. Maar het helemaal los zien van elkaar, naar de toekomst toe, is niet mogelijk. De geopolitieke verhoudingen zullen, voor zover ze dat al niet zijn, behoorlijk op de schop gaan. Hernieuwbare energie, of belangrijk, minder energieverbruik, is een directe wijziging in het aloude krachtenveld van de afgelopen 100 jaar op Aarde.
      De uitdagingen van nu zijn anders dan toen. Schokkend genoeg is de manier van oorlogsvoering blijkbaar niet gewijzigd…

  1. Jaren geleden toen mijn moeder nog leefde veel van haar geleerd:
    – koop seizoensgroente en koop lokaal (goedkoper en minder vervoerskosten nodig tot een paar jaar terug had ze nog nooit een mango op (appels zijn ook lekker zei ze dan en die komen gewoon uit nederland)
    -kook een paar maaltijden tegelijkertijd , dit is zowel efficiënt qua tijd als energie. goed je stopt het in de vriezer , maar je haalt de maaltijd er de avond van tevoren uit en zet het in de koelkast , dit scheelt weer energie voor de koelkast.
    -als je verwarmt hou deuren dicht waar je niet komt
    -lucht je huis ( en helaas ik weet niet meer waarom volgens mij iets met waterdamp dat dat zwaarder is of zo) helaas is ze overleden en kan ik het niet meer vragen maar ik doe het toch trouw
    -gebruik zoveel mogelijk van de groente en eventueel vlees .

    1. Dat met ventileren: heb ik al eens uitgebreid onderzocht. Ventileren doe je voor je gezondheid, maar niet omdat het goedkoper is of minder energie kost.

      Verder allemaal goede punten!

  2. Ik mis nog wel wat…kieren dichten. Een huis zit vol lekkages. Zelfs nieuwbouw.
    Aansluiting muur-dak, aansluiting muur-kozijnen. Gebruik flexpur of tochtdichte tape.
    Betere of nieuwe tochtdichting bij ramen en deuren(bv Solid seal renovatie)
    Wat er dan niet meer aan warmte binnen blijft hoeft ook niet gekocht, uit Rusland of elders..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *