Minimumloon naar 16 EUR(!)

Geldsnor!

Tegenwoordig volg ik het nieuws slechts vanaf de zijlijn. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik hooguit 1x per week het journaal kijk en nooit naar de radio luister. Slechts sporadisch lees ik nieuws-websites en ik zit dus een beetje buiten alle bubbels.

Dat komt simpelweg omdat ik er weinig tijd voor heb, en het gros me simpelweg niet interesseert. Zo las ik gister dat een McKinsey-consultant met een Shell-verleden die de KLM gered heeft met miljarden aan staatssteun nota bene eurocommisaris voor Klimaat wordt. Dat is alsof je Willem Holleder minister van justitie maakt en Taghi aanstelt als burgemeester van Amsterdam.

Anyway. Het minimumloon. Ik heb vernomen dat er is voorgesteld om het minimumloon te verhogen naar 16 EUR. Lieve mensen! Dat is 36.000 EUR per jaar (incl. vakantiegeld, gebaseerd op een fatsoenlijke werkweek van 40 uur). Dat gaat toch helemaal nergens meer over? Dat noemden we enkele jaren geleden “modaal”.

Ik vraag me ook af of mensen zich realiseren wat dat betekent. Los van de invloed op belastingen en toeslagen. Het duwt namelijk ook alle overige lonen omhoog. En er zijn nogal wat mensen die geen 16 EUR per uur verdienen. Er zijn ook (veel) CAO’s waar geen jeugdschalen meer bestaan. Iedere schoolverlater zou dan een salaris kunnen verdienen wat hoger is dan een gemiddeld Afrikaans dorp bij elkaar opgeteld.

Dat heeft op zijn beurt de noodzakelijke consequenties: kosten rijzen de pan uit. Ook voor de mensen met minimumloon. Toeslagen moeten terugbetaald worden, en we kennen allemaal de volstrekte incompetentie van de Belastingdienst. Dat gaat nooit goed – en ook daar zullen de vakantiekrachten in de kelders in Apeldoorn 16 EUR per uur betaald krijgen om blauwe enveloppen dicht te likken.

Het is kort gezegd niet het meest zaligmakende idee, maar wel lekker om stemmen te trekken bij mensen die niet verder denken.
Overigens geldt hetzelfde voor het waanzinnige plan om de accijns niet op te laten lopen. Onder het mom “daar profiteren de minima van”, terwijl het veruit ten goede komt aan de mensen met de grootste portemonnee. “Rijke” mensen rijden veel meer met de auto én vertonen weinig tot geen prijselasticiteit. Dat geld kun je dus gebruiken voor andere dingen.

Iets soortgelijks geldt ook de energiebelasting, maar daar laat ik me maar niet over uit. Oké, dan toch wel.
De energiebelasting op gas gaat omhoog. Oók voor energiecentrales, die hun stroom weer gaan verkopen en daar ook weer energiebelasting over wordt betaald. Goed idee, op zich. Ware het niet dat je enerzijds vooral de armste mensen treft. De tochtige huurwoningen, zonder zonnepanelen en isolatie.
De meer welgestelde mensen wonen in energieneutrale woningen, met veel zonnepanelen en isolatie, en gebruiken nauwelijks gas. En de energiebelasting op elektriciteit wordt juist verlaagd!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

14 gedachten over “Minimumloon naar 16 EUR(!)”

 1. Hmm, en in de krant lees ik dan weer dat een hoger minimumloon de inflatie niet aanwakkert (bewezen in andere landen en op andere momenten dat het minimumloon omhoog ging).

  En tja, ooit was ook 13 gulden per uur een mooi loon, maar sindsdien zijn er wel wat jaren overheen gegaan met een verandering van muntsoort (had je ‘m gezien?) én een hele hele hoop inflatie.

  Als ik kijk naar wat alles tegenwoordig kost, is een inkomen van bruto zo’n 2600 euro per maand écht geen luxe meer.

  1. Daar ga ik eens een blogpost over schrijven. Dat is teveel voor een simpele comment.
   Minimumloon generiek verhogen hoort er al vast niet bij. Toeslagen ook niet, en eeuwig doornivelleren ook niet.

 2. met het vergelijken van een Nederlands inkomen met dat van een Afrikaans dorp sla je wel een beetje de plank mis, wat mij betreft. Een schoolverlater moet ook huur betalen, die is vast niet vergelijkbaar met de huur in dat dorp.

  1. Zeker. En die huren zijn ook ridicuul. Het probleem is echter (gedeeltelijk) dat die huur zeker niet lager zal worden van een dergelijk hoge algemene stijging.

 3. Ik voel altijd plaatsvervangende schaamte als dit soort opmerkingen over het minimum loon
  geplaatst worden, door mensen die 4x modaal verdienen.
  Ik verkeer in kringen waar mensen het heel goed hebben en toch een mening hebben over de minder bedeelden en voel me daar heel onprettig bij.

  1. Mijn grootste probleem er mee is dat het goedkope verkiezingspraat is, wat niet het echte probleem oplost. Betaalbaar wonen, gelijke kansen, veiligheid en goed onderwijs krijg je er niet mee.
   Waarom zou je er geen mening over mogen hebben als je zelf meer te besteden hebt? Het is geen jaloezie dat het gat kleiner wordt of iets dergelijks. Het lost simpelweg weinig op. Korte termijn wel, maar we hebben net 13 jaar kortetermijnpolitiek gehad.

 4. De AOW gaat mee omhoog. Mooi. Afgelopen juli ontving ik 19,80 per maand meer. Dat is onvoldoende.
  Mevrouw Kaag beweerde gisteren dat een minimumloner er 60 euro per jáár op achteruit ging. Onze financiële minister had 78 euro per máánd moeten zeggen volgens Nibud.

  Van de verhoging van ABP in januari van 12% hield ik netto 2% over. Nu zijn de pensioenen verkwanseld aan de pensioenwet. Zegt Paternotte dat de staat er 16 miljard op vooruit gaat. Actuarissen en pensioendeskundigen zeggen dat die wet niet klopt.

  36000 euro was een aantal jaar geleden een mooi modaal inkomen. Inflatie maakt alles kapot.

  1. Klopt – vraag is of inflatie minder wordt door salarisverhogingen. Dat worden ze niet. Worst-case gaan huren verder omhoog omdat mensen een hoger inkomen hebben en ze díe wet dan vergeten te wijzigen. Met als lachende derde de vastgoedhandelaren en huisjesmelkers.

   De pensioenwet heb ik mezelf niet druk om gemaakt: al mijn pensioen is altijd al opgebouwd op “persoonlijke titel”, en nooit via de grote fondsen. Ik ben dus niet getroffen.
   Maar het is allemaal uiterst complex. Vandaar dat goedkope verkiezingsretoriek het ook niet beter gaat maken.

 5. De inflatie is natuurlijk ook heel erg hoog geweest waardoor alles veel duurder is geworden, maar het is inderdaad wel veel geld t.o.v. een aantal jaar geleden

 6. Per 1 januari is het minimumloon 12,40 euro. Dat is dus nog heel weinig.
  Ik was ook altijd tegen verhoging, maar heb mijn mening herzien. Blijkt dat een verhoging nauwelijks bijdraagt aan extra inflatie. En voor de overige lonen en ambtenaren kan 10-15% erbij wel zonder dat je iemand hoort. Dat verhoogt de kloof tussen rijk en arm enorm als de minima er niet ook op vooruit gaat.

  1. Het minimumloon is ook al flink opgetrokken. En over de looneisen van vakbonden is ook het nodige te zeggen.
   Een minimumloon van 16 eur betekent dat een ongeschoolde medewerker net zoveel krijgt als een pas afgestudeerde of vakkrachten met praktische opleiding. Waarom zou je in vredesnaam een vak leren als je zonder vakopleiding al 2600eur per maand verdient?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *