MKB-energiefonds: zullen we alleen ondernemers redden die kunnen rekenen?

Geldsnor!

Zoals ik wel vaker schrijf: veel posts zijn vooraf ingepland. Dit omdat ik soms véél tijd heb, en soms helemaal geen tijd. Dit bericht is geschreven op maandagavond 17 oktober, nav. een aflevering van Jinek, afgelopen vrijdag.

Afgelopen vrijdag was minister Micky Adriaansens te gast bij Jinek. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar ze is schijnbaar minister van Economische Zaken. Zegt dit iets over mij? Enfin: ik had ook nog nooit gehoord van het programma Spoorloos. Misschien zegt dat meer.

Anyway: Geldsnor zat zich op te vreten. Waarover precies? Welnu: er is een regeling in de maak voor MKB-ers, wiens (of wier) energiekosten minimaal 12.5% van de omzet bedragen, met nog wat aanvullende voorwaarden.

De reacties waren voorspelbaar, tot op zekere hoogte. “Het helpt niet iedereen” en “het komt te laat”. Hulde voor Mevrouw Adriaansens overigens, die zich bijzonder goed presenteerde aan tafel. Maar dat terzijde.
Uiteraard helpt een regeling niet iedereen. Er vallen áltijd mensen/bedrijven buiten de boot. Gelukkig maar: gebrekkige bedrijven moet je niet helpen en dit kaf zou normaliter allang gescheiden zijn van het koren.

Bedrijven zoals slagerijen die met trots de flappen in de koelcel laten zien. Hoezó zaten die er 10 jaar geleden al niet, koekebakker! De reden is simpel, en meteen de oorzaak: het loonde nooit, omdat energie zó goedkoop is voor grootverbruikers (>10MWh/jaar), dat er geen pressende reden was om dit soort basale maatregelen te nemen. En nu is het “bwoeheeee, we zijn niet geholpen”.

Lieve ondernemers (ik ben er zelf 1, een ondernemer!): leer rekenen. Oké? Afgesproken?
Want doe even mee. Stel, je bent een bakker. En je brood kost 3.50 EUR excl btw (die telt immers niet mee in de omzet). De bakkersvereniging stelt dat bij veel bakkers de energiekosten niet boven de 4% van de omzet komt.
Wat betekent dit concreet? Dat betekent dat, als dit waar is, de energiekosten dus slechts 14ct van het brood zijn.
Anderzijds, zijn er jankbakkers en krokodillentraanslagers die claimen dat een brood “anders 10 EUR zou moeten kosten, maar het plafond helpt niet, want we halen die 12.5% niet”. Ik hoef dit niet voor te rekenen toch? Doe ik toch!
Stel namelijk dat die 14ct tegen de “oude prijzen” waren. En dat deze nu 10x zo hoog geworden zijn. Dan zou het aandeelenergiekosten in het brood stijgen van 14ct naar 140ct. Een brood van 3.50 EUR kost nu dus 4.46 EUR, incl. btw nog geen 5 EUR.
Dat is peperduur, absoluut. Maar géén 10 EUR! Wél méér dan 12.5%, namelijk 31.4%.

Dus, lieve mensen: hou eens op te zeuren. Zorg dat je rekensommen kloppen. Nee, je bent wellicht niet geholpen, omdat de kosten nog steeds enorm zijn (de overheid zou in bovenstaande voorbeeld 70ct voor zijn rekening nemen!). En omdat het lang duurt. Maar óf je hebt geen probleem, omdat je niet energie-intensief bent. Of je bent wel degelijk flink geholpen, maar de hulpt komt wellicht te laat.

Bagatalliseer ik daarmee de energiecrisis? Nee, het is een crisis van ongekende omvang, met een enorme, nauwelijks voorspelbare fall-out. Maar juist daarom kunnen we niet alles en iedereen redden.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “MKB-energiefonds: zullen we alleen ondernemers redden die kunnen rekenen?”

 1. Je rekensom klopt waarschijnlijk wel, maar bakkers hebben behalve met energie ook met hogere kosten voor grondstoffen en straks ook salarissen te maken. In de supermarkt stijgen de prijzen voor brood minder hard omdat de kosten daar over talloze producten gespreid kunnen worden.
  Helaas haken veel mensen af, ik ook, als ze 5 euro voor een brood moeten betalen dat bij de supermarkt 2 euro kost. Het is jammer als kleine winkeltjes uit het straatbeeld verdwijnen.
  Dat lijkt minister Adriaanse weinig te deren.

  1. Natuurlijk hebben ze daar ook mee te maken. Maar daar gaat een kostenplafond niets aan doen. Niet alles kan blijven zoals het is, en we wonen niet in een communistische maatschappij. Velen vinden de overheid te groot, maar verwachten ook geld zodra er iets tegenzit. Zo werkt het niet…

   1. Precies dat. Net als de studenten die nu ineens geen rente willen betalen over een lening. Euh. Niets. Zon. Zoiets.

 2. Of het zo is weet ik niet, maar ik denk dat de en en en meer te maken heeft met de “jankende” bakkers en slagers.
  En tuurlijk daarbij zullen ze best de overtreffende trap gebruiken. Niet zelden is dat wat werkt in Nederland, anders waren er heel wat producten niet van naam veranderd, werd er niet gezeurd over een geschminkte piet en was ook de regenboog niet zo typerend als hij nu is.
  Blijkbaar moet je in Nederland zielig doen om geholpen te worden, of je nu zielig bent of niet. Daar doet echt iedereen aan mee. .En tja dan mogen die MKB -en, welke ook, van mij best overdrijven. Zij hebben wel al die jaren keihard gewerkt om iets op te bouwen en na Corona, nepsteun alle andere tegenslagen wat mij betreft meer recht op vergoeding dan wie dan ook.

  Maarja, dat ben ik.

  1. In veel andere landen doen ze nog veel zieliger om geholpen te worden. Kijk naar de Belgische, Franse en Italiaanse stakingscultuur.

   Van mij mogen ze best overdrijven, maar gebruik dan wél het eerlijke verhaal. Ze zitten in een enorme “cost squeeze”, waarbij aan alle kanten alles razendsnel duurder wordt. Gebruik dan deze combinatie van factoren als argumentatie.
   Verder: het is volkomen logisch dat een aantal bakkers zal sluiten bij hogere prijzen. Een aantal mensen kan of wil het zich niet veroorloven. Als een bakker dan verdwijnt, gaat een deel van de klanten naar een andere bakker. Een deel haakt af. En daarmee bereik je een nieuw evenwicht. Zo is het al honderden jaren gegaan. De hand ophouden is geen blijvende oplossing.

   Vergeet ook niet: er is een categorie bakkers die heel veel geld verdiend hebben in de coronacrisis. Dit is niet de categorie die levert aan horeca en bedrijven of hun eigen lunchroom heeft. Maar de “gewone bakker” die zijn omzet uit de directe omgeving haalt, heeft zijn omzet een enorme vlucht zien nemen. Het zal ongetwijfeld meespelen in het protest: door de ontzettend hoge omzetten waren ook de winstmarges en bezettingsgraden van de ovens hoog, met aan laag percentage verspilling.
   Mede daardoor zal het een lager percentage van de omzet zijn.

   Als ik zie dat in veel bakkerijen en slagers zelfs de basale maatregelen nog niet genomen zijn tegen energieverspilling, dan hoeven we ze daar ook niet mee te helpen. De flappen van een koelcel zijn slechts een voorbeeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *