Moram Consummatio: uitgestelde consumptie

Geldsnor!

Men kent wellicht het principe van uitgestelde beloning: je doet nu iets en de beloning volgt later. Dit is volgens sommige psychologen een verklaring voor succes en volharding. Maar daar gaat dit blogje niet over. Dit gaat over: uitgestelde consumptie. Zoals elders te lezen, ben ik nogal een “doe het zelver“. Dat heeft nogal wat voordelen: los van het feit dat ik iemand anders niet hoef te betalen voor mijn projecten, vertraagd het ook mijn uitgavenpatroon. Win-win dus!

Iets laten doen is natuurlijk veel efficiënter dan alles zelf doen. Mijn Project “Schaapskooi” heeft meer dan 6 maanden gekost, in totaal. In die 6 maanden heb ik 4500 EUR uitgegeven aan materialen voor het tuinhuis. Ruim 700 EUR per maand dus. Dat zijn forse uitgaven, maar als ik het had moeten laten bouwen was ik zeker 4x zoveel kwijt geweest. Als bouwpakket was het ongeveer 8300 EUR geweest.

Goed, de directe besparing is dus eenvoudig. Maar het voordeel waar ik het over wil hebben is de uitgestelde aankoop: doordat ik 6 maanden bezig was (in de weekenden en heel wat avonden) met de bouw van mijn “schaapskooi” heb ik geen tijd gehad om andere dingen te kopen. Stel dat ik dit tuinhuis had laten bouwen. 8300 EUR aan materialen (als bouwpakket) zoals eerder gezegd. Daar bovenop de uren om iemand het te láten bouwen. Ik heb er ongeveer 20 weekenden aan besteed, 20 uur per weekend (vaak met z’n tweetjes namelijk. Dat zijn 400 werkuren. Er zitten ook nog heel wat avonduren in: 20 weken lang (er zat namelijk ook vakantie ed. in die weken) iedere avond een uurtje of 2. Dit zijn nog eens 200 uur, wat het totaal op 600 uur brengt. Een beetje uurloon voor een vakman is minimaal 40 EUR per uur. Deze zal wel een stuk sneller zijn dan wij waren. Maar een week of 3, fulltime, met 2 man, hadden ze zeker nodig gehad: 240 uur x 40 EUR.

Dit is een hele lange alinea om aan te geven dat de bouw ongeveer 17.000-20.000 EUR had gekost. In de tijd die men had besteed om het tuinhuis te bouwen, had ik iets anders kunnen doen. Ik was dus 20.000 EUR lichter geweest én had tijd om nóg meer geld uit te geven aan iets anders.

Project Tuin

Het project voor de tuin gaan we dus ongeveer net zo uitvoeren: handwerk en zelf buffelen. Ik had vorige week al de neiging om planten en bomen te kopen, maar gelukkig had ik een slimme echtgenote. “En wanneer denk je die dan in de grond te gaan zetten?”.

Inderdaad: er moet nog heel wat grond verzet worden, grind gestort (die elders in de tuin ligt momenteel) en een heg verplaatst. Dán pas ben ik toe aan het kopen van bomen en planten. Dat duurt nog zeker 2-3 weken. Dit werkt door in alles, waardoor sommige aankopen wellicht jaren later plaatsvinden. Alles direct laten doen kost dus op 2 manieren meer geld: het is duurder omdat je die uren moet betalen, maar het kost ook meer omdat je meer kunt doen. Vergeet trouwens ook de trots en het gevoel van hard werken niet! Onbetaalbaar!

Moram Consummatio: de telefoons

De telefoon van mijn vrouw is kapot: beeldscherm is versplintert. Helaas voor haar heeft ze op haar “zakgeld-rekening” niet voldoende geld om dit probleem op te lossen. Sparen dus. In de praktijk blijkt het nauwelijks een probleem: de touchscreen werkt en het feit dat haar telefoon alleen op luidspreker werkt is geen probleem. De auto heeft Carplay en thuis bellen gebeurt eigenlijk nooit. Ze zal nu dus pas enkele maanden later een telefoon kopen. En dat wellicht nóg een maand uitstellen.

Heb je wel eens nagedacht, wat dit betekent voor je consumptiegedrag? Stel dat je normaliter iedere 2 jaar een nieuwe telefoon koopt. Dat zijn 24 maanden (voor de langzame rekenaars onder ons). Stel je nu eens voor dat je niet na 2 jaar een nieuwe telefoon koopt, maar deze aankoop met 1 maand vertraagt. Dat is een verminderde consumptie van 4.2%. Een telefoon van 500 EUR kost nu per maand geen 20.83 EUR meer, maar nog slechts 20 EUR (je schrijft een telefoon af naar 0, neem ik voor het gemak even aan).

Wil je dus effectief besparen op “duurzame* consumptiegoederen”: stel je aankoop zo ver mogelijk uit. Eerst een week, dan een maand. Denk nog even goed na. Nog een maand. Zoek een goede deal. Heroverweeg. Nog een maand. Tsjakka. Kopen maar. Of niet kopen. Gemiddeld zul je ieder jaar wel óf een computer, of een tablet, of een televisie, of een telefoon kopen. En je bespaart dus makkelijk tientjes per jaar door dit uit te stellen!

*Duurzaam slaat hier op het feit dat het geen wegwerpproducten zijn, er is niets duurzaams aan het kopen van een telefoon, televisie etc.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *