Must, needs & wants

Geldsnor!

Ik ben ook maar een mens. Ondanks dat ik wel eens een vreemde vogel genoemd wordt. Maar ik hoor echt bij de soort “Homo Sapiens”. En net als de meeste andere mensen heb ik wel eens verlangens. Over het stukje waar een dirty mind een joy forever is, zullen we het maar even niet hebben. Nee, praktische zaken.

Zo zijn er praktische zaken die wij graag zouden willen zien in ons huis. Het is een beetje gekkigheid: als ik alles op zou schrijven wat wij hebben gedaan sinds we hier 2 jaar geleden zijn komen wonen, kun je het vermoeden hebben dat we een bouwval gekocht hadden. Maar dat is niet zo. Desondanks:

 1. Alle plafonds vervangen op de bovenverdieping
 2. Alle radiatoren verwijderd en de vloeren, om vloerverwarming aan te leggen.
 3. Die natuurlijk aangelegd 🙂
 4. Nieuwe tegelvloer beneden, boven laminaat
 5. Nieuwe badkamer
 6. Zolder verbouwd voor een extra slaapkamer en een kantoorruimte voor mij
 7. Overal airco aangelegd: beneden, boven en op zolder.
 8. Laadpaal geplaatst tbv. de auto’s
 9. Overkapping gebouwd
 10. Tuin onder handen genomen met oa. een wadi, trampoline, moestuin, stukjes terras verlegd, oprit verbreed, etc.
 11. Zonnepanelen geplaatst
 12. Nieuwe dorpels geplaatst
 13. Keuken komt over enkele weken 😉

Best een lijstje en dan laat ik dingen als schilderen en plinten plakken achterwege. Maar we hebben nog wat dingen die we willen doen. Of, de gevaarlijkere woordkeuze die we soms gebruiken: moeten doen…

Zo “moeten” we:

 1. Trappen renoveren (naar boven & naar zolder)
 2. Zonneboiler plaatsen plus buffervat & warmtepomp
 3. Schilderwerk buiten
 4. Schilderwerk binnen (alle deuren…)
 5. Rolluiken achter (extra laagje isolatie voor warmte en tegen het geluid van de achterburen)
 6. Een nieuwe deur in de gang (zo’n glazen), zodat we kunnen zien of er een kind achter staat of een hond ligt
 7. Toiletten vervangen. Niet de pot, hele ruimte. Dus slopen, tegelen, stucadoren (of andersom) en nieuwe inbouwunits…
 8. Een glazen scheidingswand in de woonkamer. Onze woonkamer is L-vormig (en met de keuken er bij U-vormig) maar vrij groot.
Bestaande situatie. Waar het tussenwandje komt kun je dan wel bedenken toch?
 • Verder: een tussenwand in de slaapkamer zodat we een grote inloopkast krijgen. Onze slaapkamer is 4 meter breed (en gedeeltelijk 2.5m) en 8m meter lang. Schematisch ziet de kamer er nu ongeveer zo uit:

En dat “moet” dan zo worden:

Oja, en we willen ook nog een nieuwe bank. De oude banken zijn niet meer zo goed, maar zo lang we kleine kinderen hebben doen we het er mee denk ik.

Maar wat “moet” er nu echt?

Van bovenstaande lijstje is er feitelijk maar 1 ding dat écht moet: schilderen buiten. Het buitenschilderwerk moet gewoon tiptop in orde zijn. Anders wordt het hout slechter en rol je van het één in het ander. Alle andere dingen zijn “needs” of “nice to haves” ofwel “wants”.

Kunnen we ook verdelen. Zo kun je zeggen dat de rolluiken nog iets opleveren, namelijk meer comfort en een betere isolatie. De warmtepomp, zonneboiler etc. levert ook geld op, maar pas op de langere termijn. Dat gaan we dus pas doen als de CV-ketel aan vervanging nodig is. Hoeveel valt er immers te besparen op een gasverbruik van nog geen 700m3 per jaar? Nuja, nooit meer dan 700m3. Bovendien is de CV-ketel uit 2016 en dus nog goed.

De wandjes op de slaapkamer en beneden zijn pure estethische dingen. We worden er financieel niets wijzer van en ook qua comfort zal het weinig uitmaken. Moeten we dat willen?
Hetzelfde geldt voor het schilderwerk. De deuren zijn nu creme-wit, en dat vinden we niet mooi. Maar het zit er al 2 jaar op….(tenminste, daarvoor ook maar toen was het niet ons huis). Dus dat kan nog wel even.

Dan de traprenovaties. Een rotklusje om zelf te doen, peperduur om uit te besteden. Maar wel echt een door in het oog van ons. “Ons” is in dit geval Lieftallige Echtgenote, wat inhoudt dat “we” er iets aan moeten doen en “we”, dat ben ik…

Zo blijven we wel bezig. Maar ik wil ook graag een paar weekendjes zonder klussen. Het lijkt er op dat het me voorlopig niet gegund is. Eerst de zolder maar eens afmaken (bijna klaar!).

Hoe is het met jullie “moeten & willen”?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

3 gedachten over “Must, needs & wants”

 1. Mooi lijstje en idd nog wel een paar weekenden werk als je het zelf wilt doen 🙂
  We zijn afgelopen juli verhuisd naar ons nieuwe huis. Dat was eigenlijk al helemaal naar onze zin. Inclusief volledige uitbouw, rolluiken, airco’s, zonnepanelen. Voor de fun is er ook een ingebouwde koffie machine en een wijnkoelkast (we drinken geen wijn en bijna nooit alcohol).
  We hebben wel gekozen voor een traprenovatie (peperduur idd). Mijn man kan best wat zelf maar we laten het liever doen. Gezien de drukte (van de makers) wordt dit december.
  We kijken nog naar de zonnepanelen. Liggen al wat jaren en het zijn er maar 6. Dat is te weinig.
  Wat ook bij ons echt moet is buiten schilderen het komende jaar. Er is wel verschil tussen de begane grond en de bovenverdiepingen. Beneden hebben de vorige bewoners zelf geschilderd. Boven is door een bedrijf gedaan. Vooral de schuurdeur en het keukenraam zijn er wat minder goed aan toe. We kijken rustig voor een schilder, die het komend voorjaar kan aanpakken.

 2. Ook wij hebben een lijstje…
  Het fijne en ook meteen het probleem is dat mijn man een eenmansklusbedrijf heeft. De hele week is hij dus bij anderen bezig om voor hen een droombadkamer, -keuken of inloopkast te realiseren. Qua werkzaamheden zit zijn agenda vol tot augustus volgend jaar en ik wil niet dat hij zijn weekenden en vakantie aan ons eigen huis besteed. Het werk is vaak zwaar en hij heeft maar 1 lijf. Bovendien hebben we de dagen dat hij thuis aan het werk is geen inkomen.
  We wonen hier nu 12 jaar en het is altijd een beetje schipperen. Voor grote klussen streep ik ruim van tevoren een paar weken af in zijn agenda. Zo hebben we in oktober een nieuwe keuken geplaatst.
  De kleine klussen worden gedaan in onverwachte vrije uurtjes. Als hij wat eerder dan verwacht met een klus klaar is, kan hij thuis nog een muurtje behangen of een kozijn schilderen.

 3. Ik woon inmiddels 16 jaar in dit huis en het werd toch echt tijd om de woonkamer weer eens onder handen te nemen. Ik heb artrose aan beide handen, dus het duurt allemaal wat langer. Denk aan een kleine muur per keer en het plafond in stukken verven. (Is daarna door een kennis in één keer na geverfd zodat er geen strepen zichtbaar zijn.) De keuken heb ik vorig jaar geverfd en de gang wil ik nog dit najaar doen. En dan heb ik rust nodig tot ergens volgend jaar wanneer ik de trap en het trappenhuis onder handen moet nemen. Moet ja, want de bekleding van de trap begint te verslijten en begint vezels te vormen. Dus gevaarlijk. De deuren en deurposten door het hele huis moeten ook geverfd worden, maar dat zijn van die kleine klusjes tussendoor. De rest boven kan wel wachten tot 2023. Dan moet ik ook daar aan de slag want de vinyl vloeren beginnen langzaam te verslijten, liggen al minstens 18 jaar. Deze lagen er al toen ik dit huis huurde.

  En de rest ja wensen genoeg, maar te weinig geld en ik zit gehuurd. Dus bepaalde dingen komen er gewoon niet. Denk aan de warmtepomp en nieuwe badkamer, toilet en keuken. Dit zal pas over zo’n 10 jaar gebeuren. Dan zijn ze voor de woningstichting oud genoeg om vervangen te worden. Ik heb een slaapkamer over die gebruik ik dus als inloopkast en een muur tussen de woonkamer en keuken is door hoogteverschil niet mogelijk. Maar met gordijnen kom je ook al heel erg ver heb ik gemerkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *