NIBUD & de waanzin van “vergelijkingsbedragen”

Geldsnor!

Allereerst wil ik het volgende kwijt: fijn dat er een instituut als het Nibud is (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Het is alleen jammer dat ze de plank zo vaak misslaan en daarmee gapende gaten in welvaart achterlaten voor mensen die de adviezen of vergelijkingsbedragen overnemen.

Om mijn punt te maken heb ik het “Nibud Persoonlijk Budgetadvies” ingevuld. En vergeleken met mijn eigen situatie (afgelopen 12 maanden of langer) en daarna van commentaar voorzien.

Energie & Lokale belastingen:
Nibud: 348 EUR
Werkelijkheid: 128 EUR
Toelichting: onze netto-energierekening is 0 EUR per jaar. Als ik de zonnepanelen niet meereken (die leveren ruim 10.000kwh per jaar), dan bedraagt de energierekening 1664 EUR (gas, elektra). Ik krijg nu gemiddeld 20 EUR per maand terug. En dat is gelijk aan de waterrekening (65 EUR per kwartaal).

Verzekeringen:
Nibud: 444 EUR
Werkelijkheid: 277 EUR
Toelichting: ik heb het minimale pakket (kosten: 85.95 EUR per maand) met maximaal eigen risico. Mijn LE heeft een uitgebreid pakket (150 EUR per maand) en krijgt een klein deel (9 EUR) van haar werkgever vergoed. Dit betekent 226.95 EUR per maand aan ziektekostenverzekering. Onze overige verzekeringen zijn allemaal ondergebracht bij Deck en betreft enkel aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstand, opstal, inboedel en reisverzekering Europa. Dit kost 602 EUR per jaar. Ik heb géén idee wat je zou moeten doen om 444 EUR per maand aan verzekeringen te komen!

Abonnementen & telecom:
Nibud: 278 EUR
Werkelijkheid: 85 EUR
Toelichting: 2 mobiele telefoons (abonnementen van 16 EUR) en 1x kabel/internetabonnement. Samen 85 EUR per maand dus. Er is hier geen sprake van Netflix, Prime, Videoland, magazines, sportschoolabonnementen en dat soort dingen. Binnenkort komt er wel “zwemles” bij voor de oudste, dat is ongeveer 60 EUR per maand.

Vervoer:
Nibud: 884 EUR
Werkelijkheid: 760 EUR
Toelichting: we hebben onze huidige auto gekozen omdat mijn vrouw vrij ver moet rijden en we jaarlijks > 25.000km uit zouden komen. Ik rij een leaseauto (kosten 0). We rijden zoveel mogelijk privé-kilometers met de lease-auto. Desondanks rijden wij dus een nieuwe auto (een “compacte middenklasser” zoals dat zo mooi heet), over grote afstanden en via private-lease (pre-Mr.MoneyMustache-beslissing). En nog altijd halen we het bedrag van het Nibud niet. Voor het verschil van 120 EUR per maand zouden we nog 3.000km kunnen rijden (gedeeltelijk elektrisch, en já dat is al meegenomen bij “Energie & lokale belastingen”).

Kleding & schoenen:
Nibud: 271 EUR
Werkelijkheid: 155 EUR
Toelichting: we werken met een zakgeld-systeem. Het zou kunnen dat LE nog extra kleding koopt wat ik in de maandelijkse analyse niet terugzie. Maar ook niet in de kast. De kinderkleren wisselen we door, ook met vrienden die kinderen in dezelfde leeftijd hebben. We lopen er niet bij als slonzen, al scheelt het dat ik voor mijn werk geen pak meer hoef te dragen. En zeker in corona-tijd hoef ik niet veel te kopen.

Inventaris, huis & tuin:
Nibud: 575 EUR
Werkelijkheid: 250 EUR
Toelichting: met die 250 EUR hou ik het heel ruim aan, denk ik. Werkelijkheid is dat we vorig jaar een ander huis hebben gekocht en nu nog de tuin aanleggen, tuinhuisje bouwen en dat soort dingen. Dat is meer een investering dan een kostenpost, maar het komt er toch bij. Daar heb ik dus iets voor gecorrigeerd.

Niet-vergoede ziektekosten:
Nibud: 74 EUR
Werkelijkheid: 20 EUR
Toelichting: sterk wisselend van jaar tot jaar. Normaliter alleen de tandartsrekening (ik ben niet extra verzekerd voor tandheelkundige zorg). Maar in de jaren dat er een kind kwam, was dit iets hoger omdat kraamzorg altijd een eigen vergoeding vraagt.

Vrijetijdsuitgaven:
Nibud: 843 EUR
Werkelijkheid: 633 EUR
Toelichting: Ik zou niet weten wat je moet doen om aan de door Nibud ingeschatte kosten te komen. In mijn geval heb ik de post “vakantie” en “horeca” meegenomen in “vrijetijdsuitgaven”. Dit jaar was het een vakantie met een camper, twee jaar terug 3 weken Mexico en nog een keer naar de Alpen. Weekendjes Efteling, dierentuinen. Het is dus niet dat we het niet doen.

Huishoudelijke uitgaven:
Nibud: 797 EUR
Werkelijkheid: 733 EUR.
Toelichting: Ik vind het Nibud nogal conservatief in de kosten voor luiers. Die zijn veel duurder dan wat zij berekenen. Daar staat tegenover dat zij 84 EUR per maand budgetteren voor de kapper(?!) en 204 EUR voor dingen die niet regelmatig terugkeren zoals paspoorten. Die zijn 10 jaar geldig. Dus die neem ik niet mee als reservering voor toekomstige kosten, dat zou ongeveer 2.5 EUR per maand zijn.

Het totaalverschil met de door Nibud gehanteerde bedragen is 1473 EUR per maand (17.676 EUR per jaar). Overigens geeft Nibud zelf een disclaimer dat het hier gaat om gemiddelde bedragen per item en niet om bij elkaar op te tellen tot een budget. Ten eerste: hoezo niet? Want dat staat niet helder uitgelegd (de meeste kosten hebben we immers allemaal). Ten tweede: wat dan wel? Wat is het nut?

Moet ik nu een goed gevoel krijgen dat wij zoveel minder uitgeven, of krijgen mensen die rond de “0” eindigen ook een gevoel “dat ze het goed doen”?

Maar mijn werkelijke probleem zit in de aannames. Ik heb ons werkelijke inkomen en uitgaven ingevuld, oa. waarde huis en hoogte hypotheek. Kennelijk vindt het Nibud het normaal dat je meer geld uit gaat geven als je meer te besteden hebt. En dat zie je in de hele maatschappij terug. De vergelijking hierboven is namelijk met een vergelijkbaar huishouden!
Je kunt echter ook vergelijken met de “basis uitgaven”. Dan kom je op:

Energie ed: 324 EUR
Verzekeringen: 349 EUR
Abonnementen & telecom: 123 EUR
Vervoer: 706 EUR
Kleding & schoenen: 144 EUR
Inventaris, huis & tuin: 169 EUR
Verzekeringen: 74 EUR
Vrijetijdsuitgaven: 95 EUR
Huishoudelijke uitgaven: 550 EUR
Totaal 2534 EUR per maand (-465 EUR)

De “basis” bedragen laten nog een flinke ruimte zien voor ons om te besparen, dat gelukkig wel. Helaas alleen in de categoriën waar ik niet per se wil bezuinigen: vakanties & vrije tijd.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.