Nieuw energiecontract? Laat je er niet inluizen!

Geldsnor!

Vanaf vandaag, 1 juni, gelden nieuwe regels bij het opzeggen van een energiecontract. Het wordt namelijk véél duurder om een energiecontract op te zeggen. Waar het eerst slechts 50 EUR per contract was (dus 100 EUR voor gas én elektra), gaat dit nu fors omhoog. Het doel hiervan is om het aantrekkelijker te maken voor bedrijven om weer dit soort contracten aan te gaan: ze kunnen namelijk het risico beperken (en ook vastigheid bieden aan klanten). Het eventuele verlies is namelijk gedekt door de opzegboete.

Dit kan bij langere contracten flink in de papieren lopen en kan zéér complex zijn. Het systeem lijkt op de hyptheek-boetes. Maar het verschil is dat bij een hypotheek het bekend is wat een eventueel verlies is.
Bij een energiecontract is dat anders: een leverancier wéét niet wat het verlies is. Alleen een bepaald normgebruik is bekend, en de prijs waartegen dat ingekocht kan worden door deze contracten “back to back” in te regelen. Dat zullen ze nooit helemaal doen, een deel zal op de spotmarkt gekocht worden. Maar dat terzijde.

De “grap” is dus: eventuele bezuinigingen worden niet meegenomen in deze boete. Als je normverbruik is bepaald vóór je een huis geïsoleerd hebt, of zonnepanelen, warmtepomp of EV gekocht hebt, dan is het een heel ander verhaal dan daarna. Dat wéten ze simpel weg niet. Dus hoe die boete in de praktijk berekend gaat worden? Tsja. Laten we zeggen dat dit een typische RutteIV-regeling is. Een drama in de dop.

Echter, wat volledig ondersneeuwt: voor variabele contracten en dynamische contracten geldt deze opzegboete NIET. Er is dus geen reden om je “gedwongen” te voelen om een langdurig contract aan te gaan. Laat je niet op de kast jagen en denk goed na!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

7 gedachten over “Nieuw energiecontract? Laat je er niet inluizen!”

 1. De regeling is voor mij zelfs voordelig tov van de oude situatie.

  1. De ACM acht een opzegvergoeding niet redelijk, indien de opzegvergoeding per product van de leveringsovereenkomst hoger is dan de rekenkundige uitkomst van de volgende formule:

  opzegvergoeding = (de overeengekomen prijs – de prijs van het referentieproductaanbod) x de resterende hoeveelheid,

  2. Indien de prijs van het referentieproductaanbod gelijk is aan of hoger is dan de overeengekomen prijs, bedoeld in het eerste lid, acht de ACM een opzegvergoeding redelijk als deze opzegvergoeding nihil is.

  Ik wek meer elektriciteit op dan ik verbruik op jaarbasis. Als de nieuwe energietarieven lager zijn dan de huidige contract energietarieven zou de boete zelfs negatief zijn op basis van regel 1)

  En volgens regels 2) betaal ik geen boete als de huidige energieprijs hoger is dan de contractprijs.

  Voor mij is alleen de terugleververgoeding van belang. En die wordt meestal hoger bij stijgende elektriciteitsprijzen. Ergo: nieuwe regeling valt gunstig uit tov de oude boeteregeling bij overproductie met zonnepanelen!

  Maar misschien mis ik iets. En sowieso vraag me af of salderen meegenomen wordt. Inderdaad weer een lekker doordachte regeling.

  1. Voor zover salderen meegenomen zou worden: er zit nogal een verschil tussen de jaren. Maart 2022 had ik 1300kwh, dit jaar krap de helft (744).
   Ja, het wordt een lekkere voor de klantenservice medewerkers. “Gelukkig” heb ik dynamische tarieven.

   1. Ik kreeg net mijn nieuwe tarieven binnen per 1 juli voor ons variabele contract. Volgens mij proberen ze ons in een vast contract te duwen, want de nieuwe tarieven liggen nog steeds ruim boven het energieplafond.

 2. Volgens mij werd het ‘snel overstappen ‘ vooral gehyped door de prijsvergelijkers, die de afgelopen tijd natuurlijk niet veel verdienden. Ik ben nog nooit eerder weggegaan bij een energieleverancier, ik vraag me af of dat in gewone tijden überhaupt loonde, ook met lage boetes. De prijsverschillen waren toen m.i. minimaal/vergelijkbaar met de lage boetes. Ik heb me daarom überhaupt niet verdiept in de nieuwe boetes.

  1. Ik kreeg van gaslicht in mei 5 keer een email over hoe ik echt beter voor 1 juni over kon stappen om binnen de oude opzegboete regeling te blijven. Ze waren het echt aan het pushen, zonder veel nuance over in welke situatie dit nu echt slim is.

 3. Ik ben wel overgestapt op een vast contract bij mijn oude leverancier. Ik kreeg vaste tarieven aangeboden die flink lager liggen dan het prijsplafond. Het levert mij een besparing van zo’n €40 tot €50,- per maand op. En dat bij een relatief laag verbruik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *