Nieuwe pannen

Geldsnor!

In Huize Geldsnor gaan we binnenkort over van het koken op gas naar koken op een inductie-kookplaat. Dit als gevolg van het plaatsen van de nieuwe keuken en het zuiniger om willen gaan met energie.

Dat heeft helaas één groot nadeel: we moeten nieuwe pannen kopen – en dat is niet erg circulair. Ik heb weliswaar gelezen dat dit niet altijd nodig is: de bodem hoeft niet per se helemaal vlak te zijn, maar dan heb je wel sneller krassen. En het is niet zo dat onze pannen “niet helemaal vlak” zijn. Nee, onze pannen zijn voor het grootste deel stokoud.

We hebben 3 platte koekenpannen voor pannenkoeken. Verder nog 2 “gewone” koekenpannen en één kleintje. En een wok, en 4 kookpannen. Die laatste bestaat uit een setje van 2 nieuwe en zullen we nog proberen te gebruiken. We hebben ook 2 steelpannetjes. Al met al best wel veel pannen, die nooit allemaal tegelijkertijd in gebruik zijn maar wel allemaal gebruikt worden.

Ik denk dat we pannen gaan kopen met korting via de ING winkel. Belangrijk is dat ze groot zijn (breed) om de hitte maximaal op te nemen en af te geven aan het “substraat” (het eten in de pan). Maar ook dat er, in het geval van kook & braadpannen, een hele goed deksel op zit. Koken zonder deksel is immers een groot energieverlies.

Iemand nog concrete tips over wat vooral NIET te doen bij een inductiekookplaat qua pannen?

Leuk feitje: sinds gister 19 oktober heb ik meer dan 1000 reacties op mijn blogposts gehad. Toegegeven, inclusief mijn antwoorden terug.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

21 gedachten over “Nieuwe pannen”

 1. Pannen waarbij de bodem niet helemaal vlak zijn kunnen gaan draaien of weglopen/wegglijden op je kookplaat. Ik dacht ook dat je ze gewoon kon gebruiken en dat is ook zo. Maar als je altijd de pan of koekenpan moet vasthouden om te voorkomen dat hij wegglijd is dat niet fijn tijdens het koken. Want tijdens het koken ben je ook met andere dingen bezig zoals kruiden pakken of groenten snijden enz.. Als je dan elke keer de pan terug moet zetten, is dat op een gegeven moment heel erg irritant.
  Onze kookplaat staat waterpas, dus daar ligt het niet aan.

  1. Wegglijden is één van de redenen waarom we een nieuwe keuken plaatsen. Onze gasplaat was volstrekt waardeloos, maar een nogal onconventionele maat waar we geen nieuwe, passende van konden vinden. Een of andere Duitse maat uit 1995…
   Ik wil vooral ook niet dat, los van het ongemak van het glijden, mijn mooie Bora-plaat beschadigd raakt :-).

 2. Hoi Snor,

  Ik zou zeker ook gaan voor een Le Creusot! Die werken ook op inductie!, in ieder geval die van mij.
  Super voor sudder vlees en stoofpotten. En daarnaast door de zeer lange levensduur ook duurzaam!

  Ben ik nu reactie 1001? 🙂

 3. Plaatstaal pannen (DeBuyer) zou ik voor gaan en RVS (DeBuyer of Demeyere). Met eventueel een nette gietijzeren pan (a la Hackman) voor de smoorgerechten. Eventueel, maar je hebt een BBQ dus vrij overbodig, kan je ook een gietijzeren grillpan nemen.

  Zeker met het aankomende PFAS verbod in pannen die in EU zal worden uitgesproken is dit een betere zet.
  En daarnaast, deze pannen zullen jou en jouw kinderen nog kunnen doorgeven aan de opvolgende generaties. Niet kapot te krijgen!

  Enige nadeel voor qua plaatstaal is dat je ze moet inbranden. Daar zijn wel alternatieven voor zoals de BK black line (al in gebrand vanaf de fabriek), maar die zijn dan ook duurder.

   1. Haha, daarom zou voor jou dan BK black steel een mooie oplossing zijn. Niet de nadelen van inbranden, wel de voordelen van geen PFAS. Zolang je de pan niet in de vaatwasser doet gaat het goed!

 4. Even inhakende op deksels tegen energieverlies. Ik kan hier blijven uitleggen dat ‘het vuur’ hoger zetten onder een pan met reeds kokend water niet gaat zorgen dat de aardappels eerder gaar zijn.

  Net zoiets: ‘alvast het bed dicht slaan’ warmt het bed niet op. Hooguit koelt het niet verder af. (Maar als je bed na een hele dag nog niet volledig is afgekoeld dan lijkt ventilatie me het probleem en niet de temperatuur van je bed…)

  1. Nee, het vuur hoger zetten heeft geen zin. Maar met een deksel er op kun je het vuur lager zetten. Of zelfs uit.
   Overigens haal je met een deksel er op een iets hogere dampdruk en dus een iets hogere temperatuur – en is het zeker gaar.

 5. De leverancier van de inductiekookplaat mat hier mijn pannen op. Gietijzeren stokoude pannen hoefden niet. Nog meer pannen hoefden niet. Maar ik kocht nieuwe pannen met 25 jaar garantie bij Ikea. Zien er strak uit.

 6. Ik heb pannen van Sigg, ooit gespaard via de Apple
  En tot mijn spijt moet ik zeggen dat de action (snik) hele fijne wok en koekenpannen heeft voor inductie. Buitenkant donker groen.

 7. Goede oude pannen kunnen prima op inductie als de bodem maar magnetisch is.
  Dus met een klein magneetje kun je die kwaliteit in ieder geval testen.

 8. Hi, hier sinds dit jaar ook over op inductie. Mijn oude ikea-pannen gingen fluiten. Dus `moest` ik inderdaad over op anderen. Had eerst een pan van Hema gekocht, maar die bleek ook te fluiten, uiteindelijk heb ik een goede set van BK gekocht, Conical cool glass (vanwege de koude grepen, erg fijn met kinderen) en via Bol een BK-koekenpannenset, via BK ook een braadpan. Destijds kon je via de ING nog een cadeaubon kopen waardoor je 25 % korting had bij de Bijenkorf. Het koken is even wennen in het begin. Je begint met hoog om `de pit` later lager te zetten. Ik heb bij de action van die vilten dingen gekocht om tussen de pannen te doen. Wat je niet moet doen, is toch eerst je oude pannen gebruiken, want je plaat gaat dan krassen.

 9. Ik zweer bij mijn pannen van WMF: https://www.sensesofliving.nl/pannensets/962-wmf-pannenset-4-delig-function-4-4000530605955.html
  Daarnaast heb ik twee koekenpannen van staal (geen anti-aanbaklagen in huis meer).
  Het fijne van deze pannen, is dat de bodem ook geschikt is voor bakken, niet alleen koken. Dat maakt ze multifunctioneel en ik heb dus veel minder pannen dan vroeger.

  Vroeger zou ik nooit geïnvesteerd hebben in dure pannen, maar ik ben er elke dag weer zo blij mee, het is t waard geweest.

   1. Oef…500 EUR voor een setje vind ik wel stevig. De BK Black Steel zoals LoZ ze aanprijst zijn wel aardig. Nog goed te betalen ook. Maar dit gaat wel “het ding van de week” worden…!

 10. Wij hebben recent koekenpannen en een hapjespan van Green Pan gekocht en zijn daar heel tevreden over. Niet goedkoop, maar prettig in gebruik. We wassen ze met de hand af om ze zo lang mogelijk mee te laten gaan. Verder kookpannen en braadpannen van BK. Goede pannen zorgen voor meer kookplezier en er iets meer voor uitgeven is het dus waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *