Nieuwe tarieven bekend: maal 5-7

Geldsnor!

Oef, ik moet er nog even van bekomen. Afgelopen woensdagavond kreeg ik mijn nieuwe energietarieven: mijn oude contract loopt tot en met 30 september. Ik was niet de enige: pas tegen tienen gister werkte de link…

Momenteel betaal ik het ridicuul lage tarief van 14ct per kwh en 78ct per kuub. Dat is inclusief de belastingen en heffingen.

Niet zo verrassend dat het fors is gestegen. Naar maar liefst 3.44 per m3 en 1.04/70ct per kwh. Dat laatste voor dal vs vast tarief.

Nu weet ik nog niet zo goed wat ik ga doen. Overstappen? Dat helpt niet. Maar wellicht wel als ik naar een uurcontract ga. Dat is meestal met zonnepanelen niet gunstig. Maar ik heb enorme verbruikers die niet altijd tijdafhankelijk zijn: warmtepomp/airco en de auto’s. Dus daar moet ik wat aan rekenen. De tools van de aanbieders zijn daar niet geschikt voor.

Aan de andere kant: als ik weer met gas ga verwarmen ben ik met prijsplafond maar 100 euro per maand kwijt, want elektriciteitsverbruik keldert dan tot onder mijn eigen productie….

wordt vervolgd.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

9 gedachten over “Nieuwe tarieven bekend: maal 5-7”

 1. Alles in het leven bestaat uit keuzes en de daarbij horende dilemma’s.
  Het dilemma in deze lijkt mij, ga je voor het milieu of voor je portemonnee ik ben zeer benieuwd.
  Ik denk dat je gaat voor het milieu daar dit in het verlengde ligt met wat je opmerkte over de overstapbonus. Dat was zoiets als,” juist bij een laag verbruik zijn het de mensen die geen energiebesparende maatregelen kunnen nemen die jouw bonus betalen.” Ach als je leest bij wat oudere bloggers dat vroeger alleen de woonkamer of woonkeuken werd verwarmd en verder niet en dat ook prima ging als je je er maar op kleedde geeft wel aan dat er nog genoeg keus is bij velen om wat te minderen met energie.

 2. Uiteraard ga je met gas verwarmen. Het is een politieke beslissing om mensen met warmtepomp, medische apparatuur nierdialyse te benadelen. Totaal ondoordacht beleid. In de omringende landen kost gas nog niet de helft van wat hier betaald moet worden.
  Daarbij wordt ten nadele van Groningers gas verkocht voor nog minder dan een appel en een ei aan het buitenland.
  In deze economie, ga je gewoon voor jezelf aan de slag. Succes. Ik ben zo boos, dat ik niets heb gezien van het debat de tweede dag. Niets oplossen.

  1. Voor nierdialyse thuis krijg je van de zorgverzekering een vergoeding voor de stroomkosten. Er hoeft bij ons al 5 jaar niet meer gespoeld te worden gelukkig, maar wij kwamen zeker niet tekort aan het bedrag. Ik denk dat we het er ook met de nieuwe tarieven makkelijk van zouden redden,?want zoveel verbruikte die machine nu ook weer niet.

 3. 14 cent per kWh… dat waren nog eens tijden 🙂 Met 104 cent per kWh zul je nu wel extra blij zijn met je zonnepanelen. Wordt de terugverdientijd van die zonnepanelen nu met terugwerkende kracht 5-7 keer zo kort?
  Always look on the bright side of life.

 4. Het verbaast me zo dat er niet harder getrokken wordt aan het kabinet om mensen met een warmtepomp tegemoet te komen. Terug naar het gas is toch zeker niet de bedoeling lijkt mij. En zo wordt je eigenlijk gestraft voor het vooroplopen.

 5. Het nieuwe plafond maakt het rekenen iets lastiger, maar er zijn nog voldoende keuzes. Naar je portemonnee gerekend:

  Onder het plafond:
  Gas: €1,50 per m3 = €0,15 per kWh
  Elektra: €0,70 per kWh. Met een COP van 3 zit je op €0,23 per kWh

  Boven het plafond:
  Gas: €3,44 per m3 = €0,34 per kWh
  Elektra: €1 per kWh, met een COP van 3 zit je op €0,33 per kWh

  Oftewel: boven het plafond maakt het weinig uit, onder het plafond is gas gek genoeg goedkoper. Wat ons betreft: we verbruiken eerst de overcapaciteit van de zonnepanelen om te verwarmen, gebruiken we gas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *