In de categorie “een sigaar uit eigen doos” presenteer ik u: het nieuwe CAO akkoord in de ziekenhuizen. Dat klinkt negatief, maar feitelijk is het slechts cynisme. Want er is een nieuw akkoord bereikt in de ziekenhuiszorg. Dat wil zeggen: de algemene ziekenhuizen, de academische ziekenhuizen hebben een eigen CAO.
Voor mij is dit nieuwe loonakkoord relevant, omdat Lieftallige Echtgenote in een algemeen ziekenhuis werkt. En zij gaat er aardig op vooruit. En uiteraard gaan we de dat met zijn allen ophoesten via hogere verzekeringspremies. Maar dat volgt pas volgend jaar.
Op de eerste plaats even een stukje ergernis. “Er komt 15% bij. 5% met terugwerkende kracht per 1 februari, nog eens 5 procent op 1 december en 5% per 1 juni 2024.”
Ik weet niet hoe het staat met jouw rekenkundige talenten. Maar dat is méér dan 15%. Dat is 15,7625%. Een detail wellicht, maar als ik een vakbond was zou ik mijn achterban er op wijzen dat het bijna 16% is. Als ziekenhuisbestuurder zou ik zeggen dat het 15% is.
Anyway: we gaan er op vooruit. Onderstaand heb ik dit even geplot: de loonstijgingen vanaf nu tot juni 2024. De kleine stijging per 1 september is de anciënniteit, ofwel; extra omdat ze langer in dienst is.

Bovenstaande is echter op basis van een voltijdsinkomen. En eerlijk gezegd schrik ik er zelf ook een beetje van; het is best wel veel! Op jaarbasis zou zich dit vertalen naar bijna 80.000 EUR per jaar (vanwege vakantiegeld en eindejaarsuitkering). Toegegeven: ze werkt er hard voor en heeft lang gestudeerd en veel verantwoordelijkheid, een grote invloed op het leven van kleine mensjes.
Maar goed; ze werkt niet fulltime. Tot op heden werkte ze 24 uur per week, en vanaf maart is dit 28 uur per week. In deze branche noemen ze 36 uur “voltijds”, iets waar ik met mijn hoofd nog steeds niet helemaal bij kan. Maar het zij zo.

Ook op parttime basis krijgt ze een prima inkomen. Natuurlijk gaat er ook meer af als ze meer verdient. Minder kinderopvangtoeslag bijvoorbeeld, en meer loonbelasting. Dikke prima.
Wat gaan we doen met haar extra inkomen? Nou, aflossen denk ik maar. Wat heb je aan een verdampende schuld als je de inkomstenstijgingen niet gebruikt om die schuld te laten verdwijnen?
Overige voordelen uit de CAO hebben we niet veel aan, al is de tekst nogal onduidelijk. Wellicht hebben we nog een groter voordeel aan de grotere reiskostenvergoeding. We zullen de definitieve teksten maar eens afwachten…
Die laatste 5% is de vraag, die is alleen voor ‘lagere inkomens’, maar die zie ik nog niet gedefinieerd. Dan zou het 2% en EUR180 zijn ofzoiets.
Daar ben ik ook benieuwd naar. Tot welke schaal hoor je bij “de lagere inkomens”. Is dat alles exclusief management en medisch specialisten? We zullen het zien.
Ik werk met veel plezier in een academisch ziekenhuis, echter kregen wij via een soortgelijk systeem een verhoging van eerst 6% in in november 4%. Wat uiteindelijk uitkomt op 11% terwijl de zorg complexer is en de salarissen lager liggen dan de perifere ziekenhuizen. Het is van harte gegund daar niet van, maar het blijft bijzonder.
Er is ook niets wat je tegenhoudt om in een “gewoon” ziekenhuis te werken toch? De banen liggen voor het oprapen.
Los daarvan is het onjuist. Een dialyseverpleegkundige in een academisch ziekenhuis valt in schaal 8aM, met een salaris van 3305-4144 EUR per maand. Een dialyseverpleegkundige in de algemene ziekenhuis-cao valt in schaal 50, met een salaris van 2759 tot 3922 EUR. Dat is toch echt 5-20% minder dan in een academisch ziekenhuis.
(perifeer verwijst normaliter naar een locatie, maar het OLVG in Amsterdam is minder perifeer dan het MUMC toch?)
Altijd fijn, zeker wanneer je niet van plan bent om het uitgave patroon met hetzelfde niveau te laten stijgen.
Onze lasten blijven hetzelfde, afgezien van de ziektekostenpremie die volgend jaar wel weer zal stijgen, en de overige verzekeringspremies en de kosten van Ziggo en uiteraard boodschappen etc..
De auto’s blijven even duur, de hypotheek is niet onderhevig aan inflatie en de energiekosten…zijn vooral afhankelijk van de zon. Windarme dagen met veel zon zorgen voor goede dagen 🙂
Mwoah, ik vind 5 procent over een half jaartje erbij toch echt minder waard dan 5 procent nu erbij. Wie weet hoeveel de inflatie tegen die tijd weer is geweest. Maar goed, we gaan zien hoe het gaat lopen.
Dat klopt op zichzelf natuurlijk; maar in de berekingen wordt het niet “contant” gemaakt. Dus of het is significant minder dan 15% omdat inflatie een deel wegeet, of het is meer.
Maar ik geef er de voorkeur aan om zuiver te kijken: in principe zouden loonsverhogingen gedekt moeten worden door hogere productiviteit, wat in de zorg natuurlijk niet direct op gaat. Het is nu een inflatiecorrectie, maar dat zou slechts leiden tot een loonspiraal. Waar de mensen met de laagste inkomens (die het meest zijn blootgesteld aan de gevolgen van inflatie) het meeste last van hebben en de hoogste inkomens van profiteren.
Waarom ga je de opslag niet gaan beleggen?
Je rente op de hypotheek zal waarsch vrij laag liggen en ondertussen krijg je rond de 3% op staatsobligaties en nog wat meer op bedrijfsobligaties.
Het langetermijn rendement op aandelen is 7% (dacht ik).
En de hoge inflatie zorgt er automatisch voor dat je schuld betaalbaarder wordt als je salaris meestijgt.
Dat zijn toch interessantere opties dan huis aflossen?