Nodeloze Luxe van de Nieuwe Auto

Geldsnor!

In ons huishouden hebben we twee auto’s: een vol-elektrische en een plugin-hybride. De eerste is een auto van de zaak, de tweede is een private-lease auto. Een beslissing van vóór Mr. Money Mustache, een stukje “levensstijlinflatie”. Onder het motto: we kunnen het ons veroorloven, dus leasen we een nieuwe auto, hebben we hiervoor gekozen. Een money-burner eerste klas. Stom, stom, stom.

Toegegeven, het is een prettige auto. Alles er op en aan wat we nodig hebben, voor 25.000km per jaar en een looptijd van 4 jaar. Inclusief winterbanden (en zomerbanden) wissel. De kosten voor dit grapje? 664 EUR per maand. 31.872 EUR over de complete looptijd. En wat hebben we na 4 jaar? Juist. Helemaal niets, want de auto wordt niet van ons.

We hebben overwogen om het leasecontract op te zeggen. De opzegkosten bedragen echter ongeveer 40% van de resterende termijnen, wat ongeveer 10.000 EUR is. Da’s een hoop geld, waar we óók niets voor krijgen. We zijn Autodoetjes, gestonken in de Nodeloze Luxe van de Nieuwe Auto.

En nu dan, slimpie?

Dankzij de coronacrisis rijden we heel weinig kilometers met de PHEV. Het is een fijne auto, met trekhaak. Voorlopig gaan we dus door met rijden in deze auto, maar we hebben wel wat beslissingen genomen. Zo gaan we het geld wat we iedere maand overhouden aan niet-verbruikte benzine (tov. de gemiddelden van afgelopen jaren) sparen in een speciaal potje. Dit doen we ook met het geld dat we terugkrijgen ivm. het minder rijden van kilometers (5ct per km die we minder rijden dan het contract).

Op deze manier hopen we in de komende jaren het geld voor de vólgende auto keurig bij elkaar te sparen. Eventueel zullen we (paradoxaal genoeg) het contract verlengen of omzetten in een koopopdracht, zodat we aan het eind van het contract gewoon door kunnen rijden met deze auto.

De invloed op ons spaarquote is vrij groot: de kosten voor de auto zijn aanzienlijk hoger dan de netto-kosten van de hypotheek inclusief aflossing…

Kleine voetnoot: ook ná dit contract gaan wij niet meer terug naar een pure verbrandingsmotor. We willen dit gewoon niet meer. De kans is dus erg groot dat de opvolger van de PHEV een volledig elektrische is. Rijden op brandstof is zó 2016!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *